10 Ocak 2011 Pazartesi

Lor Peynirli Ekmek



Evde ekmek yapmanın iyi tarafları; pişerken evimize yayılan mis gibi kokusu, içinde hiçbir katkı maddesi olmayışı, ucuza mal oluşu ve çeşitlerinin  hayal gücünüze göre fazlalığı...
Tek bir kötü tarafı var o da; fazla yenmesi :)
Özellikle yurt dışında yaşayanların, fırından yeni çıkmış taze ekmek bulabilme şansları pek olamıyor. Bu en azından benim yaşadığım yerde böyle. Biz unumuzu 10 kg’lık paketlerde alıyoruz ve çoğunu da ekmek yapımında kullanıyoruz. Bu aralar farklı unları deniyorum, bu verdiğim tarif için ben “unbleached, all purpose pre-sifted“ un kullandım. Siz elenmiş beyaz un ile de yapabilirsiniz. Alacağı su miktarı unun cinsine göre değişeceğinden, 1 bardaktan sonrasını, azar azar ilave etmenizi tavsiye ederim.
Bu tarifimde, 1/2 su bardağı ricotta peyniri kullandım (tuzsuz lor peyniri). Yerken peynirin tadını almıyorsunuz ama içi yumuşak, kabuğu kıtır bir ekmek oluyor.

Deneyeceklere simdiden kolay gelsin.

Malzemeler:
  • 3 su bardağı elenmiş beyaz un
  • 1 -tepeleme- tatlı kaşığı instant maya
  • 1 -silme- tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 100 gram tatlı lor ya da ricotta peyniri (yaklaşık yarım su bardağı )
  • 1 - 1,5 su bardağı ılık su (suyun miktarı unun cinsine göre değisiyor, 1su  bardağı ile baslayın, yetmezse azar azar, hamur toparlanana kadar ilave edin)
 Hazırlanışı:
  • Elenmiş unu,  mayayı ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. 1 su bardağı ılık suyu, 1 yemek kaşığı sıvıyağı, 1 yemek kaşığı balı ve yaklaşık 1/2 su bardağı loru da ilave ederek, hamurunuzu 10 dakika kadar yoğurun (unun cinsine göre su miktarı değişebilir, eğer suyu az geldiyse biraz daha ilave edebilirsiniz). Hamurunuz yumuşak, ele yapışmayan ve kolay şekil verilecek kıvamda olmalı (hamur toparlandıktan sonra karıştırma kabından alıp, unlanmış tezgah üzerinde yoğurursanız daha kolay olur).
  • Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra  yukarıdaki işlemleri uygulayın ve hamurunuzu mixer ile 5–7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak, ele yapısmayan ve kolay şekil verilecek kıvamda olmalı.
  • Hamurunuzun üzerini örterek, ılık bir yerde en az 1 saat süresince mayalanmaya bırakın. Bu sürede hamurunuz iki katına çıkacaktır.
  • Hazırladığınız hamuru, mutfak tezgahı üzerinde yuvarlayarak düzgün bir beze haline getirin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alıp, ılık fırında tekrar 1 saat kadar, tepsi mayasını alması icin bekletin.
  • Ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla ½ cm derinliğinde bir artı işareti çizin.
  • Önceden ısıtılmış 180C- 350 F fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.


Not: Tarif, takip listemdeki "40firinekmek"den küçük değişiklikler yapılarak alınmıştır.

8 yorum:

sarkaç dedi ki...

Balı maya için mi koyuyorsunuz yoksa başka bir amacı da var mı?

Ekmekleriniz çok güzel ve yapma hevesi veriyor. Elinize sağlık

Unknown dedi ki...

Bu ekmege mayalanmasi icin seker yerine bal koyuyorum, hatta bazi tariflerde pekmez de kullanilabiliyor. Baska bir amaci yok.

Sevgiler,
Asuman

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik, nefis gorunuyor.

Guzel bir hafta diliyorum, sevgi ve selamlar.

Adsız dedi ki...

Merhaba, verdiginiz firin isisinin dogru oldugundan emin misiniz? Nitekim, 180C 365F'a denk geliyor. Ayrica genelde gordugum tariflerde ekmek yuksek isida pisiyor, 400F de pisirsem nasil olur?
Tesekkurler..

Unknown dedi ki...

Benim firinimda 180C 350F a denk geliyor. 400F da firinimin alti ve ustu ayni anda yaniyor ve ekmegin ici pismeden uzeri cok cabuk kizariyor. O bakimdan ben 350F i tercih ediyorum. Butun ekmeklerimi bu isida pisiriyorum ama yine de firinlar farkli olabiliyor sizin firininizin yuksek isida uzeri surekli yanmiyor ise oyle de deneyebilirsiniz.

Sevgiler,

Asuman

sevimlimutfak dedi ki...

Evimin karşısında fırın olduğu için, evde ekmek denemem hiç olmadı. Bu güzel ekmek tariflerinden sonra bende yapıcam herhalde. Ellerine sağlık, sevgiler...

dokuzuncubulut dedi ki...

Çok güzel bir tarif olmuş. Yarın lor yapıp, hemen deneyeceğim...
Ellerinize sağlık olsun.

dokuzuncubulut dedi ki...

Asuman hanım, tarifinizi deneyeceğim diye yazmıştım. Cumartesi günü gelen sütümle, önce lor peynirimi yaptım, ekmeği de dün pişirdim, harika oldu. Evde çeşitli tatlarda ekmek yapmayı seviyorum.
Sayeniz de güzel bir tarifim daha oldu. Çok teşekkür ederim.
Sevgiler:))

Yorumlardan birinde ısıyla ilgili soru vardı, ben verdiğiniz derecede pişirdim, çok güzel pişti. Arkadaşım deneyecekse faydası olur diye yazmak istedim.