Nihayet, bloğumun ismine yaraşır bir tarif ile sizlerleyim...Sakın yazının uzunluğuna bakıp da karamsarlığa kapılmayın ben detaylı anlatabilmek için biraz uzun yazdım...Aslında yapımı oldukça kolay ama zaman alıyor. Bezeleri merdane ile açtıktan sonra, aralarına yağ sürüp oda sıcaklığında beklettiginizde, hamur kendini salıyor. Size ondan sonra sadece, elinizle hamuru çekistirerek tepsi boyunda açmak kalıyor ki, zaten çok çabuk açılıyor. Iç malzemesi olarak 4 değişik malzeme verdim, benim favorim pırasalı olanı. Haydi bakalım, kolay gelsin...
Rahmetli babaanneciğim bunu çok güzel yapardı. Canim benim, aklına estikçe "haydi bürek yapalım" diye kalkışırdı. Ne güzel günlerdi o günler...
Rahmetli babaanneciğim bunu çok güzel yapardı. Canim benim, aklına estikçe "haydi bürek yapalım" diye kalkışırdı. Ne güzel günlerdi o günler...
MALZEMELER:
Hamur için:
- 1 kilo un (1 su bardağı kadarı hamuru açmak için kullanılacak)
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Su
- 1 su bardağı kadar sıvıyağ ya da 1 paket eritilmiş margarin (ben mısırözü yağı kullanıyorum)
Ispanaklı iç harcı:
- 1 kg. ıspanak
- 150-200 gr. beyaz peynir ya da keci peyniri
- Tuz (peynirin tuzuna göre ayarlayın)
- Karabiber
Peynirli iç harcı:
- 350-400gr ezilmiş peynir
- 1 yumurta
- 1/2 su bardağı yoğurt
- Ince doğranmış maydanoz
Kıymalı iç harcı:
- 250-300gr kıyma
- 2 orta boy kuru soğan
- 1/2 demet maydanoz
- 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3-tane, çok ince kıyılmış pırasa
- 250 gr. kıyma
- 1-Orta boy kıyılmış soğan
- ½ -demet kıyılmış maydanoz
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Yapılışı:
- 1kg undan 1 su bardağı ayırın. Kalan un, tuz ve su ile çok yumuşak olmayan bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun üzerini örtüp yarım saat dinlendirin.
- Hamuru rulo yapıp ikiye bölün. Böldüğünüz yarımları 13 eşit bezeye ayırın (toplam 26 beze olacak).
- İlk 13 bezeyi merdane ve un yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarını tek tek yağlayıp üst üste koyun.Bir kenarda dinlenmeye bırakın.
- Diğer 13 bezeye de aynı işlemi uygulayın.Böylece elinizde her biri 13 katlı iki hamur olacak. Yarım saat dinlendirdikten sonra hamurun ilkini elinizle çekistirerek tek yufka haline gelecek ve tepsinizden biraz daha büyük olacak şekilde açın (kenarları tepsiden taşsın)
- Tepsinizi yağlayın. Yufkayı dışa sarkacak şekilde tepsinin içine hafif büzerek serin. (büzmezseniz hamur ince kalabilir)
- Hazırladığınız iç malzemeyi karıştırıp, yufkanın üzerine yayın.
- Beklettiğiniz diğer yufkayı da aynı şekilde, yine tepsiden büyük olacak şekilde açın, tepsiye alın,yine biraz büzerek tepsiye serin.
- Alttaki yufkanın kenarlarını katlayarak üste kapatın, böreği kesin. Elinizle üzerine biraz sıvıyağ sürün.
- 350F / 180C fırında kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
7 yorum:
Teyzos ellerine saglık cok guzel gorunuyor bize de yapan olsa da yesek..."imza tembel blogcu didem :))"
Muhteşem görünüyor,ellerine sağlık..Bizde mevlitte yapmıştık kıymalısını..
Sevgiler..
Bende isterim bu borekten, en musait bir zamandada deneyecegim tabikiii
ah ah benim kizlarimda yapardi bir zamanlar bende babanem gibi yumruklarimla acabiliyorum ama hamuru bir turlu tuturamiyorum ellerine saglik kardesim geldigin zaman sen yaparsin biz yeriz hehehehe cok opuldun
Çok iştah açıcı gözüküyor, nefis olmuş. Bu böreği ben de yapıyorum ama, Arnavut böreği olduğunu bilmiyordum. Ellerinize sağlık.
bunun en güzeli patlıcanlı/kıymalı olarak yapılanıdır.
bunun en güzeli patlıcanmlı/kıymalı olarak yapılanıdır. arnavut pidesinden isminden çok türkiyede bu böreğe muhacir böreğide denir.
Yorum Gönder