16 Ağustos 2010 Pazartesi

Tepsi mantısı



Bu tarifi denemeye karar verdiğimizde bir arkadaşımın kızı bizde kalıyordu. Kendisi “et yemeyenlerden“ yani vegeteryan...Biz et sevenlere bir tepsi kıymalısını yapıp, misafirimize de 1 tabak beyaz peynirlisini yaptım. Ikisinin de lezzeti harikaydı. Bu verdiğim ölçü büyük boy tepsi için, siz de ayrı bir tabak peynirli yapacaksanız, hamurun ununu 1 bardak daha fazla koymanız gerekiyor.

Üstteki fotoğraf peynirli, alttaki fotoğraf da kıymalı mantı, tercih sizin...


MALZEMELER: ( 4 kişilik)

Hamuru için:

  • 2,5 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Deniz tuzu
  • Aldığı kadar ılık su ( sertçe bir hamur olacak)

İçi için:

  • 300-350 gr. kıyma
  • 1 büyük boy soğan -rendelenmiş-
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Deniz tuzu

Üzerine:

  • 1,5 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı su ( tavuk suyu yoksa 2,5 su bardağı su)
  • Biraz deniz tuzu
Bu verdiğim ölçüdeki suyu mantılar tamamen emdi ve hafif diri kaldı. Eğer biraz daha fazla sulu ve yumuşak olmasını istiyorsanız ekleyeceğiniz suyu 4 su bardağına kadar çıkarabilirsiniz.

Sosu için:

  • 250 gr. yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • Biraz tuz
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
  • Kuru nane
  • Sumak
Hazırlanışı:

  • Unu bir kaba eleyin, ortasını açın, 1 yumurtayı kırın, tuzunu koyun, yavaş yavaş ılık suyu ilave ederek yoğurun.
  • Elinize yapışmayacak sertçe bir hamur yapın, üzerini örterek 15 dakika dinlendirin.
  • Bu arada, bir kapta iç malzemesi için, kıymanın üzerine soğanı rendeleyin, tuz, karabiber ve çok ince doğranmış maydanozu ilave edip, hepsini karıştırın.
  • Hamuru 3 parçaya bölün, masaya biraz un serpin ve oklava ile her bir bezeyi 1mm. kalınlığında açın.
  • Açılmış hamurdan 3 cm’lik kareler kesin, içine az miktarda iç malzemesinden koyup, ortası biraz açık kalacak şekilde kenarlarını birleştirip yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine çok minik parçalar halinde teryağı serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış 350F-180C fırında altı ve üstü hafif kızarana kadar pişirin.
  • Bu arada 1,5 su bardağı tavuk suyu, 1 su bardağı su ve biraz tuzu bir tencerede kaynatın. Fırından çıkmış sıcak mantının üzerine döküp, kapatılmış sıcak fırına suyunu çekmesi için tekrar sürün.
  • Servis tabağına alıp, üzerlerine sarımsaklı yoğurt, kırmızıbiber sosu, nane ve sumak dökerek servis yapın.
Afiyet olsun.





8 yorum:

Eya dedi ki...

Bildigim ama yapimi nedense korkutan bu eleziz mantiyi öyle güzel anlatmis ve sunmussun ki...yapasim geldi...mutlaka deneyecegim, ellerinize saglik, sevgiler

zehra

Didem dedi ki...

teyzos valla sanat eseri olmus eline saglik :) ben de en kısa zamanda denerim supermiş...

Ebru dedi ki...

hakikaten gozum kaldi ya masallah:)

ilknurşah dedi ki...

oh nefis gorunuyor olsada yesek degilmi kizlar ellerine saglik kardesim

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Sitenizi çok severek ve beğenerek takip ediyorum.Yeni tariflerinizi de sabırsızlıkla bekliyorum.
Ispanaklı lazanya tarifinizi bulamadım sanırım yayınlamakta bir problem yaşıyorsunuz.Yayınlarsanız çok sevinirim.

Sevgiler
Demet

ARNAVUTcigeri dedi ki...

Sevgili Demet,
Flikr ile bir problem yasiyorum.Fotograflari eklemede bir sorun var o bakimdan once 1 dakikaligina fotografi yayinlayip sonra hemen tarifini yazmak icin "taslak"olarak bekletiyorum.Demek ki siz o bir dakikalik surede fotoyu gormussunuz.En kisa zamanda yayinlayacagim.

Sevgiler,
Asuman

dokuzuncubulut dedi ki...

Ne güzel katlamışsınız mantıları öyle. Çok güzel duruyorlar. Ben de çok sık yaparım ama genelde fırınlamadan pişişirim. Bazen annem, önce fırınlar öyle pişiririrdi mantıları. Aklıma onun mantıları geldi şimdi:))
Ellerinize sağlık olsun, sevgiler.

gizem can dedi ki...

ah beya işte memleketimin mantısı böyle olur şimdi herkes haşlama mantı pişiriyor hiç sevmiyorum mantı dediğin böyle olacak ellerine sağlık :) bende beklerim saygılar
http://gizemselmutfak.blogspot.com