Hamurun lezzeti harika oluyor. Bu hamuru, verdiğim tarifte olduğu gibi parça
etle hazırlayabileceğiniz gibi, beyaz peynir, kıyma, sucuk, ya da aklınıza gelen
herhangi bir iç malzeme ile de hazırlayabilirsiniz.
Bu ölçülerden iki tepsi çıktı. Ben ikinci tepsiyi, soğuduktan sonra bir buzluk poşetine koyup, buzluğa attım. Buzluktan çıkarıp, çözülmesini beklemeden hemen, önceden 325F/165C ye ısıtılmış fırında ısıtırsanız ilk piştiği andaki tazeliğini koruyacaktır (etin ısınması biraz zaman alıyor, bir noktadan sonra, üzerinin fazla kızarıp, hamurun kurumasını önlemek için, üzerini aliminyum ile örtmek gerekebilir).
Malzemeler: (2 tepsi için)
Bu ölçülerden iki tepsi çıktı. Ben ikinci tepsiyi, soğuduktan sonra bir buzluk poşetine koyup, buzluğa attım. Buzluktan çıkarıp, çözülmesini beklemeden hemen, önceden 325F/165C ye ısıtılmış fırında ısıtırsanız ilk piştiği andaki tazeliğini koruyacaktır (etin ısınması biraz zaman alıyor, bir noktadan sonra, üzerinin fazla kızarıp, hamurun kurumasını önlemek için, üzerini aliminyum ile örtmek gerekebilir).
Malzemeler: (2 tepsi için)
- 4.5 su bardağı un
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 4 yemek kaşığı yoğurt (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 yumurta (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- Deniz tuzu
İç harcı için:
- 500 gr parça kuzu ya da dana eti
- 1 orta boy soğan
- 1 domates
- 1 sivri biber
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Deniz tuzu
- Karabiber
Üzeri
için:
- 1 yumurta sarısı
- Rezene (fennel), susam, çörek out
Unu derin bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın. Instant maya, süt, şeker, sıvıyağ ve yoğurdu ilave edip elinizle biraz karıştırın. Yumurtayı ve tuzu da ekleyip, yumuşak kıvamlı ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar ılık su ilave ederek yoğurun. Hamuru, üzerini örterek, ılık bir yerde 30 dakika dinlendirin.
İç harcı için soğanı ince doğrayıp kısık ateşte zeytinyağında kavurun, eti ilave edin. Doğradığınız biber ile domatesi ekleyin. Pişmeye yakın baharatları ve tuzu ekleyip ocağı kapatın (suyunu tamamen cekmeli). Mayalanan hamurdan irice parçalar koparıp avuç içi büyüklüğünde açın. Ortasına etli harçtan paylaştırıp, yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, kapattığınız taraf alta gelecek şekilde dizin.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, rezene serpin ve önceden ısıtılmış 350° F /
180° C fırında pişirin.
Afiyet olsun.
11 yorum:
Yöresel lezzete benziyor, nereye ait?
Elinize sağlık, benim de yapasım geldi :)
elıne sağlık tam lokum olmuslar
Ellerine saglik Asumancim, nefis gorunuyorlar. Rezeneyi ben de cok severim, eminim cok yakismistir. Bugun ben de fena halde hamurisine dalmistim. Dun buldugum yas mayayi denemek icin giristim mutfaga bu sabah ama biraz yavas cikti. Neyse ki cok maya gerektirmeyen gobete isine girismistim. Bir dahaki sefere bu lokmalari deneyecegim. Bizim evde bunlar buzluga girmeden biter.
Bayıldım çok güzel olmuş,tam lokmalık..ellerinize sağlık..listeme eklendi..
Guzel yorumlar icin hepinize tesekkurler.
Meliha hanim hangi yorege ait oldugunu bilemiyorum. Ben de, kaynak olarak da linkini verdigim 'lezzet'in web sayfasindan gorup denedim...
Sevgiler...
bugün hep müthiş lezzetler görüyorum ,hele etlisini hiç yapmamıştım ,bu hiç bir şey beğenmeyen kızlar yok mu ....ellerine sağılık canım,kendimi şimartacağım bugünlerde.
şahane bir görüntü bu!
Bektaşi sofralarıyla bağlantılı olabilir mi acaba? zira Bektaşilikte yemek yemek=lokma yapmaktır.
Bilemiyorum sevgili Ozlemaki ama lezzeti harika, tavsiye ederim....
Sevgiler.
deneyeceğim tşkürler.
Elinize sağlık farklı tarifler için yemek tarifleri şeflerin mutfağı
Tesekkurler Seflerin mutfagi, sevgiler.
Yorum Gönder