29 Mayıs 2011 Pazar

LAVAŞLI BEYTİ KEBABI



Beyti kebabını ailecek çok sevdiğimiz için, aklıma yatan her yöntemle deniyorum. Daha önce bu kebabı “ev yapımı beyti kebabı“ adı altında yayınladığım, mayalı hamurla denemistim (gerçekten güzel oluyor tavsiye ederim). Geçenlerde şimdi tarifini verdiğim lavaş ekmeği ile olanını denedim (bu da güzeldi ama ben  bu tür tariflerde kavrulmuş kıyma yerine, çiğ kıymadan yapılan içleri daha çok seviyorum. Bu tarifimizde kıymayı çiğden kullanamazdık, lavaşla rulo yapıldığı ve fırınlandığı için kıymalar pişene kadar, lavaşlar çok kururdu). Mangal mevsiminin açıldığı bu günlerde de mangalda pişirme yöntemini deneyeceğim. Bu yöntemde kıymayı köfte yapıyoruz, uzun silindir şeklinde şekillendirip, tortilla’ya sarıyoruz, yine 2 parmak eninde kesip, uzun şislere geçiriyoruz ve mangalda pişiriyoruz (hımmm bence bu nefis olacak). Çok yakında deneyeceğim, istediğim gibi olursa detayları tabii ki paylaşacağım.




Malzemeler:
  • 4-5 adet lavaş ekmeği veya büyük boy tortilla (Kanada'da lavaş ekmeğini Arap marketlerinde bulabilirsiniz ama elips şeklinde ve boyutları büyük oluyor. 2 tanesi 500gr kıymaya yetti)
  • 1 adet yumurta
 İç malzemesi:
  • 500-600 gr kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Deniz tuzu
  • Karabiber

 Salçalı sos için:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1-2 yemek kaşığı domates salçası
  • Deniz tuzu
  • Kaynar su

 Servis Yaparken:
  • Süzme yoğurt
  • Közlenmiş domates ve sivri biber

 Hazırlanışı:
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağda, çok ince kesilmiş soğanı 1-2 dakika kavurun. Kıymayı ekleyip kıyma suyunu salıp-çekene kadar biraz daha kavurun.En son salçayı da ilave edip, salçanın kokusu gidene kadar tekrar hepsini kavurun. Tuzunu ve karabiberini ekleyip, soğumaya bırakın.
  • Lavaş ekmeklerini tezgaha dizin. 1 adet yumurtayı çırpıp, fırça ile lavaşların üzerine sürün (bu işlemi kıymanın lavaşlara yapışması için yapıyoruz).
  • Hazırladığınız kıymalı harcı lavaşlara eşit miktarda sürün (ince bir tabaka halinde). Sonra hepsini rulo yapıp, 2 parmak eninde verev olarak kesin, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • 350F - 180C fırında 10-15 dakika kadar (lavaşları fazla kurutmadan) fırınlayın.
  • Beytiler pişerken, mangalda ya da çok az zeytinyağı ilavesi ile teflon tavada, biberlerinizi ve ikiye bölünmüş domateslerinizi közleyin.
  • Bu arada, küçük bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağı, 1-2 yemek kaşığı domates salçasını biraz kavurun. Çok az kaynar su ilavesi ile sosu istediğiniz kıvama getirin.
  • Servis tabağının ortasına süzme yoğurdu koyun, kenarlarına beytileri ve közlenmiş sebzeleri dizin, beytilerin üzerine salçalı sosu dökerek, sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.


12 yorum:

Akdeniz Kızı dedi ki...

muhteşem bir sunum...her zamanki gibi....ellerinize sağlık...

kahveci dedi ki...

Yine harika bir şey yapmışsınız. Ellerinize sağlık...Yalnız, lavaşlara sardıktan sonra mı şişlere takıp pişirmeyi düşünüyorsunuz ?

Eylem dedi ki...

mangalda yapma fikri benimde aklıma yattı.en kısa zamanda deneyeyim.ellerine saglık.

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Sevgili Kahvecei,
Evet lavaslara sarip, kestikten sonra sise gecirerek mangalda pisirmeyi dusunuyorum. En kisa zamanda deneyip paylasacagim.

Sevgiler,
Asuman

Cafe Portakal dedi ki...

ellerine sağlık nefis ötesi bir şey olsa gerek bayıldım
sevgiler

Ebru dedi ki...

goruntu muhtesem, agzimin suyu akti:) eline saglik...

Aybike Ceylan dedi ki...

Cok guzel olmus, ellerine saglik.Tek kelime ile muhtesem, yutkunuyorum:)

Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle.

yemekbiraşk dedi ki...

baytiii bende çok severim yaptımda evde.. nefis oldu
elinize sağlık
sevgilerimle..

dokuzuncubulut dedi ki...

Ne kadar lezzetli görünüyorlar. Tam sevdiğimiz gibi hazırlamışsınız. Şu anda tatildeyim, eve döner dönmez hemen deneyeceğim.
Sevgiler.

ZELİHA-UMUTSEPETİ dedi ki...

Ellerinize sağlık,tok halimle bile beni ekrana yapıştıracak kadar nefis gözüküyor :)
Ellerinize sağlık..
Blogunuzdaki tüm tarifler birbirinden güzel :)
Hnagisine ne söyleyeceğimi şaşırdım :)
Bol lezzetli,mutlu günler diliyorum :))

gülşah dedi ki...

sitenizi çok beğendim,bir sorum olucaktı itenizi oluştururken yardım aldınızmı kurmak için,bende blog açmak istiyorum ama bu işlerden çoık anlamıyorum yani bilog kurma konusunda,önerebilceğiniz birisi varsa önerilerinizi dikkate alırım :)

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Sevgili Gulsah, oncelikle sorunuzu gec yanitladigim icin kusura bakmayin. Malum tatilde olunca bilgisayar basinda fazla zaman harcanmiyor. Ben blogumu kendim hazirladim, inanin oldukca basit. Tum yapmaniz gereken biraz zaman ayirmak. Hazirlama asamasinda yardima ihtiyaciniz olursa bana yazabilirsiniz, elimden geldigince yardimci olmaya calisirim.
Size kolay gelsin, sevgiler...
Asuman