18 Haziran 2010 Cuma

Meyveli turta








Bloğumda meyveli turtanın tarifini daha önce de vermiştim. Bu yayınladığım, daha geliştirilmiş ve sonunda, meyvelerin üzerine parlak olması ve kararmaması için sürülen ev yapımı jolenin, deneme yanılma ile keşfedilmiş hali... Bundan önceki tarifimde de joleyi yine kendim yapmıştım ama nişasta ve su kullandığım için istediğim şeffaflığı yakalayamamıştım (bakınız). Bu defa kayısı marmelatını biraz su ile kaynatıp süzdüm ve içine çok az da likör ekledim. Sonuç tam istediğim gibi oldu, meyveler kararmadi, parlak güzel bir görüntü verdi ve dee likörle marmelatın aroması nefisti... Ben açık renk meyveler kullandığım için kayısı marmelatını seçtim ama mesela kırmızı meyvelerin yoğun olduğu bir turta yaparsanız kayısı yerine, çilek ya da kırmızı renkli başka bir marmelat da kullanabilirsiniz.

Bu tarifteki bir başka değişiklik te meyveleri koymadan önce tartın içine çok hafif lezzetli bir puding koymam. Kesinlikle çok daha lezzetli bir turta oldu, özellikle sıcak yaz günleri için ideal bir tarif.


HAMURU İÇİN:

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 125 gr. tuzsuz tereyağ (eritilmiş)
  • 3 çay bardağından biraz az un (2 çay bardağı unu ekledikten sonra, 3. bardağı azar azar ilave edin, akışkan -kek hamuru kıvamında-bir hamur olacak)
  • 1/2 paket kabartma tozu

ÜZERİNE:

  • Mevsim meyveleri (ben kiwi, mango, üzüm ve muz kullandım)

PUDİNGİ:

  • 750 ml süt
  • 1 yumurta
  • 7 yemek kaşığı seker
  • 3 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1/2 limon kabuğu rendesi
Arzuya göre, limon kabuğu rendesi yerine, pudingi pişirip ocaktan indirdikten sonra içine, 50 gr. kadar beyaz çikolata koyabilirsiniz.

JÖLESİ:

  • 4-5 çorba kaşığı kayısı marmelatı ( apricot jam)
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1 yemek kaşığı “grand marnier“ ya da evde olan herhangi bir likör (likör isteğe bağlı)
Marmelatı ve suyu karıştırıp bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın, içine likörü ilave edip, süzdükten sonra, fırça ile meyvelerin üzerine ılıkken sürün.

Not: Bu ölçü biraz fazla oluyor ama kalanı soğuyunca yine katılaşıyor. Ekmeğinizin üzerinde likörlü marmelat ile güne başlamak, hic de fena olmuyor...

HAZIRLANIŞI:

  • Öncelikle pudingini hazırlayalım ki, keki pişene kadar soğusun. 750ml. sütün içersine 3 yemek kaşığı tepeleme un, 7 yemek kaşığ şeker ve 1 yumurtayı koyup, ağır ateşte koyulaşana kadar pişirin. Pişmesine yakın 1/2 limon kabuğu rendesi ekleyip ocaktan alın. Soğuyana kadar ara sıra kabuk tutmasını önlemek için karıştırın. Bu ölçü tartın içine biraz fazla geliyor, ben artanını küçük bir kaseye koyup üzerine o an aklıma ne gelirse ( cikolata parçaları, taze meyveler, ceviz ya da file badem vs.) koyup buzdolabında ,eve ilk kim gelirse ona vermek üzere bekletiyorum :)
  • Tart kalıbını yağlayın ve fırınınızın ısısını 325F - 165C ye getirin.
  • 2 yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, 1,5 çay bardağı toz şeker ve eritilip ılınmış olan 125 gr. tereyağını mixer ile iyice karışana kadar çırpın.
  • Kabartma tozu ile karıştırdığınız ununuzu, tercihen eleyerek karışıma ilave edin ve pütürsüz olana kadar karıştırın.
  • Yağlanmış tart kalıbına döküp, 325 F - 165C de pembeleşene kadar pişirin. Biraz soğuyunca kalıbı ters çevirip kekinizi çıkartın ve servis tabağına koyun.
  • Soğumuş olan kekinizin üzerine hazırladığınız pudingi dökün ve dilimlediğiniz meyvelerinizi yerleştirin, onların üstüne de jöleyi firca ile sürün (jölenin bütün meyveleri kaplamasına özen gösterin, açıkta kalan meyveler kararır).
  • Üzerini kapatıp, birkac saat ya da 1 gece buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.


Afiyet olsun.


NOT: Buzdolabında bir gece bekletecekseniz, kekin üzerine pudingini döktükten sonra strechleyip dolaba kaldırın. Meyvelerini ve jölesini ertesi gün servis yapmadan önce koyun.






2 yorum:

dokuzuncubulut dedi ki...

Öncelikle mükemmel bir görüntü olmuş, ellerinize. Meyvelerin üstüne kararmaması için uyguladığınız yöntem çok güzel, ilk meyveli turtada deneyeceğim...
Sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

süper fikir oldu bu!
Çok teşekkür ederim haber verdiğiniz için.
Ellerinize sağlık...