14 Nisan 2014 Pazartesi

Dolmalık Enginar Nasıl Temizlenir?


Enginar mevsimi başladı. Karaciğer dostu bu çok lezzetli sebzeyi bu aylarda bol bol yemeye çalışalım. Biz yurt dışında taze enginar konusunda fazla şanslı değiliz maalesef ama bu sene Arap Market’ten Ege’min enginarlarına benzer irice enginarlar buldum (tabii saplarını yine kesmişler) ve hemen annem usulü zeytinyağlı dolmasını yaptım.

Bence bir yemeğin lezzetli olmasındaki ilk ve en önemli aşama; kullanılacak sebzelerin taze olması ve doğru şekilde temizlenmesi , hazırlanmasıdır. Enginar hazırlanması zor  bir yemek zannediliyor fakat aslında çok basit, sadece biraz zaman istiyor.  Artık pazarlarda çanak kısımları  ayıklanmış olarak da satılıyor ama dolmalık yapmak istiyorsak sanırım hala iş başa düşüyor :)

Nasıl temizleneceği pek bilinmeyen bu sebzenin temizleme aşamalarını,  fotoğraflarla sizlere de anlatmaya çalışacağım.

Satın alırken dikkat etmemiz gerekenler;
  • Enginarların yaprakları koyu yeşil olanları makbuldür. Kararmış yapraklıları almıyoruz.
  • Tazeliği, bir de  sapının ortasından tutup sallamakla anlaşılır. Elastikiyeti kaybolmuşsa bayatlamış demektir.
Aldıktan sonra hemen tüketmeyecek isek;
  • Aynen kuşkonmazda yaptığımız gibi saplarını suya daldırarak birkaç gün  taze olarak saklayabiliriz. Suya koymadan önce ve her su değiştirmede sapları bir santim kadar kesilmelidir.
  • Pişirdikten sonra da hemen bir gün içinde tüketilmelidir. 24 saati geçerse zararlı maddeler üretebilir deniyor.
Deneyeceklere şimdiden kolay gelsin.


İnce doğranmış taze soğan, dereotu, maydanoz, ayıklanmış yıkanmış pirinç,  tuz, karabiber, zeytinyağı ve limon ile dolmanın iç harcını hazırlayın. Tüm malzemeyi iyice karıştırın.

Enginarları mutfak tahtasına alın, kesilmiş yarım limon (bu limonu temizledikten sonra hemen enginarlara sürüyoruz ki kararmasınlar)  ve büyükçe bir kapta "1 limon suyu, 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tuz" ile, enginarları temizledikten sonra içine koyacağımız suyu hazırlayın.

Enginarların sap kısımlarını üstte 2-3 parmak kalacak sekilde kesin.
(kestiğiniz saplarını atmayıp, üst sert kısımlarını soyarak havuçla birlikte  enginarların arasında pişirebilirsiniz).
Dış yapraklarından 2 veya en fazla 3 kat yaprağı dışa doğru çekerek, elinizle kopartın.

Alt kısımlarını tencereye düzgün oturabilmesi için bıçakla keserek aynı hizada düzeltin.
Enginarın kesilmiş alt kısımlarını mutfak tezgahının üzerine hafifçe vurarak, yapraklarının açılmasını sağlayın.

Yapraklarını elinizle yavaşça gevşetin .

İçteki tüylü kısımları bir tatlı kaşığı yardımı ile temizleyin.
Kesilmiş yarım limonu her tarafına sürerek, biraz da ortadaki boşluğa sıkarak, kararmaması için önceden hazırladığınız limonlu suda bekletin.

Suyunu süzdüğünüz enginarların  ortasına iç malzemesinden doldurun. Havuçları ve enginarların saplarını da soyarak hazırlayın.
  
Fotoğrafta görüldüğü gibi tencerenin içine yerleştirin.


Malzemelerini ve pişirilmesini,  gelecek paylaşımımda yayınlayacağım.
 
Herkese güzel bir hafta dileklerimle.
 
Sevgiler.



3 yorum:

ferda dedi ki...

Rayting mi yapihos niye anlatmiyosun ama yaaa???:)

Arnavut Cigeri dedi ki...

Anlatacagim anlatacagim. Biraz sabir Ferda'cigim :)

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Merhabalar, çok güzel anlatıp paylaşmışsınız. Bu hafta pazarda körpe enginar bulursam ilk denememi bu tarifle yapmak isterim. Ellerinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler.