26 Ocak 2011 Çarşamba

LİMON AROMALI, KABAKLI ve TAVUKLU LINGUINE



Mis gibi limon aromalı bir makarna tarifimiz var bugün. Kızımın yorumu çok güzeldi “ off anne nasıl nefis bir makarna bu böyle, bari yavaş yavaş yiyeyim de hemen bitmesin“. O zaman sizlere de yavaş yavaş, yanında da 1 bardak beyaz şarap ile yemenizi tavsiye edeceğim :)

Malzemeler: ( 4 kişilik)
  • 2-3 adet derisiz, kemiksiz tavuk göğsü
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı balsamic sirke ya da üzüm sirkesi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Deniz tuzu ve karabiber
  • 450-500gr. linguine, fettuccine ya da spaghetti makarna
  • 1 orta boy kabak
  • 1/2 su bardağı kadar rendelenmiş parmesan peyniri ya da irice koparılmış keçi peyniri
  • 1/4 su bardağı kadar zeytinyağı
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1/2 limon kabuğu rendesi
  • Taze fesleğen, taze kekik (tazeleri yoksa kuruları da olur, ancak tazesi tavsiye olunur)
Hazırlanışı:
  • Tavukları soğuk suyla yıkayıp, kağıt havlu ile kurulayın. Kurulanmış tavukları 1/2 limonun suyu, 1 tatlı kaşığı balsamik sirkesi, biraz deniz tuzu, biraz karabiber ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile, kilitli poşet torbaya (zip-lock bag) koyup ağzını kapattıktan sonra, torbayı iyice çalkalayın. Dolapta en az 1 saat marine edin.
  • Tavuklar beklerken, kabakların kabuklarını alacalı soyun ve ortadan boyuna ikiye kesin. Üzerlerine zeytinyağı sürüp, tuz ve karabiber serpin.
  • Sarımsakları 1/4 su bardağı zeytinyağında “yakmadan“ hafif ateşte biraz öldürün (sarımsakların renkleri dönerse, yemeğinize ağır bir koku verecektir).
  • Yeşillikleri doğrayın, 1/2 limonun kabuğunu rendeleyin.
  • Mangalınızı iyice ısıtın, tavukları ve kabağı mangala alıp yüksek ısıda tavukların her iki yüzünü 3-4 dakika kadar, mangalın kapağını kapatarak (bu süre tavuk göğsünün kalınlığına göre değişebilir, piştiğinden emin olmak için servis etmeden önce ortasından verev bir parça kesip kontrol edin) pişirin. Kabaklar daha çabuk pişecektir, onları unutmayın. Tavukları ve kabağı pişirirken sadece 1 kere çevirin ki, üzerlerindeki ızgara telinin izi bozulmasın.
  • Bu arada makarnanın suyunu koyun, kaynayınca biraz deniz tuzu ile birlikte, paketin üstünde verilen zamanda haşlayın. Süzmeden önce 1/2 çay bardağı kadar suyundan ayırın.
  • Tavuklar ve kabaklar pişince, istediğiniz boyda verev parçalara kesin.
  • Makarnayı süzer süzmez büyükçe bir servis tabağına alın, Üzerine rendelenmiş 1/2 limon kabuğunu, zeyinyağda sotelenmiş sarımsakları (yağı ile birlikte), yeşillikleri, ayırdığınız 1/2 çay bardağı kadar makarna suyunu da ekleyip, hepsini bir güzel karıştırın.
  • Taze rendelenmis parmesan peynirini ya da keçi peynirini serpin. En üste de tavukları ve kabakları yerleştirin.
  • En sonunda da, yüzünüzü tabağa iyice yaklaştırıp, bu harika kokuyu önce ciğerlerinize çekin, sonra da afiyetle yeyin :)


Dışarının termometresi -22 dereceyi gösterdiği için, bizim tavuklar elektrikli ızgarada piştiler. Bu da bir alternatif ya da teflon tavada da hiç yağ eklemeden kızartabilirsiniz...




7 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım harika bir lezzet ve sunum olmuş ellerine sağlık sevgiler.

sarkaç dedi ki...

Sizden süper fikirler kapıyorum. Limon aromalı, muhteşem:)))

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

limon nasılda yakışıyor herşeye....ellerinize sağlık görüntüsü bile mest etmeye yetti....

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Harika değişik lezzetler buluyorum her geldiğimde, ellerinize emeğinize sağlık, güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiyle sağlıcakla kalın.

Adsız dedi ki...

Merhaba! Az önce tarifi denedim ve çok güzel oldu! Nişanlım yerken "Hmm tavuk çok güzel olmuş..Kabak da çok güzel olmuş..Makarna da çok güzel olmuş!" dedi :) Kesinlikle bir daha yapacağım bir yemek.
Bahar

CEPAYNASI dedi ki...

hem de çok sağlıklı:))
eline sağlık....

Adsız dedi ki...

Nefis! Mukemmel! Bayiliyorum bu guzel makarnaya, elerine saglik Annecim.

Elif