6 Nisan 2012 Cuma

Pastırmalı, kavurmalı ve ıspanak köklü tart




Tart hamurunu hazırlarken püf noktalarına dikkat edersek, harika bir tart oluyor. Özellikle 'brunch’larda beğenilen bir tarif.
  1. Tart hamurunu hazırlarken malzemelerimizin soğuk olmasına dikkat edelim hatta elimizle yoğuruyorsak ara sıra elimizi buzlu suya sokup elimizin sıcaklığını alalım ( benim buzlu sularla pek aram iyi olmadığından ben yoğurma islemini robotta yapıyorum). Tereyağını eklemeden önce her zaman küçük küplere kesip, 15 dakika buzlukta bekletmenizi tavsiye ediyorum. Malzemeleriniz ne kadar soğuk olursa, sonuç o kadar başarılı olacaktır. Tereyağının ısınması ve erimeye başlaması, tartın piştikten sonra yağlı ve sert olmasına neden olacaktır.
  2. Kesinikle tereyağ yerine margarin kullanmayın.
  3. Tar hamuru genelde iç malzemesini eklemeden önce, üzerine kuru fasulye-nohut gibi ağırlıklar konularak (kabarmasını önlemek için) ve çatal ile tabanına birkaç delik yaparak, hafif kızarana kadar biraz pişirilir. Ben bu tarifte malzemeyi çiğ hamurun üzerine döküp hepsini aynı anda pişirdim, sorun olmadı.
MALZEMELER:

Tart hamuru için:
  • 150 gr. soğuk tereyağ (küp küp doğranmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı elenmiş un
  • 2-3 çorba kaşığı buz gibi su (suyun miktarını hamurunuzun kıvamına göre biraz eksiltebilir ya da arttırabilirsiniz)
Tüm malzemeyi elinizle çabuk çabuk yoğurun ya da mutfak robotuyla 3-4 dakika karıştırın. Una tuzu ve tereyağı parçalarını ekledikten sonra, düğmeye 1-2 saniye aralıklarla basarak, iri taneli kum kıvamı alana kadar karıştırma işlemine devam edin. İlk başta, hamur ufak ufak parçalanacaktır, merak etmeyin. Suyu yavas yavas  damlatarak 2-3 seferde ekleyin. Her eklemeden sonra robotu çalıştırıp hamurun biraraya gelip gelmediğine bakın. Hamurdan
aldığınız ufak bir parçayı, iki parmağınızın arasında sıkarak kontrol edin. Eğer sıktığınızda biraraya gelip yapışıyorsa hamur olmuş demektir. Eğer hala kırıntılara bölünüyorsa, biraz daha su ekleyebilirsiniz.
Robottan çıkardığınız hamuru yuvarlak beze yaparak, streçe ya da parşömen kağıdına  sarın ve buzdolabına kaldırın, en az 1 saat bekletin..
Hamuru, biraz un serpilmiş, tercihen soğuk bir zeminde merdane ile açın. Biraz tereyağ ile yağlanmış 25 cm.çapındaki tart kalıbına hamurunuzu yayın ve bastırarak kalıbın şeklini aldırın . Kenarlarını, kalıp boyunca yükseltin.

İç harcı için:
  • 10 dilim pastırma
  • 50 gr. kavurma
  • Yarım demet taze soğan
  • 1 su bardağı ıspanak kökü
Üzerine:
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Deniz tuzu, karabiber, pulbiber
İri parçalar halinde doğranmış pastırmayı, kavurmayı, kıyılmış taze soğan ve ıspanak kökünü bir kapta karıştırıp, hamurun üzerine yerleştirin. Derin bir kapta, yumurta, süt, un, tuz, karabiber ve pulbiberi çırpın. Pastırmalı harcın üzerine gezdirin. Kaşar peyniri serpip, önceden ısıtılmış 180 derece  - 350F fırında 35-40 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra ılınmasını bekleyin ve kalıptan çıkarıp dilimleyerek, servis yapın.

Afiyet olsun.

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik cok güzel leziz görünüyor .

Özgen dedi ki...

Elinize sağlık malzemesi çok değişik güzel bir tart olmuş sevgiler...

yemekbiraşk dedi ki...

görüntü nefis:) pastırmayıda çok severim zaten keza ıspanağıda:) sevgilerimle..

Aybike Ceylan dedi ki...

Tek kelime ile harika, ellerinize saglik.

Sevgi ve selamlar...

ye-mek dedi ki...

Harkulade gözüküyor... Ellerinize sağlık

YeMeK vAkTi dedi ki...

Bu saatte blog gezersem yutkunur dururum.Ellerine sağlık valla nefis görünüyor:)

*Ra dedi ki...

Evde ıspanak köklerim vardı. Bu şekilde değerlendire bilirim. :)
Ellerinize sağlık.

Naile dedi ki...

harika görünüyor. Bu tarifi hemen not ettim denemek için. İnşallah kısa sürede deneme imkanım olur.