5 Kasım 2011 Cumartesi

MUTLU BAYRAMLAR ve BAYRAM TATLISI 'Badempare'


Damağımızı,  ruhumuzu  tadlandıran,  güzel, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dilegi ile...



Badempare şekerparenin badem ile yapılmış versiyonu. Nefis bir tatlı, denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER: (16 adet)
  • 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 2 adet yumurta (birinin sarısını üzerine sürek için ayırın)
  • 1 su bardağı file badem (sliced almonds)
  • 1,5 yemek kaşığı irmik (tepeleme)
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri (tepeleme)
  • 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1.5 su bardağı un (unun miktarı unun cinsine göre değişebilir. 1 bardaktan sonrasını azar azar ilave edin)
Üzeri için:
  • 16 adet, kabukları soyulmuş badem (bademlerin kabuklarını kolayca soyabilmek için; 5 dakika kaynar suda bekletin)
Şerbeti için:
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu
HAZIRLANIŞI:
  • File bademleri teflon tavada renkleri hafif dönene kadar kavurun, soğutun.
  • 2 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı suyu bir tencereye alın, kaynadıktan sonra altını kısıp 5 dakika kaynatın. Birkaç damla limon suyu ekleyip karıştırın ve altını kapatın.
  • Kavrulmus ve soğumuş olan bademleri robotta çekin.
  • Bir karıştırma kabında, tereyağını, birinin sarısını ayırdığınız 2 yumurtayı, çekilmiş bademleri, irmiği, pudra şekerini, kabartma tozunu ve elenmiş unu elinizle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamurdan cevizden biraz büyükçe parçalar kopararak yuvarlak şekillendirin ve   tereyağ ile yağlanmış fırın tepsisine aralıklı dizin.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, ortalarına birer bütün kabuksuz badem yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 170C-325F fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Fırından çıkan bademparelerin ilk sıcaklığı çıkınca (2 dakika bekledikten sonra) ılınmış olan şerbeti şerbeti üzerlerine dökün.
  • Tekrar tepsisiyle, altını kapattığınız ama hala sıcak olan fırına koyup soğuyuncaya kadar fırında bekletin.
Afiyet olsun.



4 yorum:

Adsız dedi ki...

Iyi bayramlar.

Aybike Ceylan dedi ki...

Hersey cok guzel blogunuz da, ellerinize saglik, guzel bayramlar olsun, saglikla, bereketle.

Aybike Ceylan dedi ki...

Hersey cok guzel blogunuz da, ellerinize saglik, guzel bayramlar olsun, saglikla, bereketle.

Unknown dedi ki...

ON NUMARA BEŞ YILDIZ TATLI TEYZOŞŞŞ... ELİNE SAĞLIK... BENİM ELİME DE SAĞLIK BİRAZDAN PİŞMİŞİN RESMİ GELİYORRR :)