14 Temmuz 2011 Perşembe

YARIMCA BÖREĞİ




Adını şeklinden almış olan bu börek Giresun ilimize ait (internette yaptığım araştırmada, Sivas’ta da aynı böreğe rastladım) .İç malzemesi olarak ben ıspanak kullandım ama pazı, peynir ya da kavrulmuş kıyma ile de hazırlanabilir.
Sağlıklı, leziz ve kolay bir tarif.

Malzemeler: (4-6 kişilik)
  • 250-300 gr. pezik (pazı) ya da ıspanak
  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Deniz tuzu
  • Karabiber
  • Pul biber
Hamuru için:
  • 2,5 su bardağı un + gerekiyorsa hamuru toplamak için un
  • 3 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme)
  • 2 adet yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Deniz tuzu
Kızartmak için:
  • 1/3 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Yarım çay bardağı pirinci temizleyip, yıkayın. Küçük bir tencereye pirinçleri koyup, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve orta ocak ateşinde, suyunu çekene kadar pişirin (ortalama 5-6 dakika).
  • Ispanağın saplarını kesin, yıkayıp iyice kurutun, ince doğrayın. 
  • 1 adet büyük boy soğanı küp küp doğrayın. Büyükçe  bir tavada, soganlar şeffaflaşana kadar kavurun.  Soğanlar kavrulduktan sonra içine, ıspanağı ve haşlanmış olan pirinçleri ekleyin, kısık ocak ateşinde, suyunu çekene kadar pişirin. En son tuzunu, karabiberini ve pulbiberini ekleyip karıştırın, soğumaya bırakın.
  • Büyükçe bir kaba 2,5 su bardağı un koyun. İçine, yarım paket kadar kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 yumurta, 3 yemek kaşığı yoğurdu ekleyerek, yumuşak bir hamur yoğurun (hamurumuz kulak memesi kıvamında olmalı, gerekiyorsa alabildiğince un ilave edilir).
  • Hamuru ortadan ikiye bölün, unlanmış tezgahta merdane ile açın. Çok inceltmeden açılması yeterli olacaktır. Bir bardak yardımı ile (ben dondurma bardağı kullandım) yuvarlak kesin.
  • Soğumus olan harçtan bezelerin içerisine 1 kaşık koyup, kenarlarını kapatın.  Pişerken harcın içinden çıkmaması için, yarım ay şeklinde kapanan hamurun kenarlarına parmaklarınız ile bastırın.
  • Teflon ya da dökum tavaya 1/3 çay bardağı zeytinyağı koyarak, börekleri orta ocak ateşinde kızartın (devamlı olarak ters düz edilerek kızartılmalıdır).
  • Ortalama 40 dakika içerisinde böreğimiz hazırlanmış olur. Afiyet olsun...
NOT: Hamurları yuvarlak kestikten sonra, yanlardan çıkan parçaları tekrar yuvarlayıp merdane ile açarsanız, hamurunuzun tümünü kullanmış olursunuz.


1 yorum:

Sibel dedi ki...

Denedim harika oldu, herkese tavsiye ederim...