26 Eylül 2010 Pazar

LAHANA KAPAMA




Lahana kapama , sarmaya vakti olmayanlar için bir alternatif. Lezzet aynı, görüntü farklı. Yapımı çok kolay ama birkaç ekstra kap-kacak kirletmeyi göze alacaksınız. Çevirmede birkaç noktaya dikkat ederseniz, kolayca servis tabağına alabilirsiniz.
Öncelikle yemeğin soğumasını bekleyin, tencereyi ve içinde pişirdiğiniz kabı elinizle tutarak suyunu bir yere boşaltın, suyu süzüldükten sonra tencereyi ters çevirip, lahanayı pişirme kabı ile birlikte çıkarın, fırına girebilecek bir servis tabağına ters çevrin. İstediğiniz büyüklükte dilimledikten sonra, üzerine- bir kaba ayırmış olduğunuz- kendi suyunu döküp, 375° F = 190° C  fırında, üzeri hafif kızarana kadar ısıtın ve servis yapın.
Benim zamanım olmadığı için piştikten sonra üzerini kızartmak için fırınlayamadım. Kızarınca daha güzel oluyor, tavsiye ederim...
Bu tarifin bir başka versiyonunu da “Ablamdan gelenler“ etiketi altında “lahana dolusu“ başlığı ile bulabilirsiniz.
NOT: Lahananın hepsini kullanmadım, orta kısmını karışık turşu için ayırdım. Turşu kuruldu, birkaç gün içinde hazır olur, sonuç istediğim gibi olursa sizlerle paylaşacağım.

MALZEMELER: ( 4-6 kişilik)
  • 1 orta boy sarmalık lahana (ben -savoy cabbage- kullandım)
  • 250 - 300 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 corba kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı salça (1 kaşığı kıymalı harca, 1 kaşığı da suyuna konulacak)
  • 1 büyük boy domates
  • Deniz tuzu
  • Karabiber
  • Kaynar su
HAZIRLANMASI:
  • Lahana yapraklarını tuzlu suda 3 dakika haşlayıp, süzgüde süzülmeye bırakın. Ortalarındaki kalın damarları, bir bıcak ile kesip cıkarın.
  • Bir kapta 300gr. kıymayı, 1 adet ince çentilmiş soğanı, 1 adet rendelenmiş domatesi, 1 yemek kaşığı salçayı, 1/2 çay bardağı yıkanmış pirinci, deniz tuzunu, karabiberi karıştırın. 1 kahve fincanı kadar soğuk su ekleyin ve hafif sulu bir kımalı iç elde edin ( su eklemezseniz kıymalar ortada toplanıp sertleşebilir).
  • Damarlarını çıkartıp haşladığınız lahananın birkaç yaprağını, tencereye ters çevireceğiniz ısıya dayanıklı bir kaba döşeyin. Üzerine kıymalı karışımın yarısını koyun, onun üzerine yine lahana ve kıyma olmak üzere döşeyin. En üstü lahana yaprakları ile kapatın (böylece 3 sıra lahana, 2 sıra kıyma olacak).
  • Tencerenize ters çevirip, 1 yemek kaşığı salça ile karıştırılmış 1,5 - 2 su bardağı kadar kaynar suyu tencerenin kenarından dökün. 1 yemek kaşığı tereyağı da ilave edip tencerenin kapağını kapatarak 30 dakika pişirin.
  • Soğuduktan sonra “üstte tarif ettiğim gibi“ servis tabağına ters çevirip 375° F = 190° C fırında üzeri hafif kızarana kadar tutup, arzuya göre üzerine dereotu serperek servis yapın.


Afiyet olsun.

                         


3 yorum:

dikisdersi dedi ki...

ellerine saglık nefis görünüyor ,eminimki tadıda öyledir ,blogunun ismi çok güzel kan çekti herhalde bede geldim

Ebru dedi ki...

of muhtesem olmus bu, bakmaya doyamadim...

HEDEN dedi ki...

Sevgılı arkadaşım,akşam bu yemegını yaptım.Harıka ve degışık bır lezzet oldu.Bu güzel paylaşım için tsk edıyorum.Ellerıne ve emegıne saglık.