10 Ocak 2012 Salı

Asma yaprağını taze saklama yöntemi



Asma yapraklarını pet şişede, 1 yıl kadar tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz. Nasıl mı ? Çok kolay, gerekenler; taze asma yaprağı, küçük boy pet şişe ve oklava, tabii biraz da sabır. Bir de benim gibi bu isi sizin için yapacak bir ablanız varsa, daha ne istersiniz ki ?
Sağolsun ablam yıllar önce bu yöntemi bulmus ve biz bu gurbet ellerde onun sayesinde Izmir’imin taze asma yaprağını yiyebiliyoruz. Her Türkiye dönüşümde bavulumda mutlaka birkaç şişe asma yaprağı bulunur (aman aramızda kalsın:) Her gümrükten geçişte de yüreğim hoplamaz değil ama kesinlikle değer. Tek derdim yakalanırsam adamlara bu yaprakları nasıl açıklayacağım:) Eh "dolmades" deriz, anlarlar nasıl olsa...
  •  Tercihen küçük boy pet şişesini yıkayın ve tamamen kurumasını bekleyin. Şişenin ve yaprakların tamamen kuru olması çok önemli aksi takdirde yapraklarınız çürür.
  • 5-6 adet yaprağı (yıkanmamış olacak) üst üste koyup rulo yapın ve tüm yaprakları  şişenin içine, oklava yardımı ile şişe tamamen dolana kadar (hava almaması için mümkün olduğunca sıkıştırarak) doldurun.
  • Kapağını sıkıca kapatıp, kullanacağınız zamana kadar kuru ve karanlık bir yerde saklayın.
  • Kullanacağınız zaman önce kapağını açın, gazın çıkması ile havaya yayılan mis gibi taze yaprak kokusunu içinize çekin ve yaprakları kolay çıkarabilmek için şişenin üzerini kesin.
  • Sonra sudan geçirin ve kaynar suda 1 dakika kadar haşlayın.
  • Bundan sonrası artık size kalmış ister etli, ister zeytinyağlı sarıp, afiyetle yiyin...


8 yorum:

birincisin dedi ki...

Yaprağı hep salamura koyardım,bunu deneyeceğim,teşekkürler.İzlemedeyim:))Sevgiler:)

ilknursah dedi ki...

afiyet olsun canimcim keske burda olsanda beraber yapsak opuldun

Asli dedi ki...

Yaa bayiliyorum sizin tariflerinize ve bu guzel onerilerinize. Iyi ki varsiniz...

Sevgiler.

nalan dedi ki...

teyzem köydeki asmadan böyle taze taze toplar, minicik minicik.
aynı yöntemle ben de getirir, sonra hüpletirim :)

Twitter dedi ki...

hiçyaprağı böyle kullanmamıştım.bu sene böyle deneyeceğim.teşekürler.eline sağlık.:) Unutmadan biz de Seyristanbul.com bloğumuzda Twitter hakkında faydalı bilgiler paylaştık. Bize de bekleriz.

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

bu akımı babaannem başlattı sanıyordum...sonralarda aklın yolu bir heryerde görmeye başladım...hem salamura gibi tuz fazlasıda olmuyor...ellerinize sağlık

ÖZLEMCE dedi ki...

mtlaka bende deneyeceğim.EŞŞUKLER GÜZEL PAYLAŞIMLAR İÇİN.Sizi takibe alıyorum.benım bloguma da beklerım

sevilay yılmaz dedi ki...

taze asma yaprağı bulamayanlar tuzsuz dogal olarak www.tazeyaprak.com adresinden. satılabilir paylaşmak istedim teşekkürler...