18 Temmuz 2010 Pazar

Sebzeli tavuk / Chicken Cacciatore




Bugün sizlerle, yaptığım en iyi yatırımlardan biri olan “döküm tencerem“ de pişirdiğim, sebzeli tavuk tarifimi paylaşacağım. Bu tencereyi aldıktan sonra evdeki çelik tencerelerimi artık çok az kullanıyorum. Fiyatları hala biraz yüksek ama orta boy bir tanesi yetiyor. Ben içi sırlı olanlarını tercih ediyorum...
Döküm tencerelerin en büyük özelliği; turbo fırın gibi, içinde pişen malzemeye ısıyı düzenli ve eşit olarak yayması. Bu şekilde, ağır ağır pişen yemekler gerçekten son derece lezzetli oluyor. Döküm tencerelerde kırmızı ve beyaz etler tencereye yapışmadan tam kıvamında kızarırken; sebzeler de erimeden ve fazla su eklemeden nefis pişiyor. Bu tencerelerin bir başka özelliği de yemeklere fazla su eklenmemesi. Ağır ve özel dizayn edilmiş kapağı sayesinde, yemeklerde su kaybı olmadığından, domatesin ve sebzelerin suyu genelde yeterli geliyor. Eğer su eklemeniz gerekiyorsa unutmayın, yemeğiniz piştiğinde ne kadar sulu olmasını istiyorsanız, o kadar su ekleyin.

Malzemeler:

  • 1/4 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 3/4 tatlı kaşığı karabiber
  • 8 adet tavuk baget (drumstick)
  • 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı
  • 1 orta boy soğan -irice doğranmış-
  • 1 adet havuç - küp küp doğranmış-
  • 1 adet kereviz sapı - ince doğranmış-
  • 3-4 diş sarımsak - ince doğranmış-
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 adet -28-ounce- konserve domates ya da 4-5 adet kabukları soyulup küp doğranmış büyük boy domates
  • 1/3 su bardağı kırmızı şarap
  • Maydanoz

Hazırlanışı:
  • Unu, tuzu ve karabiberi karıştırın. Tavukların (daha az yağlı olmasını istiyorsanız) derilerini çıkartıp yıkayın, kağıt havlu ile kurulayıp, unlu karışıma bulayın.
  • Varsa döküm tencerede sıvıyağı ısıtıp, üzerlerindeki fazla unu sallayarak döktüğünüz tavukların her bir yüzünü, 5 dakika kızartın.
  • Kızarmış tavukları ayrı bir yere alıp, tenceredeki yağda soğanları seffaflaşana kadar kavurun. Havucu, kerevizi, sarımsağı ve defne yaprağını ekleyip, tüm malzemeyi 10 dakika daha kavurun. Domatesi, şarabı, tuzu ve biberi de ilave edip tavukları da tencereye alın, kapağını kapatın ve tavukları ara sıra çevirerek, 45 dakika pişirin.
  • Defne yaprağını çıkarıp, üzerlerine maydanoz serperek servis yapın.
Afiyet olsun.







3 yorum:

dokuzuncubulut dedi ki...

Ne güzel tencereler değil mi? Kullanımlarının yanı sıra renkleri de çok güzel:)) Verilen her kuruşa değer, ben de tavsiye ediyorum. Büyüklerimiz herşeyin en sağlıklısını kullanıyormuş aslında.
Bu arada tavuk da mükemmel olmuş...
Ellerinize sağlık, Sevgiler.

Eylem dedi ki...

tencere konusunda bende sana katılıyorum.ellerine saglık.

umutluhayat dedi ki...

ellerinize sağlık güzel bir tarif