5 Haziran 2011 Pazar

Karışık poğaçalar





Sevgili “Dokuzuncubulut“ da görüp denediğim nefis “karışık poğaçalarla“ geldim bugün. Aynı hamurdan 3 farklı lezzet (benim favorim “galeta unlu“ olanı :)). Kıyır kıyır, yerken ağızda dağılan, gerçekten harika poğaçalar. En güzeli fırından çıkar çıkmaz, sıcakken yemek. Verdiğim ölçüden 36 adet çıkıyor, kalanını buzluk poşetine koyup buzlukta saklayabilirsiniz. Bir arkadaşınız aniden geldiğinde ya da canınız çektiğinde buzluktan çıkartıp, fırında biraz ısıtınca (mikrodalga fırında ısıtmanızı kesinlikle tavsiye etmem, kayış gibi oluyorlar) ilk günkü lezzet ve tazeliğinde oluyor.




Malzemeler: (36 adet poğaça için)
  • 4 su bardağı un +1 su bardağı (hamuru toplamak icin)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (ben “light“ zeytinyağı kullandım)
  • 1 su bardağı tuzsuz tereyağı (eritilmiş)
  • 1/2 su bardağı tuzsuz lor ya da ricotta  
  • 1 su bardağı yoğurt  
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Çok ince kıyılmış birkaç dal dereotu
 İç malzemesi için;
  • 1 su bardağı beyaz peynir ya da keçi peyniri + beyaz peynir karışımı
  • Birkaç dal maydanoz
  • Biraz karabiber ve pulbiber
  • 1 su bardağı siyah ve yeşil zeytin ( ince kesilmiş)
  • 1 su bardağı ceviz (irice dövülmüş)
Üzeri için:
  • 1 yumurta akı
  • 1 yumurta sarısı
  • Susam, çörek otu, haşhaş tohumu
  • Galeta unu
Hazırlanışı:
  • 4 su bardağı unu karıştırma kabına koyun, ortasını havuz gibi açıp, hamur için gerekli olan bütün malzemeleri ekleyin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Ayırdığınız 1 bardak unu, kıvamını ayarlamak için gerektiği kadar azar azar ekleyin. Hamuru  hazırladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
  • İçi için; peyniri iyice ezin, ince kıyılmış maydanoz ve biraz karabiber, pulbiber ile karıştırın.
  • Hamuru üç eşit parçaya ayırın. Bir parçasına irice parçalanmış cevizleri ekleyin, bir parçasına da zeytinleri. Zeytinli hamuru, zeytinleri parcalamadan biraz daha yoğurup, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, istediğiniz şekli verip yağlı kağıt üzerine koyun. Cevizli hamuru da yine aynı şekilde ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın ve istediğiniz şekli verip yağlı kağıt üzerine koyun. Son hamuru da ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp, her birini avucunuzda daire şeklinde inceltip arasına peynirli karışımı koyup, kapatin.
  • Yumurta akını ve sarısını ayrı ayrı kaplarda iyice çırpın. Üzerine susam koyacaksanız, bir tarafını önce yumurta akına, ardından susama (ya da diğer tohumlara) batırın ve tepsiye dizin. Eğer üzerine hiçbir şey koymak istemiyorsanız sadece fırça ile yumurta sarısı sürün. Ya da her tarafını yumurta akına batırıp, bolca galeta ununa bulayın. Önceden ısıtılmış 350F-180 C fırında altı-üstü kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarınca, tercihen sıcak olarak servis edin.
 Afiyet olsun.

8 yorum:

yemekbiraşk dedi ki...

hımmm nefis gözüküyorlar:)
sevgilerimle..

dokuzuncubulut dedi ki...

Ellerinize sağlık Asuman Hanım. Deneyip beğendiğinize çok sevindim.
Sevgiler.

Eylem dedi ki...

ilk piştigindeki kokusu tadı bir başka oluyor.ellerine saglık.

Didem Yazici dedi ki...

Bende yaptım haftasonu. Çok lezzetli ama ısırırken dağılması, yememi zorlaştırdı. Hamurun içine 1 yumurta konulsa, elime aldığımda dağılmasını önler mi acaba ?

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Didem hanim, benim yaptiklarim dagilmadi. Yumurta denenebilir. Sanirim unun cinsi de etkiliyor.

Sevgiler,
Asuman

Okyanus Otesi dedi ki...

Yaptiklarinizi tek tek denemeye basladim:) hepsi nefis en kisa surede bu pogacalari da deneyecegim... ellerinize saglik:) masadaki ortuye bayildim siz mi yaptiniz? nereden aldiniz:) tekrar paylasimlariniz icin cok tesekkurler sevgiler, Filiz

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Sevgili Filiz,
Guzel yorumun icin tesekkurler, yaptiklarimin denemesi ve begenilmesi beni mutlu ediyor...Masa ortusunu eltim yapmisti bana, ben de cok begenerek kullaniyorum.

Sevgiler,
Asuman

ilknursah dedi ki...

himmmmmmmmmm nefis ama ben bahce ve menekseye bayildim opuldun