22 Eylül 2014 Pazartesi

MAYALI HAMURLA SOSYETE MANTISI




Mantıyı sevmeyen Türk ya yoktur ya da çok azdır sanırım. Biz ailecek çok seviyoruz ama birhayli uğraştırıcı olduğu için maalesef  istenilen sıklıkta yapamıyorum. Onun yerine daha az zaman gerektiren, görüntü farklı ama lezzet hemen hemen aynı olan ’sosyete mantısı’  yetişiyor imdadıma. Gerçi ben bu tarifte de hamurunu kendim hazırlayıp açıyorum ama Türk yufkası bulabiliyorsanız onunla da hazırlayabilirsiniz. O zaman yufkaları 4 ya da 6 ya kesip, geniş ucuna malzemeyi koyup sigara böreği gibi sarın ve kendi etrafında döndürüp gül şekli vererek fırında kızartın.

Her iki şekilde de çok güzel oluyor, tavsiye ederim.

Sevgiler,



Hamurun Malzemesi:
  • 4 su bardağı un+ hamuru toparlamak ve tezgahta yoğurmak icin biraz daha un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı instant maya (tepeleme)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar ılık  su
  • Mozzarella veya  kaşar (isteğe bağlı)
                              Köftenin Malzemesi:
  • 1/2 kilo köftelik  kıyma 
  • 1 büyük boy  kuru soğan (cok ince doğranmış)
  • 1-2 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • Deniz tuzu, karabiber
                              Sosu için:
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 -3 büyük boy domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
  • Deniz tuzu
                              Üzerine:
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Pul biber, kuru nane, sumak
                             Hazırlanışı:
  • Hamur için verilen malzemeleri (peynir hariç) karıştırıp, kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Üzerini mutfak havlusu ile örtüp, en az 1 saat (hamur iki katı olana kadar) mayalanmaya bırakın.
  • Bu arada köftelik malzemeleri karıştırıp köftenizi yoğurun.
  • 2 yemek kaşığı tereyağında rendelenmiş domatesleri ve 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiberi hafif sulu kalana kadar pişirip tuzunu ekleyin ve kapağını kapatıp sıcak bekletin.
  • Mayalanmış olan hamurunuzu 4 eşit parçaya ayırıp merdane ile olabildigince ince açın. Ortadan ikiye kesin.
  • Üzerine rendelenmiş olan peynirinizin 1/8 ini serpin, köftenin 1/8 ini de uzunlamasına koyup hamuru rulo şeklinde sarın.
  • Ikişer parmak eninde kesip, kıymalı yüzeyler altta ve üstte kalacak şekilde yağlı kağıt serilmis fırın tepsisine aralıklı yerleştirin.
  • Ilık fırında 15-20 dakika kadar tepsi mayasının gelmesini bekleyin.
  • 350F/ 180C fırında kizarana kadar pişirin.
  • Sarımsaklı yoğurt , domates sosu ve baharatlar esliğinde servis yapın.
Afiyet olsun. 

13 yorum:

nilgün ilgün dedi ki...

Ne güzelsiniz uzaklardaki güzel dostlarım.:) Bazen elimizin altındakilerin kıymetini bilmeyiz ya,yazını okurken aklımdan geçirdim. Sokağa çıksam, 3-5 dakika mesafede en az iki, üç mahalle yufkacısının önünden geçerim.:) Oralarda biraz zor oluyor tabii ki. Şule'den ve Emel'den öğrendiğim kadarıyla bir Türk bakkalınız var ve o her derde deva:)) Onun dışında açma yufka evlerde yapmak zaruri değil mi? Ancak, hepiniz o kadar güzel geleneksel yemekleri yapıyorsunuz ki, hamur açmak falan dert olmaz:) Ellerine sağlık Asumancığım ve tüm tadanlara afiyetler olsun.:) Görüntüsü bile iştah açıcı, lezzetini düşünemiyorum.

neseersoy dedi ki...

Ellerine sağlık , nefis görünüyor :) sevgiler.

Sulemmutfak dedi ki...

Mozerralla li manti. Degisik bir tarif. Sosyeteliginden olsa gerek :) Enfes gorunuyor. Ellerine saglik

eylem ceylan dedi ki...

bir yapamadım şu mantıyı tadını çok da merak ediyorum.ellerine saglık.

VuslaT dedi ki...

Sevgili Asuman o kadar güzel yapmışsın ki bakmaktan kendimi alamadım. Ellerine sağlık. Afiyet olsun. Çoooooıoköptüm canım..

günlük yaşamım dedi ki...

elinize sağlık tabi hamurla bu mantı daha lezzetli olur biz basite kaçıyoruz :)

Deniz dedi ki...

Hmmm çok iştah kabartıcı görünüyor fotoğraflar. Katılıyorum sana, mantıyı sevmeyen yoktur herhalde. Ellerine sağlık.

Arnavut Cigeri dedi ki...

Sevgili Nilgun,
Evet Turk marketimiz var ama bize 45 km. uzaklikta. Bir yufka icin oraya surecegime, kendim acarim inan daha kolay :)

Sevgileeeerrr.

Arnavut Cigeri dedi ki...

Tesekkurler sevgili Nese.

Sule'cigim malum adi ustunde "sosyete iste" ne bulursa takmis takistirmis :) Saka bir yana peynir bayagi yakisti icine denemen gerek.

Sevgili Eylem, tavsiye ederim deneyin. Bayilacaksiniz.

VuslaT, tesekkurler. Ben de sevgilerimi yolluyorum.

Gunluk yasamim, hazir yufkayla da guzel oluyor, mayali hamurla hazirlananla da... Ikisini de denemeni tavsiye ederim.

Sevgili Deniz, tesekkurler.

MAZES dedi ki...

eee,kıyma varsa güzel olmaz mı,ellerine sağlık .

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ellerine saglik arkadasim ama sen bana gercek manti yi yapinca bir tel ediver emi:)) afiyet olsun..

Arnavut Cigeri dedi ki...

Sevgili Mazes tesekkurler.

Dostbahce'm mesaj alinmistir :)

Heyyfi dedi ki...

Daha okurken bile sanki tadını hissettim :)
Ki bu arada sabah okuyorum bu yazıyı. :)
Bayılırım mantıya. Bende normal yufkadan yapıyorum bazen. Ellerine sağlık.
Sevgilerimi gönderiyorum...