21 Ekim 2013 Pazartesi

Domates Çorbası / Cadılar Bayramı Çorbası

 
 
Cadılar bayramı buradaki deyimi ile Halloween’de evi dekore etmeyi, kabakları oymayı ya da boyamayı, ilginç tarifleri denemeyi seviyorum. Bloğumu açtığımdan beri de tüm yaptıklarımı “Cadılar bayramı/Halloween“ adı altında toplamışım.

Bu sene de bildiğimiz unlu, sütlü domates çorbasının üzerine kese yoğurdu ile örümcek ağı yapıp, kenarına da bir örümcek oturttum, oldu size cadılara layık bir çorba :)

Örümcek ağını yapmak için az miktarda kese yoğurdunu küçük bir torbaya koydum, torbanın kenarını çok az kestim. Çorbanın üzerine yoğurdu daireler halinde sıktım. Daha sonra da bir kürdan yardımı ile kenarlarından çekerek, örümcek ağı şeklini vermeye çalıştım.

Kabağımı henüz alamadım ama aklımda güzel bir fikir var, en kısa zamanda yapıp onu da paylaşacağım.
 
Domates Çorbası
(4 Kişilik)

Malzemeler:
  • 5-6 adet büyük boy domates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı ya da sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay badağı süt
  • Deniz tuzu
Servis içinKasar peyniri, kese yoğurdu, sour cream  ya da koyu krema
 
Hazırlanılışı:
  • 2 yemek kaşığı yağda, 3 yemek kaşığı unu biraz kavurun.
  • 1 yemek kaşığı salça ve 5-6 adet rendelenmiş domatesi ekleyip, biraz daha kavurun.
  • Daha sonra 5 su bardağı su ekleyin.Koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin (corba topaklanmışsa, bu aşamada el blendırı ile karıştırın). 
  • Servisten hemen önce tencereye sütünü ve tuzunu ilave edip bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatın.
  • Üzerini kaşar peyniri  ya da fotoğraftaki gibi yapmak isterseniz tercihinize göre 'kese yoğurdu, sour cream veya koyu krema' ile şekillendirip, servis edebilirsiniz.
NOT: Daha sıvı veya daha koyu kıvamlı bir çorba isterseniz, su miktarıyla oynayarak bunu sağlayabilirsiniz.
 
Afiyet olsun!

 
 

15 Ekim 2013 Salı

Bayram Tebriği.

 
 
Bu fotoğrafı geçen gün Portekiz’in 1837’den beri hizmet veren 'Pastéis de Belem' pastanesinde çektim. ’Pastéis de Nata’ Lisbon’da heryerde satılıyor ama bu pastanede kuyruk 1 saat kadar. Beklemeye değiyor mu? Kesinlikle değiyor. Yolunuz oralara düşer ise mutlaka deneyin derim, ben de evde yapmayı deneyeceğim. Aynı lezzeti yakalamak mümkün değil ama ona yakın birsey çıkarsa sizlerle de paylaşacağım.

8 Ekim 2013 Salı

Köfteli İskender Kebabı

 

İskender kebap köfteyle de olur mu?  demeyin, çok da güzel oluyor. Benim fotoğraftaki köftelerim bir gün önce mangalda yaptığımız, ertesi güne artan köfteler. Kalan köfteleri bu yemekle çoğaltıp, ertesi güne farklı bir lezzet yaratabilirsiniz. Ya da aslında olması gerektiği gibi minik parmak köftelerle hazırlayabilirsiniz. Sonucta lezzet aynı ama parmak köftelerle görüntü daha güzel. 
 
Türkiye’de yaşayanlar tırnak pideyi, benim gibi Kanada’da yaşayanlar ise Yunan'lıların, Arap'ların kalın pideleri ya da benim bu tarifimdeki gibi evde hazırlayabilecekleri pideyi kullanabilirler.
 
Deneyeceklere şimdiden kolay gelsin.


Malzemeler (4 kişilik):
  • 500 gr. kıyma
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2-3 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 1 adet yumurta
  • 2 dilim bayat ekmek içi ya da 2-3 kaşık galeta unu
  • Deniz tuzu
  • Karabiber
  • Kırmızı tozbiber
  • Kimyon
Altına:
  • Tırnak pide
Sosu için:
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı  su
Servis için:
  • Közlenmiş domates
  • Közlenmiş biber
  • Maydonoz ya da roka
  • Yoğurt
En üste:
  • Eritilmiş kızgın tereyağı
Hazırlanışı:
  • Köftelik malzemeleri  iyice  yoğurun, kücük parmak şeklinde şekillendirin ve buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
  • Teflon tavaya az miktarda sıvıyağ koyup, arkalı önlü kızartın, bir tencereye alın ve tencerenin kapağını kapatarak köfteleri sıcak tutun.
  • Aynı tavada  domates ve biberleri  kızartın, köftelerin yanına alın. En son pideleri  yine aynı tavada (diğer malzemenin lezzetini alması için yağına hafifce bastırarak) ısıtın.
  • Kücük bir tavada tereyağı ve salçayı cok az, yakmadan kavurun. 1 bardak su ve biraz deniz tuzu ilave edilerek kıvamını alana kadar kaynatın.
  • Servis tabağınına önce pideleri küp küp keserek yerleştirin, üzerine hazırlanan salçalı sostan dökün, en son köfteleri, domatesleri,  biberleri ve yeşillikleri yerleleştin.
  • Hepsinin üzerine kızgın tereyağı  gezdirip,  yanında  olmazsa olmazı yoğurtla servis yapın..
 
Afiyet olsun.
 
 

23 Eylül 2013 Pazartesi

Kuru Fasulye Pilakisi

 
 
Ben kuru fasulyeyi rahmetli anneciğim gibi pişiriyorum. Sulu, suyunun 'çok pişirmekten dolayı' rengi bulanıklaşıp koyulaşmamış, taneleri de erimemiş haliyle seviyorum. Bir de annem üzerine taze maydanoz yerine taze nane koyardı ki ben de naneyi daha çok yakıştırıyorum. Sanırım öyle alıştığım için, malum  annelerinin yemekleri her zaman en güzelidir  ...
 
Pişirirken arzu ederseniz yeşil  ya da kuru biber de ekleyebilirsiniz. Limon dilimleri ile servis yapabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 küçük boy havuç
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 tatlı kaşığı toz seker
  • Kaynar su
  • Taze nane ya da maydanoz

Hazırlanması:

  • Kuru fasulyeleri akşamdan yıkayıp, tencereye koyun . Üzerini geçecek kadar  su ilave edip, sabaha kadar bekletin. Sabah suyunu değiştirin, üzerini 4 -5 parmak geçecek kadar su koyup tencereyi ocağa alın, kısık ateşte fasulyeler biraz yumuşayana kadar pişirin (suyu az gelirse kaynamış su ilave edin).
  • Fasulyeler haşlanırken üzerinde köpükler oluşacaktır, bu köpükler fasulyenin gazıdır. Bunları delikli kepçe ile alırsanız, fasulyenizin gazını biraz da olsa azaltmış olursunuz...
  • Soğanı  yemeklik, havuçları verev doğrayın. 1/2 çay bardağı  zeytinyağında soğanları ve havuçları, soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. Sarımsakları ve salçaları da ekleyip bir süre daha kavurun.
  • Eritmeden haşladığınız fasulyelerin suyunu süzün, soğuk sudan geçirin.
  • Fasulyeleri, tuzunu, şekerini ve üzerini geçecek kadar kaynar suyunu da tencereye koyup, kapağını kapatın. Kaynayana kadar harlı ateste, kaynadıktan sonra da kısık ateste, fasulyeler pişene kadar pişirin.
  • Soğuduktan sonra servis tabağına alıp, üzerine taze nane veya maydanoz doğrayarak servis yapın.
Afiyet olsun.   



12 Eylül 2013 Perşembe

Fırında Etli Patlıcan Kebabı



Bu yaz gezmekten bloğuma fazla zaman ayıramadım ne yazık ki!.. Aslında ben bu kadar gezenti değilimdir ama bu sene nasıl bir enerjiyse kendim bile şaşırdım bu işe :) Çok da güzel oldu ama... Bundan sonra 'hayat kısa, gezmek güzel, fırsat buldukça gezmeye devam' deyip, artık bloğuma ve siz sevgili izleyenlerime dönüyorum.
 
Uzun bir süredir arşivde bekleyen bir tarifimi buldum, hatta bu akşamki yemek olarak da birazdan pişirilecek olan bir tarif. Biz patlıcanın her şeklini sevdiğimiz için bunun için de harika bir lezzet diyeceğim.
 
Patlıcanları bol yağda hafif kızartarak pişirmek en güzel sonucu veriyor ama çiğden de yapabilirsiniz (o zaman fırında pişme süresini biraz uzun tutun ). Ya da, dilimlenmiş patlıcanların üzerine fırça ile biraz zeytinyağ sürüp üstten ısıtılmış fırında hafifçe kızartarak da yapabilirsiniz. Hatta çok az sıvıyağ konulmuş Teflon tavada da hafif kızartabilirsiniz. Tercih sizin ama yineliyorum çiğden pişirmektense, kızartarak pişirmek daha lezzetli oluyor.

Malzemeler: (4 kişilik)

  • 4-5 adet patlıcan
Üzeri için:
  • 2 adet domates 
  • 2 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
Etli harcı için:
  • 400-500 gr. kuşbaşı kuzu ya da dana eti
  • 2 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
Hazırlanışı:
  • Patlıcanları alacalı soyduktan sonra parmak şeklinde doğrayıp, 15 dakika kadar tuzlu suda bekletin. Daha sonra suyunu süzün, yıkayın, kurulayın ve kızgın yağda hafif pembeleşinceye kadar kızartın. Kızaran patlıcanları havlu peçete üzerine çıkartıp fazla yağını alın.
  • Kızdırılmış ve çok az sıvıyağ eklenmiş bir tencereye etlerinizi alın. Etler suyunu salıp geri çekince, yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsakları ekleyip biraz kavurun. İnce doğranmış sivri biberleri de ekleyip birkaç dakika daha kavurduktan sonra kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri de ekleyin. Tuzunu ve karabiberini de ilave edip etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Fırın kabına kızaran patlıcanların yarısını döşeyin, üzerine etli harcı yayın, etlerin üzerine kalan patlıcanları döşeyin. Kabuğu soyulup irice doğranmış domatesleri ve biberleri en üste dizin.
  • Bir kasede salçaya kaynar su ekleyip, karıştırarak sulandırın. Cok az daha tuz ilave edip, yemeğin üzerine gezdirin (salçalı suyun, üstteki malzemeyle aynı hizada olması gerektiğini göz önünde bulundurarak, gerekiyorsa bir miktar daha kaynar su ilave edebilirsiniz).
  • Önceden ısıtılmış  190C-375F  fırında 'üzeri açık olarak' üstteki sebzeler kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
 
 

16 Ağustos 2013 Cuma

Fırın poşetinde Tarhunlu, Kremalı Tavuk Pirzola

 
 
Türkiye’deyken denediğim, hazırlanması ve pişirilmesi çok kolay, lezzeti harika bir tavuk tarifim var sizlere. Tarhunlu, Kremalı Tavuk Pirzola.

Malum yazlıkta-tatilde olunca, kolay hazırlanabilen yemekler tercih ediliyor. Bu tavuğu yemek saatinden 2 saat  kadar önce hazırlayıp atıyorsunuz poşete, bekletiyorsunuz dolapta. Daha sonra da atıyorsunuz fırına. Sofrayı hazırlayana kadar ana yemeğiniz  pişmiş oluyor.

Yanına ben domatesli pilav yaptım. Fırında kızarmış patates ya da sade pilav  ile de harika olur.

Ben bu yemeği üç kere denedim, ilk iki denememde sizlere yaptığım hataları da yazayım ki, sizler de aynılarını tekrarlamayın.

İlkinde; pişme süresini çok uzun tuttum (1 saat) fotoğrafta da göreceğiniz gibi tavuklar kemiklerinden ayrıldı nerede ise eridi. (benim fırınım turbo onu da belirteyim).

İkincisinde; pişme süresini 45 dakikaya indirdim ki bu yeterli oldu ama bu defa da tavukları yıkadıktan sonra iyice kurulamadan sosa batırdım ve de yoğurdun suyunu süzmeyi unuttum :( Dolayısı ile ikincisi daha da hüsran oldu çünkü çok sulu olup, yemeğin kıvamı kaçtı.

Üçüncü deneme tam bir başarıydı ama bu defa da fotoğraflamaya zaman kalmadı :)

Sizlere tavsiyem;

1-Tavuklarınızı yıkadıktan sonra, tuzlayıp karabiberlemeden önce, kağıt havlu ile iyice kurulayın.
2-Yoğurdu süzerek kullanın.


Bu püf noktalarına dikkat ederseniz, tadına doyamayacağınız bir yemek garanti...

Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun diyorum.
 
Not: Süt kreması oldukça koyu, yoğun kıvamlı bir krema. Yurt dışında benzeri hangi krema olabilir ben bilmiyorum. Bilen varsa ve yazarsa sevinirim. 
 
Malzemeler: (4 kişilik)
  • 750 gr. tavuk pirzola ya da bone-in, skinless chicken thighs
  • 100ml. süt kreması
  • 3 yemek kaşığı yoğurt ( tepeleme, suyu süzülmüş )
  • 2 diş sarımsak (1/2 çay kaşığı tuzla dövülmüş)
  • 1 yemek kaşığı tarhun otu (tarragon)
  • Deniz tuzu
  • Karabiber
  • Fırın poşeti
Hazırlanışı:
  • Tavukları tuz ve karabiber ile harmanlayın.
  • Derince bir kapta; krema, yoğurt, tarhun otu ve 1/2 çay kaşığı tuzla dövülmüş sarımsakları karıştırın.
  • Fırın poşetini hafifçe unlayın, unun fazlasını dökün.
  • Tavukları hazırladığınız karışıma teker teker bulayıp, fırın poşetine koyun.
  • Poşetin ağzını iyice kapatıp fırın tepsisine alın ve buzdolabında 2 saat kadar dinlendirin. Poşetin üzerine birkaç delik açtıktan sonra, önceden ısıtılmış 375 F-190 C fırında 45 dakika kadar pişirin. 
 

24 Temmuz 2013 Çarşamba

Türkiye’de Kahvaltı Keyfi

 


Oldukça uzun bir aradan sonra herkese merhaba. Önce Gezi Park'ında yaşananlar, daha sonra da benim Türkiye’ye gidişim, burada bulunduğum yerde internet bağlantısının pek iyi olmayışı vs. derken ara uzadı. Özlemişim aslında!
 
Bundan sonra daha sık paylaşımlarda bulunmak umudu ile sizlerle, İzmir’de ailemle gittiğim bir sabah kahvaltısından bazı kareler paylaşmak istedim.
 
Burada deneyeceğim yeni tariflerle buluşmak üzere...
 
 
Sevgiler,
Asuman