13 Nisan 2011 Çarşamba

MİZYAL'IN BÖREĞİ



Bu böreği, TURKEY/Mediterranian Cuisine isimli kitapta görüp denedim. Tarif Gökçen Adar’a ait. Hazırlarken malzeme miktarlarında birkaç değişiklik yaptım. Burada, kitapta yazılan miktarları verdim yanlarına da kendi kullandığım miktarları yazdım. Kullandığınız unun cinsine göre ekleyeceğiniz sıvı miktarı genelde değisir. Tarifte 1/2 su bardağı süt diyordu ama benin unum 1 su bardağı aldı. O bakımdan ben genelde bu tür tariflerde “aldığı kadar un, su ya da süt “ diyorum.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da; “eğer zeytinyağı kullanacak iseniz“ sütünüz ve yumurtanız oda sıcaklığında olsun. Dolaptan alınmış soğuk süt zeytinyağını donduracaktır ve hamuru yoğurmanız güçleşecektir.
İç malzemesinde ben kitaptaki gibi peynirli ıspanak kullandım ama bu böreği istediğiniz bir içle hazırlayabilirsiniz. Mesela; pırasalı tavuklu, kıymalı, patlıcanlı vs.
Son bir öneri de; kullanacağınız zeytinyağının "sızma" olmasına dikkat edin. Eğer yoksa zeytinyağı yerine mısırözü yağını tercih edin.

Hazırlama süresi:  45 dakika
Dinlenme süresi :   15 dakika
Pişme süresi :         25-30 dakika
Zorluk derecesi:     1 2 3 4 5
Kaç kişilik:               6-8


 
MALZEMELER:
Hamur için:
  • 3 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı süt -oda sıcaklığında- (benim unum, 1 su bardağı süt aldı)
  • 1 yumurta -oda sıcaklığında-
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı (ben 1/3 su bardağı zeytinyağı kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • Deniz tuzu
İçi için:
  • 1,5 kg. ıspanak yaprağı (ben 1 kg. kullandım)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 orta boy soğan
  • 100 gr beyaz peynir
  • Karabiber
  • Deniz tuzu (peyniriniz tuzlu ise kullanmayabilirsiniz)
Üzerine:
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı susam
HAZIRLANIŞI:
  • Hamur için verilen bütün malzemeyi bir kapta karıştırarak, ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın.Üzerini örterek 15 dakika dinlendirin.
  • Bu arada, ıspanağı yıkadıktan sonra, güzelce süzün ve yapraklarını küçük parçalara kesin. İnce doğranmış soğanı, 2 yemek kaşığı zeytinyağda 1-2 dakika soteleyin, üzerine ıspanak yapraklarını ekleyip, ıspanaklar biraz eriyene kadar hepsini pişirin. Ocaktan alıp, biraz soğuduktan sonra beyaz peyniri ve karabiberi ilave edin.
  • Hamuru unlanmış tezgaha alıp 16 eşit parçaya kesin. Her parçayı merdane ile incecik açın (çiğ börek büyüklüğünde). Üzerlerine fırça ile zeytinyağı sürün ve iç malzemesini eşit olarak paylaştırın. Hamurun bir kenarını diğerinin üzerine kapatın ve kenarlarını bir tabakla ya da tırtıklı hamur kesici ile kesin. Yağlı kağıt serilmiş ya da iyice yağlanmış tepsiye sırtları birbirinin üzerine binecek gibi (alttaki resme bknz) yerleştirin.
  • Fırınınızı 350F/180C ye ısıtın. Böreklerin üzerine 1/2 su bardağı yoğurt ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını çırparak sürün, susamı serpin ve 25-30 dakika -altı ve üstü kızarana kadar- pişirin.
  • Yanında tercihen bol köpüklü soğuk ayran ile servis yapın.

Afiyet olsun.


  



7 yorum:

Yeşim dedi ki...

İlk defa duyuyorum böyle bir börek ama görsel olarak bana hitap ediyor diyebilirim.Deniyeceğim.ellerine sağlık canım.

Akdeniz Kızı dedi ki...

yeşil harçlı bir börek/gözleme ve fırında ....ellerinize sağlık...denemek lazım mutlaka...

Cafe Portakal dedi ki...

adını ilk kez duyuyorum ellerinize sağlık
sevgiler

yemekbiraşk dedi ki...

ay ay ayyy nefis börek olmuş eline sağlık harika gözüküyor
sevgilerimle...

yildiz dedi ki...

Isim olarak ilk kez duydugum ama,yapilis olarak hemen hemen ayni baska bir börek yapiyoruz.
Hangi yöreye ait acaba?
Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun.

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Sevgili Yildiz,
Mizyal bu tarifin yazarinin annesinin adi. Ege yoresine ait bir tarif(bol zeytinyagi kullaniminda da anlasiliyor zaten :))

ŞÜKRAN dedi ki...

Merhabalar, böreğin tarifi çok hoşuma gitti bende önce nereye ait olduğunu bilemedim ama hamarat bir anneye olduğunu okuyunca öçğrendim. sizde çok güzel anlatıp resimlemişsiniz. en kısa zamanda bunu denmek üzere kayda aldım. bloğunda birçok tarifi ve anlatımı çok beğenerek okuyorum. güzellikleri paylaşmak üzere sevgiler.