29 Mart 2015 Pazar

Seviyor, Sevmiyor Böreği :)




Bir arkadaşım “dantel gibi“ bu börek, ismi “dantel börek“ olsun dedi. Bir başka arkadaş da yerken tek tek koparılıp yendiği için papatya’ya benzetmiş  “seviyor, sevmiyor“ olsun dedi :)
 
İsminin önemi yok mühim olan lezzet ve görüntü. Ikisi de deneyenlerden tam puan aldı ben de gönül rahatlığı ile paylaşıyorum.
 
NOTLAR:
  1. Bu “buttermilk“ de neymiş uğraşamayacağım, onun yerine hepsini sütten yaparım demeyin lütfen. Çünkü öyle yaparsanız, bol hamur az içli bir börek yersiniz. Sütün içine katılan ekşi, hamurun kabarmasını kontrol ediyor. Benden söylemesi...
  2. Kullandığım tepsinin çapı 28cm., hamurları kestiğim bardağın çapıysa 7,5 cm. Hamuru bardakla kestikten sonra, kenarlardan çıkan hamurları ben tekrar yoğurdum ve bir torbaya koyup buzdolabına kaldırdım. Ertesi gün dolaptan çıkarıp ılık bir ortamda tekrar mayalandırdım. Bu defa içine peynirli iç koyup “puf böreği“ boyutlarında hazırladım. Yine üzerine yumurta sarısı isteğe göre susam, çörekotu verdim fırına. Iki gün üst üste hamur işi :)
  3. Tek tek koparılıp yenebildiği için kalabalık partilerde ideal. Malzemelerine bakarsanız eğer, bildiğimiz fırınlanmış mantı tadında oluyor. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sosu ile de oldu bize entel-dantel mantısı :)
     
    Deneyeceklere kolay gelsin deyip, herkese sevgilerimi yolluyorum.




MALZEMELER;

Hamuru için:
  • 250 ml. ılık süt
  • 125 ml. buttermilk (1/2 su bardağı oda sıcaklığındaki sütün içine 1/2 yemek kaşığı limon suyu ya da beyaz sirke koyup karıştırın. 15 dakika beklettikten sonra buttermilk’imiz kullanılmaya hazır.)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket maya
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 yumurta
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Aldığı kadar un (elenmiş)
İçine;
  • 1/2 kg kıyma
  • 1 adet kuru soğan (çok ince doğranmış)
  • Karabiber
  • Deniz tuzu
  • 1/2 çay bardağı kadar su (kıymanın pişerken toplanmasını önlemek için)

  • Kaşar peyniri ya da mozzarella


HAZIRLANIŞI:
  • Hamur malzemesi ile yumuşak bir hamur yoğuralım ve üzerini çok hafif yağlayıp-örterek, en az 1 saat kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakalım.
  • Hamur mayalanırken iç malzemesini hazırlayalım.
  • Mayanlanmış olan hamurumuzu iki eşit parçaya ayırıp her parçayı 2-3 mm. kalınlığında, merdane ile açalım.
  • 7,5 cm. çapındaki bir su bardağı ya da metal çember ile hamurdan yuvarlak parçalar keselim.
  • İçlerine biraz kıyma ve peynir koyarak alttaki resimde görüldüğü gibi şekillendirelim.
  • 28 cm. çapındaki bir tepsiye çok sıkıştırmadan (mayalı hamur olduğu için pişerken kabarma payı bırakıyoruz) sıralıyalım.
  • Ilık fırında üzerine mutfak havlusu örterek, 15-20 dakika daha mayalandıralım.
  • Böreğimiz fırın mayasını da aldıktan sonra, üzerine sütle hazırlanmış yumurta sarısını sürelim. Bu arada fırınımızı 180C - 350F a ısıtalım.
  • 15 dakika sonunda ısıyı 325F a düşürüp altı ve üstü pembeleşene kadar pişirelim.
  • Fırından çıktıktan sonra üzerine yine mutfak havlusu ile örtüp yumuşak kalmasını sağlayalım.
  • Çok önemli: Sıcak servis edelim.
Afiyet Olsun.

 
 
 
 

6 yorum:

mehtap dedi ki...

Geçenlerde Arda şef de tv de yaptı bu börekten, el oyalayıcı gibi ama leziz olduğu da her halinden belli elinize sağlık.

Ilhan Ucer dedi ki...

Bu nasıl bir manzaradır. İsmi de süper uymuş. :) Valla okumadım bile yapamayacağım için sadece bakıp bakıp yalanıyorum. :)) Ellerinize sağlık.

Arnavut Cigeri dedi ki...

Sevgili Mehtap ben yurt disinda yasadigim icin Arda sefi izleyemiyorum ama siz yazinca web sayfasina baktim evet aynisi. El oyalayici oldugu dogru ama degiyor.


Sevgiler,

Asuman

Arnavut Cigeri dedi ki...

Ilhan Bey, tesekkurler, sevgiler.

Adsız dedi ki...

asuman cım dantel gibi işlemişsin harika görünüyor yengen okadar ayakta duramıyacağı için beraber bizim köyde yapalım bunu eline sağlık
Züleyha

Arnavut Cigeri dedi ki...

Yenge'cigim, tesekkur ederim. Tamamdir, koyde de bu nasil guzel yenir off.

Sevgiler,

Asuman