Bir İzmir klasiğidir Pastiç...
Aslında ay çöreğinin kolay versiyonu da diyebiliriz. Malzemeler aynı, şekil
farklı. Ay çöreği biraz daha uğraştırıcı, el oyalayıcı, bunu hazırlaması
daha kolay bir de 'adet olarak' daha fazla çıkıyor.
Ay çöreğini daha önce yayınlamıştım. Karşılaştırma yapmak isteyenler
BURAYA tıklayabilirler.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
MALZEMELER : (25 adet için)
Hamuru için:
Hamuru için:
- 3 su bardağı un + gerekiyorsa hamuru toplamak için biraz daha...
- 100 gr. tuzsuz tereyağ (oda sıcaklığında)
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri (silme)
- 1/2 su bardağı ılık süt
- 1 paket instant maya
- 2 adet yumurta (birinin sarısını üstüne ayırın)
- 1/2 su bardağı ılık su
- 1 fiske tuz
İç Dolgusu İçin:
- 3 su bardağı, irice parçalanmış kakaolu kek ( ben kakaolu hazır kek pisirdim, 3 su bardağı kadarını iç için kullandım).
- 3/4 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı kırık fındık ya da ceviz
- 1/4 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Üzerine :
- 1 yumurtanın sarısı + 1 tutam şeker
- File badem veya ceviz kırığı
- İlk önce soğuması için iç harcını hazırlayın. Tüm malzemeyi tencereye koyun ve üzerine sütü ilave ederek oldukça yoğun bir kıvam alana kadar ocakta pişirin ( çok akışkan olursa tekrar kek ilave edebilirsiniz).
- Altını kapatıp soğumaya bırakın.
- Oda sıcaklığındaki yağ ile pudra şekerini elinizle karıştırın.
- Sütü, mayayı, yumurtaları, suyu, ve tuzu da ekleyip, hepsi iyice karışana kadar karıştırmaya devam edin.
- 3 su bardağı unu azar azar ekleyerek, ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğurun (gerekirse hamur toplanana kadar biraz daha un ilave edebilirsiniz).
- Hamuru iki eşit parcaya ayırın.
- Her parçayı 30x40 cm dikdörtgen olacak şekilde açın, iç dolgusunu tüm hamurun üzerine sürün.
- Hamuru uzun kenarından başlayarak sıkmadan, genişçe rulo yapın.
- İki parmak genişliğinde keserek, yağlı kağıt serilmis fırın tepsisine yerleştirin.
- 15 dakika kadar ılık fırında, tepside mayalandıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp, bademleri serpin. 180 C/350F a, önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
10 yorum:
nefiss olmuş :)) elinize sağlık heryemeğ,iniz harika oluyor büyük başarı :)
off süper görünüyor ben çok seviyorum bunu ama bir türlü yakalayamadım orjinal i umarım bu tutar ellerine sağlık
sevgiler
enfes görünüyor.....ellerinize sağlık
ellerine sağılık canım,süper olmuş.
izmir için klasik gerçekten bende çok severim en kısa zamanda denicem ellerine sağlık çok hoş olmuşlar:)
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş..
Bloğunuzu takip ediyorum.. sizide beklerim:))
Ay çöreğine zaten bayılırım Bu tarifinizede bayıldım.Elinize sağlık
sevgiler
Günaydın sevgili Arnavutciğeri..Emel'de rastladım ismine hemen geldim baktım. Ne hoş tariflerin var.
Asuman, Yedigökyüzü, sema..İsmin güzel, blogun güzel, tariflerin güzel. Arkadaşın da güzel(dostbahçem Emel'im)
Sevgilerimle..
Pastiçleri dün yaptım,nefis oldular.Sırada ay çöreği var:)Teşekkürler...Gamze
Yorum Gönder