24 Nisan 2014 Perşembe

Zeytinyağlı, Pirinçli Taze Enginar Dolması (İzmir Usulü)


Enginarların temizlenmesi başlı başına bir iş olduğundan, onu  daha önceki yazımda fotoğraflarla anlatmıştım. Şimde de malzemeleri ve dolduruluşunu verip, iki yayını birleştirmeye çalıştım.
Ben enginarları rahmetli annemin yaptığı gibi, “çanak kısmı altta“ pişirmeyi seviyorum. Böyle pişince pilavı "risotto" kıvamında oluyor.
Pilavının tane tane olmasını istiyorsanız o zaman çanak kısmı üste gelecek şekilde tencereye dizip pişirmenizi tavsiye ederim. O zaman pilav, suyunun içinde pişmediği için tane tane olacaktır.
Son olarak ilk defa deneyecek olanlar için “nasıl yiyeceğiz?“ sorusuna da açıklık getirip hemen tarifimize geçiyorum.
Tabağımıza piştiği şekilde aldığımız enginarların ilk önce yapraklarını teker teker dişimizle sıyırıyoruz, ondan sonra da pilavını ve üst çanağını yiyoruz. Bu arada yanımızda mutlaka ve mutlaka bir bardak su bulunduruyoruz ki bunu da en son üstüne içip ağzımızda bal tadı ile sofradan kalkıyoruz :)

        Sevgiler,
 


 

Malzemeler:
  • 4 adet büyük boy enginar
  • 1 adet havuç
  • 2-2,5 kahve fincanı pirinç
  • 1 demet ince kıyılmış taze soğan
  • 4-5 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 1/2 demet ince kıyılmış dereotu
  • Karabiber
  • Deniz tuzu
  • 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1/2 limonun suyu
 Üzerine:
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
Ön Hazırlık:
  • Bir kabın içine  6-7 bardak su, 1 limonun suyu, 1 tatlı kaşığı un ve 1 tatlı kaşığı tuz koyarak karıştırın.
  • Baska bir kaba; 1/2 limonun  suyu, 1 çay kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağını  koyarak, üzerini 1 su bardağı su ile tamamlayıp iyice karıştırarak yemeğin sosunu hazırlayın.
  • Enginarları BURADA anlattığım gibi temizleyin.
Hazırlanışı:
  • Bir kabın içine; yıkadığınız- süzdüğünüz pirinci, 1/2 limonun suyunu, taze soğanı, maydanozu, dereotunu, tuzu, karabiberi ve zeytinyağını koyarak, tüm malzemeyi güzelce harmanlayın.
  • Önceden temizlediğiniz ve limonlu suda bekleyen enginarın yapraklarını hafifçe gevşeterek, ortalarına hazırladığınız pirinçli harçtan "dışarıya taşmayacak" şekilde doldurun.
  • Tüm enginarları doldurduktan sonra, en sondaki fotoğrafta görüldüğü gibi çanak kısımları alta gelecek şekilde tencereye sıralayın.
  • Tencerenin kenarından "2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 limonun suyu ve 1 çay kaşığı tuz ile hazırladığınız 1 su bardağı suyu"  enginarların yarısına gelecek kadar koyup, tencerenin kapağını kapatın. Su kaynayıncaya kadar harlı ateşte, kaynadıktan sonra da   kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin (kararmamaları icin tencerenin altını kapattıktan sonra, kapağını açmadan tencerenin içinde soğutun).
  • Servis tabağına alıp, oda sıcaklığında servis edin.

Afiyet olsun.


 

15 yorum:

ilhan dedi ki...

O kadar alıştık ki hazır soyulmuş, temizlenmiş enginar almaya bu bayağı zor geldi. Ama çok haysiyetli bir yemek olmuş. Ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Bizim buralarda hazir soyulmusu taze olarak hala satilmiyor. Konserve ya da donuk bulabiliyoruz anca. O bakimdan el mecbur:)

Tesekkurler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Niye disimizle siyiriyoruz yapraklarini? Eline saglik sen pek seversin yaparsin bizim eve ise hic ugramadi:)) afiyet olsun..

Deniz dedi ki...

Wow! Pazarda bulabilirim herhalde temizlenmemiş enginarı. Zor görünüyor ama denemeye değer. Sırf o suyu içtikten sonraki tadı merak ettiğim için denemek istiyorum :) Görüntüsü zaten harika. Ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Sevgili Dostbahcem, yapraklari da siyrilarak yeniyor. Cok saglikli bir sebze ve bu aralar Adonis'te satiliyor. Bence dene, cok seveceksin.

Unknown dedi ki...

Sevgili Deniz, sonradan agizda kalan tad gercekten cok guzel, denemenizi tavsiye ederim.

Sevgiler.

sarkaç dedi ki...

Ah ne güzel anlatmışsınız. O bir bardak su mutlaka olmalı ve ağızdaki tat kat kat katlanmalı.
Ben çok şanslıyım, her haftasonu köyümüzün pazarından tazecik enginarlar alıp pişiriyorum. Ama hep pirinçler üstte pişiriyordum enginar dolmasını. Bu kez sizinki gibi yapmaya kararlıyım. Teşekkürler ve ellerinize sağlık

Acemi Sef Meysun dedi ki...

Cok emek harcamissin ama rcok lezzetli oldugu resimlerinden belli. Onumuzdeki hafta Izmir'e gidiyorum.. Gidince sakiz enginari ile denemem lazim
Ellerine saglik..

Unknown dedi ki...

Sevgili Sarkac, gercekten cok sanslisiniz. Ben 28 yildir bu ulkede yasiyorum ilk defa bu kadar taze ve buyuk boyda bulabildim bu enginarlari. Benim yontemle pisirirseniz dedigim gibi pirinci tane tane degil de biraz hafif sulu oluyor. Benim annem boyle yapardi, boyle alistigimiz icin daha cok seviyorum.

Kolay gelsin, sevgiler.

Unknown dedi ki...

Sevgili Meysun, iyi yolculuklar, iyi eglenceler. Izmir'ime selam.

Sevgiler,

Asuman

sarkaç dedi ki...

Sevgili Arnavut ciğeri, ben enginar dolmasında tam da anlattığınız şekilde pirinçler arıyordum. Çok teşekkür ederim, bugün denedim ve bayıldımmmm.

Unknown dedi ki...

Sevgili Sarkac, begenmene cok sevindim, afiyet olsun.

Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Sevgili Asuman, mükemmel bir yemek. Ayıklama konusu zor olsa da,bu ihtişama değer.:) Ben de çok severim enginarı ve sezonda 40 taneyi tamamlayamasam da yakın miktarda tüketmeye çalışıyorum. Ancak, bugüne kadar dolmasını yapmadım. Şimdi senden esinlenerek yapmayı düşünüyorum.:) Gerçekleştirdiğimde paylaşırım sizlerle.Ellerine sağlık. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Kolay gelsin Nilgun Hanim, sonuctan beni de haberdar ederseniz sevinirim.

Sevgiler,

Asuman

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Asuman hanımcığım ellerinize sağlık enginarın her türlüsünü pişirdim ama bir türlü dolmasını denemek kısmet olmadı, taze kabuklu bulabilirsem mutlaka bende deneyeceğim inanın hep aklımda.. onun o muhteşem tadını şimdiden genzimde hissediyorum..Güzel paylaşımlarda görüşmek üzere kocaman sevgiler.