16 Mayıs 2011 Pazartesi

Et Sote




Et sote yaparken etin seçimi önemlidir. Danada sırt, antrikot ve bonfile kısımları tercih edilir. Kasabınıza eti alırken “sotelik“ diye belirtirseniz, yemeğiniz daha lezzetli olacaktır. Püf noktalarımız nelermiş?: Etlerimizi sotelik alacağız, tavamızı önceden kızdıracağız, soteleme işlemi bitene kadar yüksek ısı kullanacağız, ancak domatesleri ekledikten sonra altını kısıp pişireceğiz. Ayrıca tüm malzemelerin aynı boyutta olmasına da özen göstermemiz gerekiyor. Tüm bunlara dikkat edersek yemeğimiz nefis olacaktır.
Bir de yanında evde yaptığımız tazecik sütlü ekmek olursaaa...




Malzemeler: (4 kişilik)
  • 500 gr. sotelik doğranmış dana eti
  • 1/2 çay bardağı mısır özü yağı
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 adet büyük boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (2 çorba kaşığı su ile inceltilmiş)
  • Deniz tuzu
  • Karabiber
  • Kekik
  • Bitim aşamasında üzerine bir miktar gezdirmek için,  zeytinyağı (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
  • Etimizi sotelemek için öncelikle tavamızı ısıtalım. Yağı koymadan önce, tavanızın altını açın ve 30 saniye kadar tavayı kızdırın (bu işlemi yağsız yapmamızın nedeni; yağımızın yanıp yemeğimizin kokusunu değiştirmemesidir).
  • Isınan tavaya 1/2 çay bardağı sıvıyağı koyun ve etleri ekleyin. Harlı ateşte (su salmaması ve etlerin suyunun içinde kalıp lezzetini kaybetmemesi için) etlerin kenarları renk değiştirmeye başlayana kadar sürekli tavayı sallayarak kavurun.
  • Küp küp doğranmış soğanları ekleyin ve soğanlar saydamlaşana kadar karıştırın. Biberleri de ekleyip kavurma işlemine -biberler diriliklerini yitirene kadar- devam edin.
  • 2 çorba kaşığı su ile inceltilmiş olan domates salçasını ilave edin. Salçayı da 1 dakika kadar kavurduktan sonra içerisine, kabukları soyulup, küp küp doğranmış domatesleri ekleyin.
  • Bu aşamadan sonra ateşin altını iyice kısın, tencerenin kapağını kapatın ve etler yumuşayıp iyice pişene kadar, kısık ateşte pişirin (domateslerin suyu yeterli değil ise çok az kaynar su ilave edebilirsiniz).
  • En son tuzunu, karabiberini ve kekiğini ekleyip bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alın.
  • Arzu ederseniz altını kapattıktan hemen sonra üzerine, lezzet vermesi için 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin (bu işlem yemeğe güzel bir aroma katması için tavsiye edilir).
  • Tercihen, yanında sade pilav ile servis yapın.
Afiyet olsun.

5 yorum:

yemekbiraşk dedi ki...

eline sağlık bende severim severl yaparım:)
sevgilerimle..

Akdeniz Kızı dedi ki...

daha dumanı üstünde bir tabak sanırım...nasılda sıcacık bir görüntü ....ellerinize sağlık...bu arada fotograf makinenizin markası nedir?...sevgilerimle..

Cafe Portakal dedi ki...

tam kıvamında buna derler herhalde ellerine sağlık benim için de ye olurmu?
sevgiler

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Sevgili Akdeniz kizi, fotograf makinam aslinda cok amator bir makina ve de bayagi eski. Canon PowerShot SD400 5.0 Mega Pixels, oldukca eski bir kamera ama hala iyi cekiyor bana gore :))

Sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

Çok sevdiğim bir lezzettir. Nefis olmuş çok güzel görünüyor ellerine sağlık afiyetler olsun.