8 Şubat 2014 Cumartesi

Yaban mersinli, Yoğurtlu Kek

 

Yaban mersinli, elma soslu ve yoğurtlu bu kek bizim favorilerimiz arasına girdi. Özellikle de eşimin, ’hımmm bu çok güzel olmuş, oy oy oyyy’ sesleri eşliğinde yedi diyeyim, siz anlayın artık :)
 
Bu tarif bir kitapçıda gördüğüm ve cep telefonum ile ’belki denerim’ diye çektiğim bir tarif. Kitabın ismini ve yazarını maalesef kaydetmemisim, o bakımdan kimseye kredit veremeyecegim.
 
Kekin çok yumuşak ve süngerimsi oluşu kek unundan kaynaklanıyor.
 
Kek unu (cake flour); %6-8 oranında protein içeriyor, normal unda ise protein içeriği %10-12 civarında. Daha az protein içerdiği için de kek ve benzeri ürünlerin daha yumuşak ve süngerimsi olmalarını sağlıyor.
Bu unu hazır alabileceğiniz gibi bu imkanınız yoksa evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
1 cup'a (amerikan cup ölçüsü) 2 yemek kaşığı mısır nişastası koyun ve geri kalanını normal unla doldurun  = 1 cup (1 su bardağı ) kek unu. 4-5 kere eleyin, kek ununuz hazır...
 
Ben tarifin özüne sadık kalarak ,ölçüleri Amerikan cup ölçüsü olarak verdim. Bu ölçü birimi olmayanlar, normal boyda bir su bardağı kullanabilirler.
 
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.


Malzemeler:
  • 1 cup kavrulmuş ceviz, fındık ya da badem (irice çekilmiş)
  • 1/2 cup kahverengi şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 cup elma sosu
  • 1/2 cup şeker
  • 1/4 cup tereyağı ya da sıvıyağ (tereyağı oda sıcaklığında)
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 1,5 cups kek unu (cake flour)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 tatlı kaşığı karbonat
  • 1/2 cup yoğurt
  • 1 cup taze yaban mersini
  • 1 tatlı kaşığı un
Hazırlanışı:
  • 20x20 cm lik kare bir kek kalıbının tabanını yağlı kağıt ile kaplayıp, kağıdın üzerini ve kalıbın kenarlarını biraz sıvıyağ ile yağlıyalım.
  • Cevizi, kahverengi şekeri ve tarçını bir kapta karıştırıp, karışımın 1/3 ünü hazırladığımız kalıbın altına serpelim.
  • Unu, kabartma tozunu ve karbonatı bir kaba eleyelim.
  • Elma sosunu, şekeri ve yağı mixer ile 2 dakika çırpalım. Yumurtaları ve vanilyayı ekleyip biraz daha çırpalım. Unlu karışımı ve yoğurdu da ilave edip bütün malzeme pürüzsüz olana kadar karıştıralım.
  • Yaban mersinlerini 1 tatlı kaşığı una buladıktan sonra karışımın içine ekleyip, bir spatula yardımı ile meyveleri ezmeden karıştıralım.
  • Karışımın yarısını kek kalıbına (cevizli karışımın üzerine) dökelim. Üzerine biraz daha cevizli, tarçınlı şekerden serpelim. Tekrar kalan kek hamurunu döküp en üste de kalan cevizli karışımdan serpelim.
  • Önceden 350F- 180C ye ısıtılmış fırında, 30-35 dakika ya da kürdanımız kuru çıkıncaya kadar pişirelim.

12 yorum:

nursen aksoy dedi ki...

Nefis bir kek olmuş,içinde blueberry olmasıda dahada güzel..Ellerinize sağlık sevgiler..

ilknursah dedi ki...

Mımm harika birseye benziyor bizde kuru yaban mersini var su an olurmuki acaba ellerine sağlık bacım

Ozlemaki Yasayanlar dedi ki...

pek şık! bayılırım yaban mersinine.

ozgen dedi ki...

Elinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar sevgiler...

Arnavut Cigeri dedi ki...

Tesekkur ediyorum arkadaslar ve ablam...

Aybike Ceylan dedi ki...

Hersey harika, ellerine saglik.

Selam ve sevgiler...

Şükran Ünal dedi ki...

tatlım öncelikle sevgi dolu bir hafta sonu diliyorum, yaban mersinli kek harika görünüyor yumuşacık dokusu o kadar belirgin ki ben işte böyle keklere hastayım..kek var kek var değil mi. Ankara da hatta türkiye de yaban mersinini taze bulmak imkansız ya dondurulmuşu var veya kurusu bunlarla denediğimizde bu havayı yakalamasakta buna yakın bir şey elde ederiz.. Bu arada köfteli kabak bu hafta sonu denenmek üzere kayda alındı bilesin..

Hülya Aydoğan dedi ki...

Bu kek bir harika. Dondurulmuş yabanmersini bulabilirsem deneyeceğim..

Ellerine sağlık..

Fatma.. dedi ki...

Mrh kek çok güzel görünüyor elinize sağlık elma sosu nasıl yapılır acaba...

Arnavut Cigeri dedi ki...

Fatma hanim merhaba,

Elma sosu yapimini guvendigim bir sitede buldum. Ben denemedim ama tarif guzel duruyor.

Kolay gelsin, sevgiler.

http://www.40firinekmek.com/elma_sosu.htm

yesimdusova dedi ki...

Merhaba, somon yazısı dikkatimi çekti ve bloogunuzu çok begendim özellikle somon ve bu tarif tam benlik. denemek istiyorum. Yalnız elma sosu u anlayamadım? elma püresi mi? Ellerinize sağlık..

Arnavut Cigeri dedi ki...

Sevgili Yesim,

Guzel yorumun icin tesekkur ederim. Elma sosunu Amerika'da kavonozlarda hazir satiyorlar ama evde yapmak da mumkun. Asagida verdigim linkte guzel anlatmis umarim isinize yarar.

Sevgiler,

Asuman

http://www.40firinekmek.com/elma_sosu.htm