15 Ekim 2012 Pazartesi

Ekşili etli sarma ve kurutulmuş biber dolması

 

Yaz tatilimde Türkiye’ye gittiğimizde bir ilki gerçekleştirip tüm akrabalar bir restorana gittik. Alsancak’ta deniz kenarında eski bir evi restore edip restorana dönüştürmüşler ve çok da güzel olmuş. Hem atmosfer hem de yemekler harikaydı. Mezeler icinde , ekşili etli kuru patlıcan dolması vardı. Ben o güne kadar etli dolmaya ekşi koymazdım ama artık koyar oldum. Gerçekten çok yakışıyor denemenizi tavsiye ederim.
Bu yaz Türkiye’den bir de dolma taşı aldım (dolmanın toprak güveç tadıyla hem de dağılmadan pişmesini sağlıyor) taşıması eşime kaldı. Bavulda yer kalmadığından sırt çantasında taşımış ve her dolma piştiğinde bu bana hatırlatılıyor ama bence değdi :)
Şimdi gelelim tarifimize;

Malzemeler: (4-6 kişilik)
  • 15 adet küçük boy kurutulmuş biber
  • 200 gr yaprak
  • 750 gr kıyma
  • 2  1 büyük boy soğan (yanlışlıkla 2 büyük boy soğan yazmışım, 1 büyük boy yeterli olacaktır).
  • 1 büyük domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Maydonoz
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı sumaklı su (tane sumakları kaynar suda 15 dakika bekletin, süzün).
Tencerenin dibine:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
  • Karıştırma kabında; Kıymayı, çok ince yemeklik doğranmış soğanları, rendelenmiş domatesi , salçaları yıkanmış süzülmüş pirinci ,yıkanmış ince doğranmış maydonozu, tuzu ve baharatları iyice yoğurun. 1/2 su bardağı sumaklı suyu da ilave edip bir kenara alın.
  • Bu dolma içini yaprak, kabak, patlıcan, biber ya da domates için kullanabilirsiniz. Hatta patates dolması bile duydum ama ben henüz denemedim...
  • Kurutulmuş biberleri 20 dakika kadar haşlayın, süzün. Taze yaprakları kaynar suya batırıp çıkarın, salamura ise birkaç kez suda yıkayıp, hatta biraz da suda bekletip tuzunu iyice akıttıktan sonra haşlayın.
  • Yaprakları sarın, biberleri doldurun.
  • Bir tencerede tereyağı ile salçayı biraz kavurun, üzerine dolmaları dizin. Pişme esnasında yaprakların açılmaması için üzerlerine pişirme taşı ya da bir tabak koyup, dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin. Kaynayana kadar harlı ateste, sonra kısık ateşte pişirin. Suyu azalırsa kaynar su ilave edin.
  • Piştikten sonra 10 dk. kadar sarmalarınızı demlendirin. Yoğurtla yada sade sıcak servis yapın.
 
Afiyet olsun.

 
 
 

10 yorum:

nursen aksoy dedi ki...

Adanada biz patlıcan ve kabak dolmasını ekşili yaparız,yaprak sarmasınıda taşsız pişirmeyiz..Lezzeti bir başkadır..Hatta kabağı sarmısakla ve ekşiyle avcarlarız,arzu ederseniz blogumdan bakabilirsiniz,çok nefis oluyor..sevgiler...nurlumutfakta.blogspot.com

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Gayette guzel gozukuyor ellerine saglik diyorumda galiba yapmasi senden yemesi bizden olacak birdahakine haber verde gelelim:))))

tatlilar gülcandan dedi ki...

Hayirli aksamlar canim ellerine emklerine saglik afiyetler olsun .

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Nurcan hanim, kabagi sarimsak ve eksiyle avcarlariz demissiniz. Avcarlamak acaba icini-disini ovmak mi demek? Ben de kabak dolmasi yaparken icini pul biber ve tuzla ovarim biraz. Blogunuzu hemen ziyaret ediyorum, harika bir fikir bence de.
Sevgili Dostbahcesi buyur ne zaman istersen, beklerim. Kurutulmus biberlerden hala var birkac pisirimlik.
Tatlilar Gulcan'a da guzel yorumu icin tesekkurler...

ŞÜKRAN dedi ki...

Sevgili Asuman hanımcığım, değerli yorumuna burada cevap yazmak istedim zaten çok sık yorum bırakamasamda abonesi olduğum bloglardan birisiniz bunu dememe gerek yok.bloğumda da yazdığım gibi sorun var ama bir türlü çözüm bulamadık. Googlee' dan değil de Mozilla Firefox dan arama yapın birde.. ekşili dolmayı ben de yıllar önce Adanalı akrabalarımdan öğrenmiştim gerçektende çok nefis bir lezzet oluyor eşinizin taşıdığı taşa gülmedim değil eee biraz hanımların böyle isteklerine de bu lezzetler için katlanmaları gerekirdeğil mi?güzel paylaşımlarda buluşmak üzere esenkalın..

Begonvilli Ev dedi ki...

Dolmalar, sarmalar vazgeçilmezlerimdendir. Harika tarifleriniz için teşekkürler!

Heyyfi dedi ki...

Yakında 4 görümcem ve eşleri yemeğe gelecekler. Hepsi harika yemek yapar. Ben ise mutfakta hiç iyi değilimdir. Bu tarifi yapacağım ve herkes aşırtacağım. Özellikle de eşimi :)
Çok teşekkürler...
Sevgilerimle...

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Harika yemek yapan 4 gorumce ve esleriii ! Vallahi ne diyeyim sizin yerinize ben bile heyecanlandim. Kolay gelsin diyorum, umarim tariflerimin size faydasi olur. Sonuctan beni de haberdar edin lutfen :)

Sevgiler,
Asuman

Adsız dedi ki...

I just added your web page to my bookmarks. I enjoy reading your posts. Thank you!

ihlamurcum dedi ki...

Dolma taşını bende yeni kemeraltından aldım,henüz kullanmadım.Eminim güveç kapak , yemeğin lezzetine lezzet katmıştır. Dolmalar süper gözüküyor,elinize sağlık.