11 Ocak 2016 Pazartesi

Çin pilavi / Fried Rice


  


Herkese ’İyi Yıllar’ dileyerek bu seneki paylaşımlarıma nihayet başlıyorum. İlk tarifimiz uzak Doğu’dan. Çinlilerinin meşhur “fried rice“ ı, yani kavrulmuş pirinç.

Tarife geçmeden önce, birkaç püf noktasını belirtmek isterim;
  1. Önceden pişirilmiş soğuk pilav kullanın. Sıcak pilav ile aynı lezzet olmuyor. Pilavın yağı ve tuzu az olsun çünkü pişirirken biraz daha yağ ve tuz ekliyeceğiz. Bir de kullandığımız soslar da tuzlu.
  2. Yağ olarak tereyağını tercih edin. Lezzetini kesinlikle etkiliyor.
  3. Veee pirinci eklediğinizde en az 3 dakika kadar mutlaka kavurun.
Güzel bir kavrulmuş pilav yapmak için basit ama önemli detaylar. Bir de isterseniz pilavınıza tavuk, karides ya da parça et de ekleyebilirsiniz, tamamen arzunuza kalmış.

Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

        Sevgiler,




Malzemeler;
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yumurta (1 yemek kaşığı su ile çırpılmış)
  • 1 orta boy kuru soğan (zar şeklinde doğranmış)
  • 1 orta boy havuç (soyulup zar şeklinde doğranmış)
  • 1/2 su bardağı donuk ya da konserve bezelye
  • 1/4 su bardağı donuk ya da konserve mısır
  • Deniz tuzu
  • Karabiber
  • 4 su bardağı pişmiş soğuk pilav
  • 2-3 adet yeşil soğan (ince doğranmış)
  • 2 diş sarımsak
  • 3-4 yemek kaşığı soya sos
  • 2 yemek kaşığı oyster sos (isteğe bağlı)
  • 1/2 tatlı kaşığı kavrulmuş susam yağı
  • Kavrulmuş susam (üstüne)
Hazırlanışı:
  • Pirincinizi çok az tuz ve yağ ile bildiğiniz yöntemde pişirin, soğutun. (1 gün önceden kalmış pirinç ile daha da güzel oluyor)
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağını büyük boy bir tencerede eritip, 1 yemek kaşığı su ile karıştırılmış yumurtaları ekleyin biraz tuz ve karabiber ekerek, ince omlet gibi pişirin. Bir spatula yardımı ile kesme tahtasına alıp, ince şeritler halinde kesin.
  • Kalan 2 1/2 yemek kaşığı tereyağını tavaya koyup; kuru soğanı, havucu, bezelyeyi ve mısırı ilave edip biraz tuz serpin ve sebzeler yumuşayana kadar kavurun. 
  • Soğuk pilavi, soya sosunu ve kullanıyorsanız oyster sosunu da ekleyip 2 dakika kadar kavurmaya devam edin, sarımsağını ekleyip 1 dakika kadar daha karıştırın, yumurtaları ekleyin.
  • En son taze soğanı ve susam yağını ilave edip ocaktan alın.
  • Üzerine kavrulmuş susam ekerek, sıcak servis yapın.
Afiyet olsun. 

3 yorum:

seolara dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Ilhan Ucer dedi ki...

Çin mutfağını inanılmaz seviyorum Heleacı-tatlı sosları nefis. Bir iki malzeme burada bulmak zor ama denemek istiyorum mutlaka. Bu güzel tarfi için teşekkürler elinize sağlık.

Arnavut Cigeri dedi ki...

Ben de cok seviyorum Ilhan Bey. Bu pilavlari da aslinda bizim agiz tadimiza cok yakin. Simdiden afiyet olsun.