1 Şubat 2012 Çarşamba

Taze börülce / Chinese long beans HAŞLAMASI



Biz Ege’liler malum, otları, taze sebzeleri çok severiz. Bunları zeytinyağlı pişirerek ya da haşlayarak tüketiriz genelde...Haşlama teknikleri ürünün yapısına göre değişir. Bizim taze börülcede kullanacağımız teknik; kaynar suda, açık kapakta ve kaynadıktan sonra ocağı biraz kısarak, kaynama noktasında haşlama. Bu teknik genelde otlarda ve taze sebzelerde kullanılır. Bu teknikler yiyeceğimizin sağlıklı ve lezzetli olması açısından çok önemlidir.
Otun ya da taze sebzenin kaynar suya atılmasının nedeni; sebzenin suyu fazla emmesini önlemek, dolayısı ile piştikten sonra diri kalmasını ve rengini kaybetmemesini sağlamak. Pişerken kapağın açık olması da aynı nedenden.
Bir başka önemli nokta da düşük asitli zeytinyağı kullanmak. Tüm bunlara dikkat edersek sağlıklı ve çok lezzetli olacaktır salatamız.

Malzemeler:
  • 1/2 kg. taze börülce / Chinese long beans (uçları ayıklanmış ve istenilen boyutta kesilmiş).
  • 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy, soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domates (isteğe bağlı)
  • 2-3 diş orta boy ince doğranmış sarımsak
  • 1/2 limon suyu
Hazırlanışı:
  • Tencereye suyu koyup kaynatın, kaynayan suya  börülceleri  bırakın ve ısıyı kaynama devam edecek kadar düşürün. Tencerenin kapağını açık bırakarak 20 dakika kadar pişirin. İstediğiniz kıvama gelince tencereden alıp süzün.
  • Zeytinyağı, sarımsağı, tuzu ve limonu iyice çırpın.
  • Haşlanmış börülceleri servis tabağına alıp üzerine domatesleri ve limonlu karışımı döküp ılık ya da oda sıcaklığında servis yapın.
Afiyet olsun.

Not: Kanada’da taze börülceyi ’Chinese long beans’ adı altında bulabiliyoruz ama kesinlikle Ege’min börülcesinin tazeliğinden ve lezzetinden çok uzak. Yine de ’buna da şükür’.
 
 
 

6 yorum:

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Bu mevsimde tazesini nasıl buldun:) ellerine sağlık, görüntü nefis, sevgiler.

Unknown dedi ki...

Sevgili arkadasim kandilini kutluyor, Rabbimden, hepimizin dualarinin kabul olmasini diliyorum.... Sevgilerimle,

ab-ı hayat dedi ki...

Ellerin semaya açıldığı, bol dualı, bol şükürlü bir gün ve gece geçirebilmemiz dileğiyle. Hayırlı kandiller...

Unknown dedi ki...

Tesekkurler, sizlerin de kandili hayirli olsun...

Kuzzine dedi ki...

Bayılırım börülceye. Bizim de Aydın-Yenipazarlı bir tanıdığımız var. Börülceyi ilk sizin tarif etiğiniz şekilde onda tatmıştık; Börülce sallaması adıyla.Büyük kavanozlarda bu şekilde haşlayıp pişirdikleri ve sosladıkları börülceyi her yemeğin yanına hem salata hem de çeşni olarak sunuyorlardı. Ellerinize sağlık; sevgiler-çiğdem

Yasemin dedi ki...

Harika... Paylaşımlarınız için tebrikler ve teşekkürler. :)