12 Kasım 2014 Çarşamba

Közlenmiş Biber ve Domatesli Patlıcan Salatası



Uzunca bir aradan sonra herkese merhaba! 
Tarifler birikti ama oturup ta düzenlemeye ve yayınlamaya bir süredir fırsatım olamadı. Artık önümüz kış, yani; ’soğuk ile arası hiç olmayan benim’ evde oturma aylarım :(  Bu da demektir ki bloğa daha fazla ilgi...
Bugün, sıkça yaptığım közlenmiş biber ve domatesli patlıcan salatasının tarifini paylaşacağım sizlerle. Sarımsaklı yoğurtlu olanını aslında ben daha çok seviyorum ama bu versiyonu da güzel oluyor.  
Patlıcanları ben kendi yöntemim ile fırında közlüyorum. Denemenizi tavsiye ederim çünkü bu yöntem hem çok kolay hem de çok temiz. Kabukları soymak için uğraşmıyorsunuz ve patlıcanların içinde kesinlikle közlenmiş kabuk parçaları olmuyor. Közlenmiş iç kabuklarından bir kaşık yardımı ile çok kolay sıyrılıyor. Altta fotoğraf ve açıklamalarla anlatmaya çalıştım, yine de sormak istediğiniz birşey olursa severek yanıtlarım.

Sevgiler,

Asuman

Malzemeler: (2-4 kisilik)
  • 2 büyük boy patlıcan
  • 1 büyük boy domates (ortadan kesilip, çekirdekleri çıkarılmış)
  • 2 kırmızı biber, 2 yeşil biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 limonun suyu (yarısı patlıcanlar süzülürken kararmamaları icin üzerine dökülecek diğer yarısı da sarımsak ve zeytinyaği ile karıştırılacak).
  • 3 çorba kaşığı kadar zeytinyağı
  • Deniz tuzu
  • Maydanoz
  • Zeytin
Hazırlanışı:
  • Patlıcanları ve domatesi ortadan ikiye kesip, kesik yerleri alta gelecek şekilde, folyoyla kaplanmış bir tepsiye yerleştirin. Biberleri bütün olarak koyun.
  • Fırınınızın üst rafında, ısı üstten gelecek şekilde (grill) 25-30 dakika kadar közleyin. (bu süre patlıcanlar için geçerli, biberler ve domates daha çabuk közleneceğinden ara sıra bakmak ve biberleri çevirmek,  önceden almak gerekiyor).
  • Közlenmiş patlıcanların etli kısmını bir kaşık yardımıyla süzgüye boşaltın ve üzerine kararmaması icin hemen, önceden hazırladığınız 1/2 limonun suyunu gezdirin. Patlıcanların suyu tamamen süzülene kadar süzgüde bekletin.
  • Biberlerin ve domatesin kabuklarını soyarak biraz irice olacak şekilde doğrayın.
  • Bir kasenin içinde  tuz ile dövülmüs sarımsağı,  zeytinyağını  ve 1/2 limonun suyunu karıştırdıktan sonra,  patlıcan ve kırmızı biberin  üzerine döküp tüm malzemeyi tekrar karıştırın..
  • Servis tabağına alarak,  üzerini maydanozla ve zeytinle süsledikten sonra servis yapabilirsiniz. 
Afiyet olsun.





8 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Bıkmadan usanmadan her akşam yiyebilecğim,bir lezzet..nefis...

Unknown dedi ki...

Kızartması, oturtması, bayılanı,karnı yarığı,közlemesi ... Hepsine bayılırım ama bu közlenmiş olanı bir başka, her gün bir çeşidi olabilir.;) ama kızdığım bir şey var, patlıcanda sezon sonuna geldiğimizde , her seferinde bir tohumlusu ile karşılaşırım;) emeğime mi yanayım? Aklımın patlıcanda kaldığına mı? Güzel sebzedir vesselam, neyin yanına koysan olmaz demez ve bir lezzet uzmanıdır. Ellerine sağlık,yine muhteşem bir tabak;)

Unknown dedi ki...

Tesekkurler sevgili Nursen ve Nilgun.

Nilgun'cugum bizim buralarda "tohumsuz patlican" bulmak zaten mumkun olamadigi icin ben isin o tarafina artik hiiic takilmaz oldum. Yine de "Abdurrahman Celebi" diyip yiyoruz ne yapalim.

Sevgiler.

ilhan dedi ki...

Gerçekten böyle çok pratik oluyor. Patlıcanı ara sıra böyle yapıyorum da domates ve biber aklıma gelmemişti. Ellerinize sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Birdahaki yaptiginda beni cagir, yaninada ekmek yapki soyle batirarak yiyeyim:)) eline saglik arkadasim afiyet olsun..

Unknown dedi ki...

Tamamdir, ekmek patlican partisi :)

Sevgiler.

Acemi Sef Meysun dedi ki...

Cok lezzetli ve saglikli gorunuyor tarifin Asuman'cim. Patlicanlari kozleme yontemin degisik geldi. Ilk firsatta deneyecegim. Zira burada en cok satin aldigim sebze patlican:-) Ellerine saglik..

Unknown dedi ki...

Sevgili Meysun, patlicanlari bu yontemle bir dene, bir daha baska turlu kozlemeyi dusunmeyeceksin bile :)

Sevgiler.