4 Ekim 2016 Salı

Döküm tavada MISIR EKMEĞİ



Oldukça uzun bir aradan sonra, özellikle balık ve deniz ürünleri  sofrasına çok yakışan muhteşem bir mısır ekmeği tarifimle herkese merhaba!
Pişerken eve yayılan koku inanılmaz güzel, ekmeğin lezzeti ise tarif edilemez. Sadece ertesi güne kalırsa güzel olmuyor ama emin olun ertesi güne pek kalmıyor! :)

Ölçülerin orijinali Amerikan cup ölçüsü ile, yoksa 240 ml lik su bardağı da kullanabilirsiniz. Bir de en güzel döküm tavada oluyor ama alternatif olarak 24x24 cm ölçülerinde ağır bir metal tepsi de kullanabilirsiniz.

Malzemeler: (8-10 kişilik)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı iri taneli mısır unu (cornmeal)
  • 1 yemek kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 su bardağı buttermilk (evde hazırlanışını altta anlatacağım)
  • 2 büyük boy yumurta
  • 1/3 su bardağı bal
  • 1/3 su bardağı sıvı yağ
Fırınımızı 200 derece/400F a açıp 24 cm. lik döküm tavamızı malzemelerimizi hazırlayana kadar  firında ısıtalım. Tava ısınırken malzemeleri hazırlayalım.
Derince bir karıştırma kabına; unu, kabartma tozunu ve tuzu eleyelim. M
ısır ununu elemeden ekleyip karıştıralım. 
Başka bir kapta; buttermilk, yumurta, bal ve sıvıyağı çırpalım.
En son ıslak karışımı kuru karışıma ekleyip tahta bir kaşıkla güzelce karıştıralım.
Isınmış olan tavayı fırından alıp (
çok sıcak aman dikkat) içine 2 yemek kaşığı tereyağını koyalım ve tavayı çevirerek yağın tavanın her tarafına eşit yayılmasını sağlayalım.
Tava soğumadan hemen kalan malzememizi döküp 22-25 dakika kadar (üzeri fotoğraftaki gibi pembeleşene) ve kürdan temiz çıkana kadar pişirelim. 

Sıcakken dilimleyip, üzerine tereyağı ya da bal ya da ikisini birden koyarak afiyetle yiyelim.

Evde buttermilk nasıl hazırlanır?
  • 240 ml süt
  • 1 yemek kaşığı dolusu beyaz sirke ya da limon suyu
Iki malzemeyi güzelce karıştırıp bir köşede 10-15 dakika bekletiyoruz ve bu sürenin sonunda buttermilk imiz hazır oluyor.  Hepsi bu!..

      Afiyet olsun,






Kaynak: http://www.melissassouthernstylekitchen.com/skillet-honey-cornbread/

6 yorum:

nuveylanil dedi ki...

Merhabalar misir ekmeginin tarifi tipatip annemin yaptigi olculere yakin olmus zaten dokum tavadaki resmini gorunce ayni annemin ekmegi dedim ben de ara sira yapiyorum (Karadenizli oldugumuzdan) gercekten cok guzel bir tarif ve cok nefis oluyor misir ekmegi arta kaldiginda cay sofralari icin yapilan bir kac tarif vardir ki Karadenizlilerin cogu bilir sanirim. Ben size butter milk tarifi verdiginiz icin de tesekkur etmek isterim cok merak ederdim, calismalarinizda kolayliklar dilerim. Nil Turegun

Unknown dedi ki...

Sevgili Nuveylanil, ben de bu ekmegi Karadeniz'de deneyebilmeyi cok isterdim. Eminim oradaki dogal ve ev yapimi malzemelerle daha da nefis oluyordur. "Misir ekmegi arta kaldiginda yaptigimiz tarifler var" diye yazmissiniz. Onlari bizlerle paylasirsaniz cok sevinirim cunku yazimda da belirttigim gibi ertesi gune kalinca pek guzel olmuyor.

Guzel yoruma tesekkurler, sevgiler.

Asuman

nuveylanil dedi ki...

Merhaba Asuman hanim misir ekmegi tarifinizle ilgili yorumumda bahsettigim misir ekmegiyle yapilan tariflerden benim de zaman zaman kahvalti olarak uyguladigim tarif; yarim kg kadar misir ekmegini bicakla keserek ya da elle ceviz buyuklugunde parcalayip bir kenarda bekletiyoruz, tavamiza tereyagini aliyoruz, biraz kizartana kadar kisik ateste eritiyoruz, icine beyaz peynir mozerella vb. peynirlerden bir avuc kadar ilave edip peynirlerin erimelerini sagliyoruz daha sonra ekmek parcalarini tavaya alip eriyen peynirle ezmeden karistiriyoruz ocagi kapadiktan sonra yarim cay bardagi kaynar suyu da tavanin icine gezdirerek dokuyoruz ve kapagini orterek 5 dakika bu sekilde demlenip ekmek parcalarinin peynir lezzetiyle kaynasip hafif yumusamalarini sagliyoruz tabaga alinca uzerine rendelenmis parmesan veya toz parmesan peyniri serpiyoruz. Yaninda cayla baska hic bir kahvaltilik ceside gerek duymadan yenilebilen bir Karadeniz mutfagi yemegidir. Ben anlatim acemiligimden uzun anlatmis olabilirim ama inanin 15 dakikada hazirlanip sofraya gelecek kadar cabuk bir yemek. Sofradan artanlari degerlendirmek adina da bu tip tarifleri uygulamayi seviyorum. Bizim koklerimizin ait oldugu Karadeniz cografyasindaki yoredemizde adi "cumur" olarak gecer klavye sizi yaniltmasin cumanin c' siyle yaziliyor manasi da var da yer kalmadi size kolayliklar dilerim.

Unknown dedi ki...

Cook tesekkur ederim, kesinlikle deneyecegim bu tarifinizi.

Iyi bir hafta dilegi ile,

Sevgiler,

Asuman

çakıralp dedi ki...

bayılırım ellerinize sağlık buda benim blogum http://cakirinmutfagi.blogspot.com.tr/

Unknown dedi ki...

Harika bir tarif teşekkür ederim
www.webicix.com