6 Eylül 2012 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI, KORUKLU BAMYA

 
 
Ege mutfağından bir tarif daha... Koruklu bamya nasıl pişirilir?
 

Bamya pişirirken dikkat edeceğimiz noktalar;
 
Tepelerini kesmeden önce bol su ile yıkamalıyız ve bamyaların tepesini kuralına uygun kesmeliyiz.
Kestikten sonra üzerlerine limon suyu sıkmalıyız. 
Bir de tepelerini, bıçağı yan tutarak, koni şeklinde, tepecikdeki deliklere mümkün olduğunca değmeden kesmemiz gerekiyor ki bamyalar ağlamasın...
 
Rahmetli halam “ Bamyayı usulüne göre kesmezsen, sofraya salya sümük ağlamış bir bamya gelir“ derdi :)
 
Türkiye’deki yaz tatilim süresince, iki haftada bir bamya aldım pazardan, o kadar taze ve güzeldiler ki. Yaşadığım bu şehirde taze bamya bulunuyor bulunmasına da, o kadar büyük ve çekirdekliler ki, Türk konservelerini alıp pişirmeyi tercih ediyorum.
 
Haziran sonunda bahceden koruk da bulduk ve ben sevgili bamyamı en sevdiğim yöntemle, korukla pişirdim. Koruk olmazsa limon suyu da olur tabii ki...Bir de uzunca bamyalar zeytinyağlı için daha uygundur.
 
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
 
MALZEMELER: (4 kişilik)
 
  • 500 gram bamya
  • 1 orta boy soğan
  • 3 adet orta boy domates
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 salkım koruk
  • 1/2 limon suyu (koruk kullanmayacaksanız 1 limon suyu)
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • Biraz tane karabiber (isteğe bağlı)

  • HAZIRLANIŞI:
    • Bamyaları yıkayın, kurulayın ve bıçakla tepe kısımlarını döndürerek 'koni şeklinde' keserek ayıklayın (tepedeki deliklere değmeden kesmeye dikkat edin ki bamyanın salyası akmasın).
    • Tencerede zeytinyağını  kızdırın,  yemeklik doğranmış soğanı ilave ederek soğanın rengi değişmeden, şeffaflaşana kadar kavurun.
    • Kabuklarını soyduğunuz domatesleri minik küpler halinde doğrayın ve kavrulan soğana ekleyin.
    • Ayıklanmış, limonda bekletilmiş bamyaları tencereye ilave edin. 1 salkım koruğunu, sarımsağını, tuzunu ve tane karabiberi de koyduktan sonra, 1 su bardağı kadar ılık su ilavesi ile pişmeye bırakın.
    • Kaynayıncaya kadar orta hararetli ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte bamyalar erimeden pişirin. Karıştırmak gerekirse, tencereyi sallayarak karıştırın ki bamyalar ezilmesin.
    • Oda sıcaklığında servis yapın.
    Afiyet olsun.


     

    7 yorum:

    *mehtap dedi ki...

    yemekte pişti olmuşuz,korukla harika oluyor gerçekten elinize sağlık.Manzarada harika.

    Şeker Tadında dedi ki...

    EGE YEMEKLERİNE BAYILIRIM
    HELE DE BAMYA OLUNCA :)
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

    Ellerine saglik Cigerim:)) Manzarada mest ediyor insani :))

    bir dilim bir tutam dedi ki...

    Bamyayi vazgectim....Manzaraya bittim...Orada olup kuru ekmek yemek bile acayip zevkli olur .Burasi neresi?

    Unknown dedi ki...

    Sevgili Serap, burasi bizim Yalikavak Bodrum evimizin balkonu. Guzel yorum icin tesekkurler.

    Sevgiler,
    Asuman

    VuslaT dedi ki...

    BAYILIRIM EGE YEMEKLERİNE.. ELLERİNE SAĞLIK BANADA BEKLERİM BENDE HER TELDEN BİŞEYLER VAR.:))
    SEVGİLERİMLE..

    Unknown dedi ki...

    o manzaraya bayıldım ilk onu söyliyeyim:) neresi acaba:))
    yemeği ayrıyetten çok severim.
    ellerine sağlık