10 Aralık 2010 Cuma

İKİ RENKLİ PANCAR SALATASI


 

 Pancar salatasının birçok farklı hazırlama şekli var. Ben burada haşlanmış, sosla tatlandırılmış halkaları ve ortasında da haşlandıktan sonra rendelenip, sarımsaklı yoğurtla karıştırılmış püre halini sizlerle paylaştım. Eğer pancarları hemen tüketmeyecekseniz, haşlayıp istediğiniz şekilde ve boyda kestiğiniz pancarları, cam kapaklı bir kaseye ya da cam bir kavanoza alıp, üzerini kapatacak kadar soğuk su, birkaç diş irice doğranmış sarımsak, deniz tuzu, çok az şeker ve biraz da üzüm sirkesi ekleyerek, buzdolabında 1-2 hafta kadar tutabilirsiniz. Böylece istediğiniz kadarını çıkarıp, servis yapmadan önce üzerine biraz zeytinyağı dökerek, yemeklerinizin yanında servis yapabilirsiniz.
Bir başka alternatif de, halkanın ortasına rendelenmiş pancar yerine, yıkayıp ayrı bir yerde 1-2 dakika haşladığınız ve iyice kuruladığınız yapraklarını koyabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun.
 
Malzemeler:
  • 4 adet - tercihen aynı boy - pancar
  • 2 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 cay kaşığı şeker
  • Deniz tuzu
  • Su
Rendelenmiş pancar için:
  • Biraz süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Deniz tuzu
Yapılışı:
  • Pancarları, kabuklarını soymadan, kaynar su dolu bir tencerede 25 dakika, ya da düdüklü tencerede 13-15 dakika haşlayın. Suyunu süzüp, kabuklarını soyun, bir santim kalınlığında dilimleyin ve aynı boyda olanları servis tabağına yerleştirin. Uçlardan çıkan küçük parçaları da bir başka tabağa rendeleyin.
  • Sarımsakları büyük bir bıçak ile ince kıyın ve  bir karıştırma kabına alın. Üzerine sirke, tuz, şeker  ve zeytinyağını döküp çırpın, pancarlar hala ılıkken üzerlerine gezdirin.
  • Rendelediğiniz pancarların elinizle suyunu sıkıp,  icine istediğiniz miktarda süzme yoğurt ilave edin (yoğurt ekledikce pancarın rengi açılacak, hangi tonda olmasını istiyorsanız, yoğurdu o kadar koyun). 1 diş sarımsağı biraz tuzla dövüp içine ekleyin ve hepsini karıştırıp kücük bir kalıba alın. Kalıbı, servis tabağına halka halinde dizdiğiniz pancarların ortasına ters çevirin.
  • Üzerine 1 adet siyah zeytin koyup, isteğe göre dereotu ile süsleyerek servis yapın.

Not: Buzdolabında saklayacak iseniz; o zaman dilimlenmiş pancarların üzerini geçecek kadar soğuk su koyun.  Tuzunu, şirkesini şekerini de ekleyip, kapaklı bir kapta buzdolabında 1-2 hafta tutabilirsiniz.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık canım çok şık bir salata olmuş hayırlı cumalar sevgi
ler.

Sevil Şahin dedi ki...

ben yoğurtlu halini çok seviyorum senin ortasına yaptığın gibi yani
canım ellerine sağlık afiyet balolsun
Ayrıca sofrada çok şık olmuş bayıldım :)

Kuzzine dedi ki...

çok lezzetli görünüyor; ben pancara;özellikle de turşusuna bayılırım...ellerinize sağlık :)

sarkaç dedi ki...

Pancar da sık yaptıklarımdan. Ama bu kadar şık bir sunum yapmamıştım hiç. İzin verirseniz bu sunumu sofralarımda kullanmak üzere alacağım.

Unknown dedi ki...

Sevgili Sarkac izin senin, seve seve. Simdiden afiyet olsun.

Sevgiler,
Asuman

dokuzuncubulut dedi ki...

Böylece sunumu da çok şık olmuş Asuman Hanım. Pancar çıktı mı ben de evden eksik etmem, bu güzel sebzeyi...
Sevgiler.