3 Nisan 2009 Cuma

BADEMLİ, ÇİKOLATALI BİSCOTTİ

Biscotti, iki kere pişmiş bir İtalyan bisküvisi...Çayın ve kahvenin yanına çok yakışan bu bisküvinin lezzetinden başka bir güzelliği de, çabuk bayatlamıyor oluşu. Ben, verdiğim bu tarifte, çikolata sosuna batırarak yaptım. Sade de yapabilirsiniz ya daaa yaratıcılığı biraz daha arttırarak yarısını bitter, diğer yarısını da beyaz çikolata sosuna batırabilirsiniz. Kalabalık bir gruba hazırlayacak iseniz, iki ölçü yapmanızı tavsiye ederim. Benden bu kadar, gerisini size bırakıyorum, sonuctan beni haberdar edin lütfen...



MALZEMELER:

  • 1+3/4 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 3/4 su bardağı bütün badem
  • 2 yumurta
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 1/3 su bardağı tuzsuz tereyağ ya da margarin (eritilmiş)
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 tatlı kaşığı badem esansı
  • 2 tatlı kaşığı, ince rendelenmis portakal kabuğu
  • Hafifçe çırpılmış,1 yumurta beyazi (üzerine sürmek için)

ALTI İÇİN:

  • 100 gr bitter çikolata
HAZIRLANIŞI:
  • Bademleri teflon tavada sürekli karıştırarak 5 dakika kadar hafifçe kavurun, soğumaya bırakın.
  • Bir kabın içine unu, şekeri, kabartma tozunu ve tuzu eleyin. Yağı, vanilyayı, yumurtayı da ekleyip karıştırın.
  • En son soğumuş olan bademleri de ilave edip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamuru ikiye ayırın, her parçayı 30cm boyunda, 7 cm eninde şekillendirin (baget ekmek sekli).
  • Yağlı kağıt serilmis tepsiye, aralarında mesafe bırakarak yan yana koyun. Üzerlerine hafifçe bastırın.
  • Üzerlerine, bir fırça ile hafifçe çırpılmış olan yumurta beyazını sürüp, önceden ısıtılmış 180C (350F) fırında, 30 dakika kadar pişirin.
  • Piştikten sonra, bir telin üzerine çıkarıp 10 dakika kadar ılınmaya bırakın (bu arada fırını kapatmayın).
  • Keskin bir bıçakla, 2 cm kalınlığında verev olarak kesin. Yan yüzeyleri alta gelecek şekilde tekrar tepsiye dizip, bir 5 dakika daha pişirin.
  • Soğuduktan sonra, bir kapta benmari usulü erittiğiniz bitter çikolataya altlarını batırıp, çikolatalar donana kadar yağlı kağıdın üzerinde bekletin.


Afiyet olsun.



4 yorum:

Ebru dedi ki...

nefis gorunuyorlar Asu yine...

ilknur dedi ki...

Çok güzel görünüyor ama yapması benlik değil. gelince senden bekliyorum yaparsın yeriz :)

Gizem dedi ki...

Vaaay bademli herseyi cok severim ve bu cok lezzetli ve basit gozukuyor.

USLU dedi ki...

Sitenizi, fotoğraflarınızı, tecrübenizin yansıdığı tariflerinizi çok beğendim ve hemen "sık kullanılanlar" a ekledim. Ben Denizli'de yaşıyorum ve ben de sizin gibi bir yemek bloğu hazırladım.Tabii benimkisi oldukça amatör. Bir gün sizin kadar güzel yemekler yapabilmek dileğiyle paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Aylin (www.uslumutfak.blogspot.com) belki bir göz atmak istersiniz:)