8 Mart 2010 Pazartesi

Patlıcanlı poğaça


Ben patlıcanlı poğaça dedim ama patlıcanlı börek, patlıcanlı ay çöregi de denilebilir aslında...Hamurunda ezilmiş patates olduğu için, mayalı hamur gibi yumuşacık oluyor. Ben yarısını patlıcanlı, diğer yarısını da kıymalı yaptım. Ama seçenekler sonsuz, bir dahakini pırasalı deneyeceğim örneğin...
Bu tarifteki ölçülerden 16 adet çıktı.

MALZEMELER:
Hamuru için:
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta (beyazı içine, sarısı üstüne)
  • 1/2 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 3 adet haşlanmıs, ezilmis patates
  • Aldığı kadar un (2,5 su bardağı kadar)
İç Malzemesi İçin:
  • 3 adet patlıcan
  • 1-2 adet sivri biber
  • 1 soğan
  • 2 dis sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ

İçinin hazırlanışı:
  • Patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğrayın, tuzlu suda 15 dakika bekletin.
  • Bu arada soğanı kücük doğrayın, biberi temizleyip ince ince kıyın.
  • 4-5 yemek kaşığı sıvıyağı bir tavaya koyup, soğanı hafif öldürün, sarımsağı ekleyip biraz daha kavurun, biberi ve patlıcanları da ekleyip , patlıcanlar yumuşayıncaya kadar kavurun.
  • Karabiber, pul biber ve tuzunu ekleyip, soğumaya bırakın.
Hamurunun hazırlanışı:
  • Patatesleri soyup küp küp doğrayın,üzerini biraz gececek kadar su ekleyip haşlayın.
  • Haşlanınca -eğer varsa-suyunu süzüp çatalla ezin, biraz soğutun.
  • Yumurta akı, sıvıyağ, yoğurt, un ve tuzu ekleyip iyice yoğurun.
  • Hamuru dört eşit parçaya bölün ve ince açın (ben 35 cm çapında açtım), her parçanın geniş kenarına patlıcanlı içten koyun, sigara böregi gibi sarıp, ay şeklini verin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam ve çörek otu serpin.
  • Önceden ısıtılmış, 350° F/ 180° C, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde, altı ve üstü kızarana kadar pişirin..
Afiyet olsun.






5 yorum:

sevimlimutfak dedi ki...

Patlıcanı çok severim ama bir çok blogda görmeme rağmen ben hiç denemedim. Güzel olduğu resimden belli oluyor, ellerine sağlık. 8 mart kadınlar günün kutlu olsun. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Cok tesekkur ederim, sizin de kutlu olsun. Patlican icli borekler esimle benim favorilerim arasinda.Carsaf boreginde de cok guzel oluyor, tavsiye ederim.

Sevgiler,

ilknursah dedi ki...

amannnnnnn nefis gorunuyor ayrica mayada yok hemendenemeli ellerine saglik kardesim

ab-ı hayat dedi ki...

Facebook'ta yemek tarifleri veren bir sayfa da tesadüfen sizin tarifiniz ve fotoğrafınızla karşılaştım ve bloğunuzla tanıştım.Harika tarifleriniz var ve fotoğraf çekimleri çok güzel::)))

Şimdiden bir çok tarifi denemek üzere not ettim::))

sevgiler...

Adsız dedi ki...

Simit tadında poğaca tarifinden sonra patlıcanlı poğacayıda denedim cok başarılı oldu teşekkür ediyorum. Siz maya eklememişsiniz ben birazda kuru maya ilave ettim ve cok beğendim
sevgiyle kalın
hülya apaydın