20 Kasım 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Yaprak Sarması



Zahmetli, el oyalayıcı ama Türk mutfağının en güzel zeytinyağlılarından biridir kendileri. İyi bir yaprak ve güzel hazırlanmış bir iç malzemeyle yapılırsa hele...
 
Yıllardır yaptığım sarmalarda hep ’birşeyi eksik bunun ama ne?’ der dururdum. Kullandığım malzeme hep aynıydı ama demek ki kullanılan miktarmış eksiklik duygusunu veren. Bu verdiğim ölçüleri birebir uygularsanız ,sanıyorum sizler de sonuçtan memnun kalacaksınız.
 
Şimdiden afiyet olsun, 
Sevgiler.
 
Not: Ben, ablamın bana her sene bıkmadan usanmadan pet şişelere doldurarak hazırladığı yaprakları kullandım. Ablacığıma tekrar buradan teşekkür etmek isterim. Yaprakların hazırlanışını görmek isteyenler buraya tıklayabilirler.

Malzemeler:
  • 4 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı (küçük boy) zeytinyağı
  • 2-3 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker ya da 2 adet kesme şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 su bardağı kadar kıyılmış maydanoz
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1/2 kg salamura ya da taze asma yaprağı
Üzerine:
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı kaynamış su
  • 1/2 limonun suyu (isteğe bağlı)
Hazırlanması:
  • 4 adet kuru soğanı 'ince-yemeklik' doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile 'fıstıklar pembeleşene kadar' kavurun. 
  • 2 su bardağı pirinci yıkayıp, süzün, tencereye ekleyin.  2 dakika daha kavurun.
  • Sonra sırasıyla; 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı yeni bahar, 2 tatlı kaşığı toz şeker ya da 2 adet kesme şeker,  1,5 tatlı kaşığı tuz,  1 tatlı kaşığı karabiber, 2 yemek kaşığı kuş üzümü ve yarım limonun suyunu ekleyip, hepsini karıştırın.  1 çay bardağı kaynamış suyu da ilave edip çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Pirinçler suyunu çekince, tencerenin altını kapatıp soğutun. En son 1 su bardağı kıyılmış maydanozu da ekleyip, tüm malzemeyi karıştırın.
Salamura yaprak kullanacaksanız:
1/2 kg salamura asma yaprağını ılık suyla - birkac kez suyunu değiştirerek - yıkayın, suyunu suzun. Her bir yaprağı avucunuz içine ya da bir tabağa alıp, ortasına 1 tatlı kaşığı dolusu içten koyun, sigara böreği gibi sarın.
Taze yaprak kullanacaksanız:
Yaprakları güzelce yıkadıktan sonra  kaynar suda 1 dakika haşlayın, süzün ve aynı şekilde iç malzemesini koyup sarın.
  • Sarmaları pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin, üzerlerine sarmaları dizin. en üste bir sıra daha yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirin (bu aşamada ekşi olsun isterseniz diğer yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz).
  • Yaprakların üzerine tercihen pisirme taşı ya da bir tabak kapatıp, 2 su bardağı kaynar suyu ekleyin. tencereyi "kapağını kapatarak"ateşe koyun. Su kaynayana kadar harlı ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte  30 dakika kadar pişirin.
  • Sarmaları piştiği tencerede tencerenin kapağı kapalı olarak soğutup, servis tabağına dizin. Limon dilimleri  ile süsleyip oda ısısında servis yapın.
Afiyet olsun


7 yorum:

Acemi Sef Meysun dedi ki...

Muhtesem gorunuyorlar Asuman'cim… Bir hayli zamanini almis gibi gorunuyorlar… Hepside makinadan cikmiscasina ayni boy ve kalinlikta… Resimdekileri gozlerimle yedim….

DİDEM dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK CANIM
BEN CAFE ROYAL OLAN BLOG ADRESİMİ DEĞİŞTİRDİM SENDE YENİ ADRESİMİ EKLERSEN SEVİNİRİM:))
www.didemin-not-defteri.blogspot.com

Mehriban dedi ki...

sanki kalemle çekilmiş, hepsi bir boyda ! Ellerinizə sağlık, əmək vermişsiniz !

hk dedi ki...

Asuman Hanım merhaba, anneannemin tarifine çok yakın dolma harcınızın tarifi, ama söylemeden edemeyeceğim "maydanoz" değil "dereotu"dur zeytinyağlı dolmanın hakettiği :) Bir de dereotlu deneyin ;) Ellerinize sağlık, sofranıza bereket!

Arnavut Cigeri dedi ki...

Sevgili HK,
Bizim ailenin bayanlari maydanoz kullanirlardi, ben de onlardan gordugum sekliyle yaparim yillardir. Sizdeki bayanlar da demek ki dereotu kullaniyormus siz de oyle yapiyorsunuz.Ama dereotu ile de cok lezzetli olacagina inaniyorum, kesinlikle deneyecegim.

Sevgiler

ilknurşah dedi ki...

Canım ellerine sağlık bu seneki yaprakların sen gelemeyince dideme gitti

Arnavut Cigeri dedi ki...

Yabanciya gitmemis, afiyet olsun, kuzuya sut olsun :)