22 Nisan 2015 Çarşamba

Kuzu Elbasan Tava



Hem lezzetli, hem sağlıklı hem de kolay bir tarif ile merhaba! ... "Kuzu Elbasan Tava" rahmetli anneciğimin en güzel yemeklerinden biriydi. Bildiğim kadarı ile adını Arnavutluğun bir şehri olan Elbasan’dan aldığı için de bir Arnavut klasiğidir kendileri... Bazıları bu yemeği beşamel sosla yapmakta ise de orijinal elbasan tava, haşlanmış kuzu etinin yoğurtlu, yumurtalı, sarımsaklı bir sosla fırınlanmasıyla yapılır.

Fazla söze gerek yok, fotoğraflar ve tarif altta. Özellikle davet sofralarınızın vazgeçilmezi olabilir.
Not: Kullanacağınız fırın kabı çok büyük olmasın. Sosumuzun etlerin üzerini kapatıp, etlerin sosun içinde pişmesi gerekiyor.

MALZEMELER: (2-4 kişilik)
  • 4 parça kemikli kuzu eti (böbrek yatağı veya kuzu incik)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet  kuru soğan
  •  4-5 su bardağı sıcak su
  • Tane karabiber
Sos malzemeleri:
  • 750 gr. yoğurt
  • 1,5 su bardağı et suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı  un (tepeleme)
  • 2 yumurta sarısı 
  • 1 büyük diş sarımsak 
  • Tuz, karabiber
Üzerine:
  • Kırmızı toz biber
HAZIRLANIŞI:
  • Düdüklü tencereye tereyağını,  kuzu etini ve irice doğranmış soğanı koyup, biraz kavurun. Üzerine 4-5 bardak sıcak su ekleyip kapağını kapatın ve düdüğü öttükten sonra orta ateşte, etler yumuşayıncaya kadar pişirin. (benim düdüklümde 25 dakika yeterli oluyor).
  • Pişen etleri "tercihen" kemiklerinden ayırıp fırın kabına yerleştirin. (et suyunu soğutalım, sosu için kullanacağız.) Üzerlerine cok az tuz ve taze cekilmiş karabiber ekin.
Sosu için:
  • Bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin ve unu 1-2 dakika kavurun, ocaktan alın ve  üzerine "soğumus/ılınmış olan" et suyunu dökün,  tel cırpıcı ile iyice karıştırın. Ya da unu kavurmadan tüm malzemeyi çiğden karıştırın. (annem öyle yapardı ama tereyağında kavrulmuş un kokusunu sevdiğim için ben biraz kavuruyorum). 
  • Ayrı bir kapta,  yumurta sarılarını ve yoğurdu tel çırpıcıyla  iyice çırpın.  Tuzunu , karabiberini ve biraz tuzla dövülmüş olan sarımsağını da ekleyip, karıştırın. En son, un ve et suyuyla yaptığınız karışımı da ekleyip, pürüzsüz oluncaya kadar tüm malzemeyi karıştırın. (koyuca pancake/krep  kıvamındada bir sos olması gerekiyor). Bunun için gerekiyorsa biraz daha un ya da et suyu ilavesi ile sosu inceltip/koyulaştırabilirsiniz.
  • Sosu,  fırın kabındaki etlerin üzerini kaplayacak şekilde dökün .
  • Önceden ısıtılmış 180 C/ 350F fırında (alt+üst fırın ayarında) altı ve üstü kızarana kadar pişirin.
  • Sıcak servis edin. 






     Afiyet olsun,





5 yorum:

Adsız dedi ki...

Canım ellerine sağlık anacıgımızın ruhuna gitsin opuldun

Sulemmutfak dedi ki...

Afiyet olsun

Arnavut Cigeri dedi ki...

Tesekkurler Sule'cigim.

Adsız dedi ki...

Sayfanızı çok beğendim benim sitemdeki lezzetlere de göz gezdirmek istermisiniz. http://www.oktayusta-yemektarifleri.com
Şimdiden teşekkürler efendim.

Güliz GÜL dedi ki...

Yemede yanında yat bu :) Ellerinize sağlık