26 Ocak 2012 Perşembe

Adapazarı’nın meşhur ISLAMA KÖFTESİ



Adapazarına yolu düşmüş olanlar mutlaka denemiştir bu köfteyi. Maalesef ben Adapazarına hiç gitmedim, dolayısı ile de bu enfes köfteyi yerinde yeme şansım olamadı. Tarifi biraz netten, biraz da sevgili Adapazar'lı arkadaşım Emel’den aldım. Mutlaka deneyin derim, enfes ve doyurucu bir tarif. Hem bayat ekmekler de böylece değerlenmiş oluyor.

Köfte malzemesi:
(4 kişilik)
  • 1/2 kg. dana kıyması
  • 1 kuru soğan
  • 2 adet kurutulmuş ekmek içi
  • Ekmekleri ıslatmak için süt
  • Köfte baharı
  • Deniz tuzu
  • Karabiber
Islama malzemesi:
  • 8 adet ince dilimlenmiş bayat ekmek
  • 2 su bardağı 'tercihen' kemik suyu ya da et suyu (ben Low-Sodium Beef Broth kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
  • 1 yemek  kaşığı tereyağı
Süslemek için:
  • Domates
  • Yeşil sivri biber
  • Soğan
  • Maydanoz
  • Sumak
  • Deniz tuzu
  • Limon-zeytinyağı
 Hazırlanışı:
  • Köfte malzemelerini yoğurup, küçük parmak boyunda, oval-yassı köfteler hazırlayın.
  • Bir tencereye 2 su bardağı kemik ya da et suyunu koyun, toz biberi ve tereyağını da ilave edip bir taşım kaynatın, ocaktan alın.
  • Bayat ekmekleri kemik suyuna batırıp çıkarın (ekmekleri suda fazla tutarsanız erirler) ve tercihen mangala ya da ısınmış ızgara tavaya koyun.
  • Köfteleri, domatesleri ve biberleri de mangala alıp, hepsini pişirin.
  • Ayrı bir yerde piyazlık doğranmış soğanları tuz ile ovun, yıkayın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, deniz tuzu, sumak, limon ve biraz zeytinyağı gezdirin.
  • Fotoğrafta görüldüğü gibi servis yapın.
Afiyet olsun.



11 yorum:

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Arnavut Cigerim)) Az once kahvalti ettim ama simdi yine aciktim..Ellerine saglik..Yiyecegiz insallah birlikte))

Ebru dedi ki...

Bayildim yine bu tarife. Ben sansliyim yerinde de yedim, nefis gorunuyorlar. Simdi bir de Odemis Koftesi tarifi bekliyoruz Asu'm.

Kahveci dedi ki...

ellerinize sağlık ! Islama köfte nefis bir şeydir; ben de yerinde tadamadım ama Bursa'daki Adapazarlı restoran sahipleri sağ olsun, lezzeti ayağımıza getirdiler.Sizden tekrar bir tarif gördüğüme sevindim; sevgiler; çiğdem

sarımutfak-hande dedi ki...

ben adapazarında yedim bunu çok beğendim buda harika görünüyor ellerine sağlık canım

Twitter dedi ki...

hımm enfes gözüküyor.bu akşam deneyeceğim.ellerine sağlık.:)Ayrıca biz de Seyristanbul.com bloğumuzda adım adım Twittera üye olmayı anlattık, siz de ondan faydalanabilirsiniz.

Ayşe dedi ki...

Ellerinize saglik. cok lezzetli gorunuyor. yapilacaklar listeme bir tarif daha ekledim :)

pembe kekik dedi ki...

Çok severim ıslama köfteyi.Ellerine sağlık.Sevgiler.

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

pek guzel gorunuyor bu pasta, birgun adapazarina yolumuz duserse mutlaka meshur koftesini yicem
ellerinize saglik

Yıldız dedi ki...

Ben de hiç denemedim bir kez televizyonda görmüştüm yapılışını artık tarife burda e o zaman denemeliyim :) ellerine sağlık arkadaşım
tabi yerinde yemek daha farklı olcaktır ama şimdilik kendi yaptığımızla idare ederiz inşallah bir gün Adapazarına yolumuz düşerse mutlaka deneyelim..

Ayşe dedi ki...

Asuman Hanim,
bugun denedim tarifinizi. cok guzel oldu. tarif icin tesekkurler. simdi sira Tekirdag koftesinde :)

Şimal Çeyizlik Elişleri dedi ki...

:) Cümleten afiyet olsun