11 Ağustos 2012 Cumartesi

Sirkeli - sarımsaklı domates sosu ile hazırlanmış, közlenmiş köy biberi



Eveeet Yalıkavak’tan yayına devam. Hepi topu (emin olmak için itü sözlüğüne baktım, böyle bir kelime öbeği var. Altı üstü anlamındadır kendileri :) 2 haftam kaldı burada, daha denenecek o kadar çok ot ve sebze var kiii...
Pazardan tek tek seçilerek alınan tazecik köy biberleri ile hazırlanmış bir tarifimiz var bugün. Ben adına “sirkeli-sarımsaklı domates sosu ile hazırlanmış, közlenmiş köy biberi“ dedim. İsim biraz uzunca, nerede ise tarifi yazmaya gerek bile kalmadı sanki :))
Yapımı çok kolay, çok sağlıklı ve çok da lezzetli...
Köy biberleri orta boylu ve etine dolgun, tatlı biberler. Şu aralar Bodrum pazarlarında bolca var, hem de çok taze, kütür kütür. Köy biberi bulamayanlar herhangi bir etli biberle de yapabilirler. Kanada’da yaşayanlar orta boy cubanelle ile deneyebilirler. Aynı zamanda kırmızı biber ile de yapılabilir. Benim yeşili tercih etme nedenim renk uyumu, sosumuz kırmızı ya, yeşilin üzerinde daha güzel duruyor :) Bir de tabii ki takımımın renkleri :) Yeşil-kırmızı en büyük ???
Oooo sözü nerelere getirdik, haydi şimdi geçelim tarife:

MALZEMELER:
  • 1/2 kg. köy biberi
  • 3-4 büyük boy domates
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • Biraz deniz tuzu, karabiber ve pulbiber (acısı tercih edilir)
HAZIRLANIŞI:
  • Biberleri yıkadıktan sonra bir fırın tepsisine dizin ve fırınınızın ısısını üstten vererek biberlerin her tarafını közleyin (bu işlemi mangalda da yapabilirsiniz).
  • Soğuduktan sonra kabuklarını soyun ve servis tabağına dizin.
  • Kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri küçük bir tencereye alın. Üzerlerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını, ince kıyılmış sarımsakları ve biraz tuzu ekleyip suyunu, yarıdan biraz fazla çekene kadar pişirin. İneceğine yakın sirkeyi, pul biberi ve karabiberi de ilave edip, bir iki taşım daha kaynatın ve ocaktan alın.
  • Sıcak sosu biberlerin üzerine dökün, soğuduktan sonra servis yapın.
Afiyet olsun.

11 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

favorimdir , yaz aylarının vazgeçilmezi..bir de kilo yapmasa :))

Hayatın Tatları dedi ki...

Mmmm nefis görüntü! Ellerine saglık

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sen koy biberi kullaniyorsun bende bahce :)) Misss kokusu geldi buralara kadar ..bensiz bensiz:) Afiyet Olsun..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yanliz yanliz oralarda Bayramin Kutlu Olsun sekercim,..ozledim gel de sarap gecesi yapalim:))))

Unknown dedi ki...

Mutlu Bayramlar....

Unknown dedi ki...

Sizlere de iyi bayramlar.

Mutlu Mutfak dedi ki...

Merhaba,
Ben Elif Edes Tapan blogunuzu çok beğendim ve hemen takipçiniz oldum. Sizi de kendi blog umda takipçi olmaya beklerim :)
Çok sevgiler,

http://mutlu-mutfak.blogspot.com/

BERIL dedi ki...

Merhaba, blog unuzu çok beğendim ve "bu siteye katıl" butonundan takipçi oldum. Sizi de kendi blog umda takipçi olmaya beklerim :)

http://momsblognote.blogspot.com/

ilhan dedi ki...

Zaten Emel hanım düşünülerek Avustralya örneği verilmiş. Emel hanım torpilli demekki. :))) Kırmızı-Yeşil hangi takım bulamadım. Çok güzel anlatmışsınız, ellerinize sağlık.

MAZES dedi ki...

köy biberi ile ne lezzetli olmuştur,ellerine sağılık,görüntü:ye beni ...

Unknown dedi ki...

Ilhan bey kirmizi yesil KARSIYAKA. Birinci ligde olmadiklari icin pek bilinmiyor sanirim :(