Ben şimdi buna ne desem??? Börek mi desem, çörek mi desem, ekmek mi desem? Hafta sonu sabah kahvaltısı için ideal, brunch için harika, ya da mangalın yanında ekmek niyetine nefis...
Kahvaltı ya da brunch için hazırlayacaksanız, işinizi kolaylaştırmak adına küçük bir tavsiye: Hamuru ve iç malzemelerini gece yatmadan önce hazırlarsanız, sabah kaktığınızda hamurunuz mayalanmış, malzemeleriniz hazır olur. Size birtek, hepsini birleştirip fırına vermek kalır ki , bu da en fazla 15 dakikanızı alır...
Tarifi bu kadar uzun görünce gözünüz korkmasın sakın, ben detaylı anlatmaya çalıştığım için uzun oldu...Kahvaltı ya da brunch için hazırlayacaksanız, işinizi kolaylaştırmak adına küçük bir tavsiye: Hamuru ve iç malzemelerini gece yatmadan önce hazırlarsanız, sabah kaktığınızda hamurunuz mayalanmış, malzemeleriniz hazır olur. Size birtek, hepsini birleştirip fırına vermek kalır ki , bu da en fazla 15 dakikanızı alır...
MALZEMELER:
Hamuru için:
- 3 su bardağı un
- 1 yumurta (sarısı üstüne, beyazı hamuruna)
- 1/2 su bardağı su
- 1,5 tatlı kaşığı toz maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar ılık süt
Üzerine:
- 1 yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- Bir çimdik toz şeker
- Susam ve çörekotu
İÇİNE:
1. iç malzemesi:
- 1 büyük boy közlenmiş kırmızı biber
- Biraz ceviz
2. iç malzemesi:
- Beyaz peynir
- Maydanoz
- Karabiber
3. iç malzemesi:
- Zeytin ezmesi ya da dilimlenmiş siyah zeytin
- Kekik
HAZIRLANIŞI:
- 1/2 su bardağı ılık suyun içinde mayayı ve şekeri karıştırıp üzeri köpüklenene kadar bekletin.
- Büyükçe bir kapta unu, tuzu karıştırın. Mayalanmış suyu, yumurtanının beyazını, zeytinyağı ve aldığı kadar ılık sütü ilave edip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.
- Üzerini örtüp ılık bir ortamda en az 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Bu arada iç malzemelerini hazırlayın.
- Hamur mayalandıktan sonra, 3 eşit parçaya ayırın. Her parçayı 1 karış eninde ve 50 cm. boyunda merdane ile açın.
- Üzerlerine biraz zeytinyağı sürüp birine biberli, diğerine peynirli sonucusuna da zeytinli içi paylaştırıp aynı boyda uzun rulolar yapın.
- Saç örgüsü gibi örüp, keskince bir bıçak ile üzerlerine birkaç kesik atın.
- Ilık fırında 15-20 dakika mayalanmaya bırakın.
- Yumurta sarısını sürün, susam ve çörekotunu serpin.
- 350F/180C de kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
8 yorum:
Mayalı hamurları nedense yapamıyorum.Hep böyle kabarmış ekmekler çörekler gördüğüm zaman bayılıyorum. Elinize sağlık.Sevgiler.
Bayıldım. İnsanın bir ısırık koparıp yiyesi geliyor... Ben bunun şekerlisini yaparım (paskalya çöreği), bu şekilde hiç pişirmedim. ilk pazar kahvaltısına denenecek. Sevgiler...
Sevgili Mine,
Mayali hamurda birincisi mayan taze olacak, ikincisi en az 1 saat ilik bir ortamda mayalandiracaksin( hamur iki kati olana kadar, ben acelem yoksa 2 saat birakiyorum)bir de sekillendirdikten sonra da, tepsi mayasini almasi icin yine ilik bir yerse 15-20 dakika bekleteceksin.Kolay gelsin, sevgiler...
Çok güzel görünüyor, bayıldım bu ekmeğine..Ellerine sağlık..Sevgilerle..
of of of buna yemede yaninda yat demek dogru olur herhalde ellerine saglik kardesim
the bread look lovely, thanks for the recipe and instructions. Will try myself.
Ellerinize saglik, ne kadar guzel olmus, harika. Hersey de oyle.
Sevgiler...
Denedim ve gercekten harika oldu... nefis bir lezzeti var ve cocuklarimda cok beyendi. Kizim hem yedi hem cok tehlikli dedi. Bende izmirliyim ve insallah hep boyle tarifler yayinlarsiniz. Sevgiler.
Yorum Gönder