16 Mayıs 2013 Perşembe

Kuzu But Rosto



Uzun süredir bloğuma tarif ekleyemiyorum, bu aralar bir koşturmacadır gidiyor. Sırada simit tarifim vardı ancak simidi hafta sonu kahvaltısı için hazırlayıp, resimleyip eklemek istiyordum. Hafta sonları da hep dolu olunca, sıra ona bir türlü gelemedi.

Geçen hafta sonu gelen arkadaşlarımıza kuzu but yapmıştım. Onun fotoğrafı elimde olunca simit tarifini biraz daha mayalanmaya bırakıp, bu kuzucuğu sizlerle paylaşmak istedim.

Bizim kuzu 2 kiloluk donuk ’New Zealand Kuzusu’nun bacağı idi. Etin terbiyesini ve pişirmesi süresini paketin üzerindeki tarife göre yaptım. Well-Done (iyi pişmiş) için  pişirme süresine ; Her yarım kilosu için otuz dakika diyordu, ben de iki kiloluk et  için iki saat pişirdim.  Terbiyesi harika oldu ama et maalesef biraz kanlıydı (maalesef diyorum çünkü gelen arkadaşlarım eti özellikle  çok pismiş seviyorlar, yoksa bana göre aslında tam kıvamında idi çünkü fazla pişince et sertleşiyor).

Ben size hazırladığım tarifi aynen veriyorum, sizler eğer cok pişmiş seviyorsanız, pişirme süresini 30 ile 45 dakika arası uzatabilirsiniz.
 
Malzemeler:
  • 1 adet kuzu budu
  • Taze çekilmiş karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı Dijon hardalı
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı Worcestershire sosu
  • Biberiye
  • 3 diş sarımsak
Servis yapmadan önce:
  • Deniz tuzu ve kekik

Hazırlanışı:
  • Etiniz donuk ise 24 saat önceden buzdolabının altına çıkarın.
  • Etin terbiyesi için (biberiye ve sarımsak hariç) verilen malzemeleri karıştırın. Taze çekilmiş karabiberi etin her tarafına bolca serpin. Daha sonra  hazırladığınız terbiyeyi etin her tarafına sürüp, bıçak ile et üzerinde minik delikler açın. Bu deliklere biberiye,  sarımsak parçaları sıkıştırın. Üzerini strechleyip, buzdolabında en az 3 saat bekletin.
  • Etinizin oda sıcaklığında olması için, pişirmeden 15 dakika önce dolaptan çıkarın.
  • Hazırladığınız eti rosto tepsisine alıp, önceden 400F-200C' ye ısıttığınız fırına verin ve ısıyı 5 dakika sonra 325F-170C'ye düşürün. (böylece et çok sıcak fırına girer girmez üst kısmı pişip kabuk tutacak ve tüm suyu içinde kalacak, fırında olduğu sürece de çok fazla su salmayacağı için yumuşacık ve kurumamıs olacak). Her yarım kiloya 30 dakika  hesaplayarak pişirin.
  • Et piştikten sonra fırını kapatıp deniz tuzunu ve kekiğini serpin. Alüminyum folyo ile sıkıca üzerini kapatarak 15 dakika kadar dinlendirin.
  • Servis tabağına alıp, ince dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.



8 yorum:

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ellerine saglik diyorum arkadasim, cok lezzetli oldugundan eminim.. ben yemesem bile :)

Özlemaki dedi ki...

olmuş hem de ne olmak!
şahane olmuş.
(Stella teyzem 12 saatte ve sadece 50 derecede pişiriyor Heybeli ada usulü.
Mum alevi gibi)

ilnurşah dedi ki...

harika gorunuyor ellerine saglik kardes

MAZES dedi ki...

insanın canı çekmemesi mümkün değil ,süper olmuş,ellerine sağılık.

Sevimin Aşkanası dedi ki...

mükemmel görünüyor çok beğendim ellerinize sağlık , sevgiler

Meral gerçek dedi ki...

ya ben inanamıyorum aylardan beri takip ettiğim bloglarım arasındasınız ve ben belli başlı bloglar dışında siin yayınladıklarınıza hiç rastlamadım..oysaki takip ettiğim bloglarım listesindesiniz..neyi nerde yanlış yapıyorum?? bu mesajı onlarca kişiye attım 1 tane de geri dönüş olmadı arkadaşlar kimse bana yardım etmezse ben sizin bu güzelliklerinizi; ürettiklerinizi ve yaşadıklarınızı nasıl görür öğrenirim lütfen yardımcı olun lütfennn :(
http://mrlgrck74.blogspot.com/

Deniz dedi ki...

Yeni keşfettim bloğunuzu, ne kadar güzel tarifler ve fotoğraflar var. Bu yemek de nefis görünüyor. Ellerinize sağlık.

pınar dedi ki...

http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım ellerıne sağlık...tarıflerın hepsı cok güzel..sayfama ekledim senı.tarıflerının takıpcısıyım.benım sayfamada beklerım.sevgılerımı bırakıyorum...