13 Kasım 2012 Salı

Cevizli biscotti

  
 
Sizlerle daha önce çikolatalı ve bademli biscotti tarifimi paylaşmıştım. Bunun diğerinden farkı; Hamur malzemeleri hemen hemen aynı ama hazırlama aşamasında bazı değişiklikler yaptım ki sonuç daha güzel oldu. Mesela diğer tarifimde tüm malzemeleri elle karıştırırken bunda işin içine mixer da girdi, tereyağını eritmeden oda ısısında kullandım vs...

Evet unutmadan bir de bunları çikolataya batırmadım.

Aslında bu hamuru aynen kullanarak, içine koyacağınız kuru yemişleri değiştirerek farklı tatlar yakalayabilirsiniz.


Filtre kahvenin yanına çok yakışmasının dışında biscottinin sevdiğim bir diğer özelliği de; Hava almayan bir kapta saklandığında, bir hafta boyunca tazeliğini korumasi. Bunu da iki kere pişip kurumasına yani 'çifte kavrulmuş'   olmasına borçlu.

Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
 


MALZEMELER:
  • 1+3/4 su bardağı un
  • 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 3/4 su bardağı  ceviz (iri parçalar)
  • 2 yumurta
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 1/3 su bardağı (76 gr) tuzsuz tereyağ ya da margarin ((oda sıcaklığında)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
  • 2 tatlı kaşığı, ince rendelenmis portakal kabuğu
  • Hafifçe çırpılmış 1 yumurta beyazı (üzerine sürmek için)
HAZIRLANIŞI:
  • Cevizleri teflon tavada sürekli karıştırarak 5 dakika kadar hafifçe kavurun, soğumaya bırakın.
  • Fırını 180C' ye ısıtın.
  • Bir kabın içine unu, şekeri, kabartma tozunu  eleyin, tuzu ekleyin. Mixer'la  oda sıcaklığındaki tereyağı şekerle birlikte köpük köpük olana kadar iyice çırpın. 2 yumurtayı teker teker ilave edip iyice karıştırın. Vanilya özütünü ekleyip tekrar karıştırın. Unlu karışımı ekleyin ve bu aşamadan sonra 'elinizle' bütün malzemeler bir araya gelene kadar hamuru karıştırın.
  • En son soğumuş olan cevizleri ve ince rendelenmis portakal kabuğunu da ilave edip, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamuru ikiye ayırın, her parçayı 30cm boyunda, 7 cm eninde şekillendirin (baget ekmek sekli).
  • Yağlı kağıt serilmis tepsiye, aralarında mesafe bırakarak yan yana koyun. Üzerlerine hafifçe bastırın.
  • Üzerlerine, bir fırça ile hafifçe çırpılmış olan yumurta beyazını sürüp, önceden ısıtılmış 180C (350F) fırında, 25-30 dakika kadar pişirin.
  • Piştikten sonra, bir telin üzerine çıkarıp 10 dakika kadar ılınmaya bırakın (bu arada fırını kapatmayın).
  • Ilındıktan sonra keskin bir bıçakla, 2 cm kalınlığında verev olarak kesin. Yan yüzeyleri alta gelecek şekilde tekrar tepsiye dizip, bir 5-10 dakika daha pişirin.
  • Soğuduktan sonra koyacağınız hava almayan bir kapta, bir hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.

BADEMLİ, ÇİKOLATALI BİSCOTTİ
 
 
 
 
 
 

7 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Bayılırım biscottiye..Ellerinize sağlık,çok güzel olmuş....Kahvemin yanına hemen bir kaç tane alıyorum,izninizle.

Canan Demirbağ dedi ki...

Nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.

MAZES dedi ki...

ben de kahvenin yanında isterim ,bir tanecik ,ellerine sağılık.

Aicha Dalgic dedi ki...

gerçekten çok lezzetli gorunuyor, bana guzel mi guzel fikirler vermis oldunuz
ve bunun için size çok tessekur ederim elleriniz dert gormesin
tekrar yeni post yapmanizi beklicem : )
hayirli geceler
ps: bende size seve svee bloguma beklerim

bisous bisous
www.fraise-framboise.blogspot.com

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ooo Biscotti ama belkide kalmadi:))Afiyetler olsun..
birdahakine ben bu fincanda isterim kahvemi ona gore:)

Unknown dedi ki...

Guzel yorumlar icin herkese tesekkurler. Sevgili Dostbahcesi kalmadi tabii ki gec kaldin ama bir daha yaptigimda arayacagim sizi...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Arnavutcigerim, bugun cevizli biscotti yi degil ama yine senden not aldigim cevizli kurabiye yi yaptim, hemencik kendimize kadar, super oldu vede cok kolaymis :)) Tesekkur ediyorum tarifin icin..