16 Ocak 2014 Perşembe

Köfteli Kabak Yemeği



Yemek Defterim'de görüp denediğim bir tarif. Hazırlaması kolay ve sağlıklı bir yemek. Köftesine taze fesleğen, nane ya da maydanoz koyabilirsiniz. Ya da hepsinden biraz katabilirsiniz. Ben bir de fazladan, suyunda salça kullandım. 
 
Not: Bu tarifin orijinalinde köftesine soğan ve ekmek konmuyor ancak yağlı kıyma kullanmıyorsanız (kuzu veya koyun) köfte biraz sert oluyor. Kıymanız yağsız ise çok ince doğranmış küçük boy soğan kullanmanızı tavsiye ederim.
 
Deneyeceklere şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun.


Malzemeler
  • 4 adet kabak (kabukları soyulup, üzerleri çatalla çizilmiş)
  • 300 gr kıyma
  • 1/2 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 demet taze fesleğen
  • Deniz tuzu
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yoğurt + 2 diş sarımsak, tuz
Hazırlanılışı:
  • Kabaklar soyulup, çatalla üzerlerine çizikler atılır ve 2 parmak kalınlığında dilimlenir. Pulbiber ve biraz tuz ekilip pişireceğimiz tencerede bekletilir.
  • Bir kapta kıyma; 1/2 çay bardağı bulgur, 2 diş sarımsak, ince doğranmış fesleğen, deniz tuzu, karabiber, toz kırmızıbiber ve 2 yemek kaşığı  zetinyağı ile iyice yoğurulur. Küçük yassı köfteler yapılıp, kestiğimiz kabakların arasına; bir kabak, bir köfte olacak şekilde tencereye dizilir.
  • Diğer tarafta 1 yemek kaşığı domates salçası 1 su bardağı sıcak su ile karıştırılıp sos hazırlanır ve kabakların üzerine dökülür.
  • Üzerine pisirme taşı ya da bir tabak kapatılır. Tencerenin kapağı da kapatılıp, kaynadıktan sonra altı kısılarak 30 dakika pişirilir. 
  • Sarımsaklı yoğurt ve yağda kızdırılmış pul biber ile servis yapılır.

4 yorum:

Özgen dedi ki...

Güzel sağlıklı hafif bir yemek elinize sağlık sevgiler...

Nurşen Aksoy dedi ki...

Bayılırım kabaklı yemeklere..Ellerinize sağlık..

Deniz dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Nefis bir yemek olsa gerek. Ellerinize sağlık.

Ozlemaki dedi ki...

kabak güzelleme olmuş!