17 Aralık 2012 Pazartesi

Ekşili, etli kabak dolması

 

Kabak dolmasını nar ekşisi ve sarımsak sosu ile daha önce denediniz mi bilemiyorum ama denememiş iseniz mutlaka deneyin derim. Bu özel sos ile ovulan kabaklarla hazırlanan dolmanın lezzeti bir harika...
Ben kabakların içini mümkün olduğunca ince oyuyorum ki daha fazla iç malzemesi koyabileyim. Bu kişisel tercih, kabak lezzeti daha baskın olsun derseniz o zaman; kabakları daha kalın bırakıp, daha az iç malzemesi kullanabilirsiniz. Eğer iç malzemeniz artar ise; domatesleri doldurup yemeği zenginleştirmek de mümkün...
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
 
Not; içinden çıkan kabaklarla birazdan yağsız tavada mücver deneyeceğim. Beğenirsem sizlerle de tabii ki paylaşacağım.

MALZEMELER: (4 kişilik)
  • 4 adet orta boy kabak
  • 200-250 gr. kıyma
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1 tane büyük boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tane büyük boy domates
  • Maydanoz
  • 1çay kaşığı kuru nane
  • 1çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • Deniz tuzu
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ (kıymanız yağlı ise kullanmayabilirsiniz)
  • 1 kahve fincanı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
SOSU:
  • 1/2 limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1-2 diş -tuzla-dövülmüş sarmısak
HAZIRLANIŞI:
  • 1/2 limonun suyu, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı pul biber,1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1diş dövülmüş sarmısağı bir kapta iyice karıştırın.
  • Pirinci bir çay kaşığı tuz ilave edilmiş kaynar suda 15 dakika bekletip soğuk suda yıkayıp süzün.
  •  Kabakları yıkayın, soyun, ortadan ikiye bölün, üzerlerine kabak oyucusu ile ya da çatal ile çizikler yapın ve içlerini oyun. Hazırladığınız sosla, kabaklarınızın içini dışını ovun. Kenarda bekletin.
  • Kıymayı bir kaba alın, üzerine soğanlarını incecik doğrayın, sarmısağı dövüp ekleyin, maydanozu ince doğrayın domatesi rendeleyin ve tereyağ hariç diğer malzemeleri sırası ile ekleyip yoğurun .
  • Hazırladığınız içi, dolmalarınıza doldurun, bir tencereye dizin. Tereyağı her dolmanın üzerine minik bir parça gelecek şekilde paylaştırın. Dolmaların kenarından 2 su bardağı sıcak su ekleyin, kaynayana kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra da kısık ateste pişirin.
  • Tercihen yanında dereotlu yoğurtla ikram edin.
       

10 yorum:

nilay dedi ki...

Bu nasıl bir sunumdur. Bir kabak dolması ancak bu kadar güzel sunulur.
Ellerine sağlık
Sevgiler

yemekbiraşk dedi ki...

muhteşem olmuş çok lezzetli olduğu her halinden belli:) sevgiler

mehtap dedi ki...

bende içini iyice oyarım.Soslu kabak dolması daha leziz olmuştur eminim,eline sağlık.

Cafe Portakal dedi ki...

nam nam nam harika hemde ekşili
ellerine sağlık
sevgiler

Heyyfi dedi ki...

Hiç denemedim ama tarife bakılırsa, muhteşem bir lezzet çıkıyordur ortaya. Ellerinize sağlık.
Sevgiler...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bu aksam yemegimde yoktu bilseydik size gelirdik:) Ellerine saglik canim..

MAZES dedi ki...

ellerine sağılık,güzel malzeme,güzel dolma.

MAZES dedi ki...

HÜZÜNLÜ KIVILCIM TİTRİYOR KALPLERDE
2012 YILIN GÖTÜRDÜKLERİ İLE
GÜLÜMSEMEMİZ ASLA DÜŞMESİN YÜZÜMÜZDEN
SADECE MUTLULUK 2013 GETİRSİN HEPİMİZE
ARKADAŞLAR......................................................

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Cok tesekkur ederim sevgili Mazes. Sana ve ailene guzel bir yil dileklerimle...

Börek Tarifleri dedi ki...

iyi bir site teşekkürler