8 Haziran 2012 Cuma

ÇİLEKLİ CHEESECAKE/Peykek

 

Uzunca bir aradan sonra merhaba. Yaz ayları gelince, hele bir de o yaz Türkiye’ye gidilecekse bir kosturmacadır başlıyor. Gecen hafta eşimi gönderdik, şimdi sıra kızımla bende. Burada okullar Haziran sonu kapandığı için, biz hala gün sayıyoruz...
Bugün sizlerle paylaşacağım cheesecake tarifim tam 26 yıllık. Kanada’ya ilk geldiğimde bir arkadaşımda yemiş, hemen tarifini almış ve o günden beri de başka tarifleri denemeye gerek görmeden bu tarifle yapmışımdır.
Son yıllarda Türkiye’de de “peykek“ (peynirli kekin kısaltılmış hali olmalı) adı ile farklı peynirlerle yapılıyor. Ben ’labne’ peyniri ile yapılanını denemiştim, çok güzeldi. Benim vereceğim tarifteki malzemeler Turkiye’de bulunabilir mi bilmiyorum ama bu tarif daha çok Amerika kıtasındaki takipçilerim için olacak gibi...Ama söz Türkiye’ye gittiğimde oradaki peynirlerle de deneyip, sizlerle paylaşacağım.

MALZEMELER:
Tabanı için:
  • 3/4 cup ceviz (robotta çekilmiş)
  • 3/4 cup Graham cookie crumbs
  • 3 yemek kaşığı eritilmiş tuzsuz tereyağı
Ceviz kullanmazsanız;
  • 1,5 cups crumbs
İçi için:
  • 2 adet philadelphia cream cheese (oda sıcaklığında)
  • 4 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1+1/4 cup şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Birkaç damla vanilla extract
Üzerine:
  • 500ml. sour cream
  • 1/4 cup şeker
Süslemek için:
  • Taze meyve ya da istediğiniz bir pie filling
HAZIRLANIŞI:
  • Fırınınızı 325F - 165C ye ısıtın, fırının bir köşesine içi sıcak su dolu bir kap koyun (pişerken peynirin üzerinin çatlamasını önlüyormuş)
  • Cheesecake tabanını hazırlamak için; 23 cm’lik kelepçeli bir kalıbın tabanına parşömen kağıdı serip, bir kenara ayırın.
  • Crumbsları erimiş tereyağ ve ceviz ile karıştırıp, kalıbın altına yayın.
  • Buzdolabından en az 1 saat önce çıkarmış olduğunuz peynirleri mikser ile biraz ezin, sonra sırası ile 4 yumurta, 1+1/4 cup şeker, 1 yemek kaşığı limon suyu ve birkaç damla vanilla extract ı da ekleyip, pütürsüz olana kadar tekrar karıştırın.
  • Peynirli karışımı taban malzemesini üzerine döküp, hava kabarcıklarını çıkarmak için biraz tezgaha vurup, önceden ısıtılmış olan fırında, 40-45 dakika pişirin.
  • Kek pişerken, sour cream ve şekeri karıştırın, bir kenarda bekletin.
  • Kek pişip, biraz ılındıktan sonra, en üste sour cream i döküp tekrar 325F-165C de 5 dakika pişirin.
  • Soğuduktan sonra üzerini kapatıp en az 1 gece buzdolabında bekletin.
  • Ertesi gün, kalıptan çıkarıp, arzu ettiğiniz gibi süsleyip, afiyetle yiyin...


11 yorum:

canan dedi ki...

Harika gözüküyor,ellerinize sağlık...

ilhan dedi ki...

Dediğiniz gibi Türkiye'de biraz zor. Aslında artık birçok yerde bu malzemeleri satan butik dükkanlar var. Elinize sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Eline saglik arkadasim..Afiyetle migdeye indi hepsi sanirim :)))

mehtap dedi ki...

görüntü mükemmel,eline sağlık.

evatolyesi dedi ki...

ellerinize sağlık ne güzel bir görüntü bu böyle:)

MÜNSTER dedi ki...

Ellerinize saglik... Simdi cilek zamani, bol bol pasta yapmaliyiz.. Sevgilerimle, afiyetler olsun.

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

her gittigim yerde bol cilekli tarifler gordum icim acildi, simdi tam cilek zamaniyken iyi degerlendirmek gerekir
cheececake bayilirim cok guzel olmus ellerine saglik...

Canlı TV dedi ki...

Süper olmuş elinize sağlık..

Servis dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler çok yararlı oldu Tül Perde Modelleri olarak

size teşekkür ederiz.

eviminyemekleri@gmail.com dedi ki...

Tarifiniz çok hoş görünüyor mutlaka denemek istiyorum,kendi bloguma da beklerim :)

oyunsahane dedi ki...

ellerinize sağlık ne güzel bir görüntü bu böyle harika olmuş:)