7 Ağustos 2011 Pazar

Ispanaklı, mantarlı, havuçlu TAVUK SARMASI



Hem sağlıklı, hem de lezzetli bir tarif ile geldim bugün “ıspanaklı tavuk sarması“. Ben ıspanak, mantar ve havuç üçlüsü ile denedim, ama bu tarifte seçenekler sonsuz bence. Isterseniz ıspanak-beyaz peynir olabilir ya da taze fesleğen ile hazırlayacağınız pesto sos ve közlenmiş kırmızı biber ile de yapabilirsiniz. Tercih sizin.  Deneyen herkesin beğendiği bir tavuk oluyor.
Yanında pilav ya da makarna ile servis yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.


Malzemeler:
  • 2 adet derisiz ve kemiksiz tavuk göğsü
  • 12 geniş ıspanak yaprağı
  • 1 havuç, soyulmuş ve jülyen doğranmış
  • 100-150 gr mantar (limonlu suda yumuşayana kadar haşlanmış, dilimlenmiş)
  • 1 yumurta
  • 2 yk. süt 
  • Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
  • 1 bardak galeta unu ( seasoned breadcrumbs)
  • Kızartmak için; 5-6 yemek kaşığı sıvıyağ
  Hazırlanışı;
  • Küçük bir fırın tepsisini yağlayın. 
  • Her tavuk göğsünü enlemesine ortadan ikiye kesin (böylece 4 adet tavuk gögsü olacak ve içinin pişmesi icin de tavuklar incelmiş olacak) ayrı ayrı, yağlı kağıt arasında incelene kadar dövün. 
  • Uzerlerine biraz tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin.  
  • Yumurtayı çırpıp, sütü ekleyin. Tavukları önce yumurtaya, sonra da ekmek kırıntısına bulayın. 
  • Bu işlemi her incelttiğiniz tavuk için tekrarlayın. 
  • Küçük bir sos tenceresine bir miktar su koyup kaynatın. Önce ıspanak yapraklarını atıp 5 saniye bekletin ve çıkarın. Ardından havuçları koyun ve 2 dakika kaynatın. En son limon suyu ekleyip, mantarları yumuşayana kadar haşlayın.
  • Önce 3 tane ıspanak yaprağını tavuğun üzerine eti tamamen kaplayacak şekilde yayarak yerleştirin. Mantar dilimlerini dizin, üstüne jülyen havuçları yerleştirin ve en kısa kenardan başlayarak sıkıca rulo yapın. Pişirme ipiyle ruloyu 3 cm aralıkla bağlayın ya da kürdan ile tutturun. 
  • Fırını 425F-220C ye ayarlayın.
  • Teflon tavaya yağı koyun, tavukları ağır ateşte, yavaş yavaş çevirerek kızartın. 
  • Her tarafları kızarınca, yağladığınız tepsiye yerleştirin. 12-14 dk.daha, içlerinin tamamen piştiğinden emin oluncaya kadar, fırında pişirin. 
  • Dilimleyerek servis edin.
Misafir gelmeden bir kaç saat önce hazırlayıp buzdolabında tutabilirsiniz, böylece malzemeler iyice birbirine yapışacak. Son dakika pisirmenizi tavsiye ederim.



5 yorum:

Harbiyiyorum.com dedi ki...

Böyle ismi çok uzun oldumu maalesef yemekleri aklımda tutamıyorum. "Hoşbeş Tavuk Sarma" daha etkileyici bir isim olurdu gibi. "Menemen" güzel bir yemek ismi mesela :)

Harbiyiyorum selam eder...

Unknown dedi ki...

eminim çok lezzetli olmuştur.ellerine saglık.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik, harika gorunuyor.

Sevgi ve selamlar...

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

bunun bir benzerini 97 yılında bir yemekte öğrenmiştim...ismi de piliç sultandı.....tek farkı borcama dizilen içi ıspanak ve mantarlı tavuklar biraz salçalı su ile pişiriliyor ve ve 1 dilim kaşar konuyordu.....sizin tarifinizde çok şık çıtır çıtır görünüyor ellerinize sağlık...

gülcan dedi ki...

Merhaba sitenizi çok beğendim ellerinize sağlık ama çooookkkkkk uzaklarda olmanızda beni çok duygulandırdı.Gerçi siz alışmışsınızdır artık. bende beklerim. türkiyeden kucak dolusu selam ve sevgilerle... İyi bayramlar