3 Eylül 2010 Cuma

KİMYONLU BİFTEK

 


Anneciğimin yaptığı en güzel yemeklerden biriydi kimyonlu biftek. Ne zaman bir özel gün olsa, ilk aklına gelen ana yemek bu olurdu. Tabii yanında olmazsa olmazı olan sütlü, tereyağlı patates püresi ile birlikte. Biz yıllarca annemde bu eti yanında hep püre ile yedik, o bakımdan ben de yaptığım zaman yanında püre haricinde bir alternatif düşünemiyorum. Servis yaparken etin suyunu pürenin üzerine de biraz döküyorsunuz, himmm nefis...
Etleri kızartırken dikkat edilmesi gereken nokta: Yağı yakmadan ama iyice kızdırırsanız etler su salmaz ve kef oluşmaz. Etler pişerken tavaya (eğer teflon tava kullanmıyosanız) yapışacaktır, merak etmeyin kızardığı anda kendilerini bırakacaklardır.

Malzemeler: ( 4 kişilik)
  • 4 parça -tercihen- dana biftek ( veal cutlet)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ- yada 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yemek kaşığı tereyağ-
  • 1 büyük boy soğan - iri piyazlık doğranmış-
  • 2 diş bütün sarımsak -kabuğu ile -
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Deniz tuzu
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1yemek kaşığı sirke
  • Kaynar su
Hazırlanışı:
  • Düdüklü tencerede, 2 çorba kaşığı yağda, bifteklerin her iki tarafınıda biraz kızartın. Kızaran etleri kapaklı bir kaseye alıp, aynı yağda irice piyazlık kesilmiş soğanları 1 dakika çevirin. Etleri, sarımsakları, karabiber, kimyon ve tuzunu da ekleyip, üstünü hafif geçecek kadar kaynar su koyun ( benim düdüklümde su kaybı oluyor, siz kendi düdüklünüze göre suyunu ayarlayın. Piştiğinde çok fazla sulu kalmaması gerekiyor). Düdüklünün kapağını kapatın, ses vermeye başladıktan sonra 20-25 dakika içinde, etleriniz pişmiş olacaktır.

Afiyet olsun.




2 yorum:

dokuzuncubulut dedi ki...

Anne yemeklerinin tadı da bir başka olur, yıllar geçse unutulmaz, hatırlanır...
Kimyonun nefis aromasıyla pişmiş bifteğin de tadına doyum olmaz herhalde...
Ellerinize sağlık, sevgiler.

ilknursah dedi ki...

ellerine saglik benim bayram tatlimda kalburabasti annemizin ruhu sadolsun bu bayram cok zor gececek cok optum