19 Eylül 2011 Pazartesi

Etli kuru bamya



BAMYA!.. Çocukluğumdan beri en sevdiğim sebze...Tazesi, kurusu hiç farketmez, her zaman büyük bir iştahla yerim. Lif oranı yüksek olduğu için çok da faydalı olduğunu biliyoruz. Eşim Türkiye’den gelirken birkaç ip getirmiş, ikisini kullandım (ben 1/2 ölçü yaptım) geriye kaldı bir yemeklik:) Ama artık burada da, Türk marketinde bulabiliyoruz, sadece 100 km. sürmemiz gerekiyor...


MALZEMELER: (4-6 kişilik)
  • 100gr. kuru bamya
  • 1/2 limon suyu ve 1,5 lt su (bamyaların ön haşlaması için)
  • 200-250gr. kuşbaşı kuzu ya da dana eti (bamyaların büyüklüğünde)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ ya da tereyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 ya da 1 limonun suyu (damak tadınıza göre, bu ölçüyü azaltıp/arttırabilirsiniz)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut (arzuya bağlı)
  • Tuz, karabiber, pulbiber
  • 1 litre sıcak su (çorba değil de yemek kıvamında yapacaksanız, daha az su kullanın)
HAZIRLANIŞI:
  • Öncelikle, bamyaları mutfak  bezinin icinde ovarak, varsa dikenlerini temizleyin.
  • Bir tencereye 1,5 litre su ve 1/2  limonun suyunu koyun. Su kaynayınca bamyaları atın, 5 dakika kadar haşlayıp süzün ve soğuyunca iplerinden ayırın.
  • Başka bir tencerede ya da düdüklüde nohutunuzu haşlayın (işinizi kolaylaştırmak istiyorsanız, benim gibi konserve nohut kullanın derim:)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ ya da tereyağı kızdırıp etleri atın ve etlerin rengi dönene kadar kavurun.Yemeklik doğranmış soğanları ekleyip, soğanlar şeffaflaşana kadar kavurma işlemine devam edin.En son bıçakla kıyılmış sarımsakları ve salçayı da ilave edip, birkaç dakika daha hepsini kavurun. 1 lt sıcak suyu ekleyin 1/2 limonun suyunu ve bamyaları da koyup tencerenin kapağını kapatın (nohut kullanıyorsanız, bu aşamada haşlanmış nohutunuzu da ilave edin).
  • Kısık ateşte, tencereyi ara sıra sallayarak, yemek özleşinceye kadar pişirin (aman bamyalar erimesin!..)
  • Pişmesine 5 dakika kala, tuzunu, pulbiberini ve karabiberini ekleyip altını kapatın.
  • Yanında tercihen sade pilav, fotoğrafta gördüğünüz gibi fırından yeni çıkmış ev ekmeği ve acılı turşu ile servis yapın.
Afiyet olsun.

4 yorum:

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

tarife baktım nohut varmı...var...tamam olmuş bu bamya...bende nohutlu yaparım ve nohutsuz eksik gibidir benim için....ama ankarada arkadaşlar ilginç buldu.

ellerinize sağlık nefis görünüyor

Blogger Bolat dedi ki...

Çok güzel görünüyor :)

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

ellerinize sağlık :))) harika bir tat bende çok severim bamyayı
tarifiniz süper
sevgiler:)

Aybike Ceylan dedi ki...

En cok ama en cok sevdigim lezzetlerden biri, ellerine saglik.

Sevgi ve selamlar...