18 Mart 2009 Çarşamba

MERCİMEKLİ KÖFTE



MALZEMELER:
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 4 su bardağı su (haşlamak için)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 demet taze soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 3 yemek kaşığı salça ( 1,5 yemek kaşığı biber, 1,5 yemek kaşığı domates salcası)
  • 1 kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu

HAZIRLANMASI:
  • 2 su bardağı mercimeği yıkayıp 4 bardak su ile ateşe koyun. Mercimekler ezilip, hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın (bütün suyunu çekmesin, kuru olur).
  • 1 su bardağı bulguru üzerine döküp karıştırın, tencerenin kapağını kapatıp, bulgurlar şişene kadar bekleyin (20 - 30 dakika).
  • Bu arada, 1 baş kuru soğanı incecik doğrayıp tavaya alın. Bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. Salçaları ekleyin, birkac dakika daha karıştırın.
  • Bu karışımı mercimekli bulgurun üzerine döküp, 5 dakika kadar yoğurun. Yeşillikleri, tuzu, kimyonu, pulbiberi ve limonu da ilave edip iyice karıştırın.
  • Harçtan, cevizden biraz büyük parçalar koparıp, avucunuzun içinde şekil verin. (çiğ köfte şekli olabilir)
  • Servis tabağına dizip, marul ya da roka ile süsleyin.
  • Ben ortadaki küçük tabağa, ekşi sevenler için nar ekşisi koyuyorum.

Afiyet olsun


4 yorum:

Adsız dedi ki...

bir de tek basina yiyince tadi ciksa sunlarin, hemen yapiverecegim ya:(

Unknown dedi ki...

3 ay sonra hep birlikte yapip yiyecegiz Ebru'm. Az kaldi...

EBru dedi ki...

anam bak burda ne yazmissin, yapmadin ama alacagin olsun:(

ilkay dedi ki...

Verdiginiz olculerle tam kivaminda oldu, coook tesekkur ederim. Benim yaptiklarim ya civik kaliyordu ya da cok kati. Artik tarifimi buldum. Ellerinize saglik...