Mantıyı sevmeyen Türk ya yoktur ya da çok azdır sanırım. Biz ailecek çok
seviyoruz ama birhayli uğraştırıcı olduğu için maalesef istenilen sıklıkta
yapamıyorum. Onun yerine daha az zaman gerektiren, görüntü farklı ama lezzet
hemen hemen aynı olan ’sosyete mantısı’ yetişiyor imdadıma. Gerçi ben bu
tarifte de hamurunu kendim hazırlayıp açıyorum ama Türk yufkası bulabiliyorsanız
onunla da hazırlayabilirsiniz. O zaman yufkaları 4 ya da 6 ya kesip, geniş ucuna
malzemeyi koyup sigara böreği gibi sarın ve kendi etrafında döndürüp gül şekli
vererek fırında kızartın.
Her iki şekilde de çok güzel oluyor, tavsiye ederim.
- 4 su bardağı un+ hamuru toparlamak ve tezgahta yoğurmak icin biraz daha un
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı instant maya (tepeleme)
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar ılık su
- Mozzarella veya kaşar (isteğe bağlı)
- 1/2 kilo köftelik kıyma
- 1 büyük boy kuru soğan (cok ince doğranmış)
- 1-2 diş sarımsak
- Maydanoz
- Deniz tuzu, karabiber
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 -3 büyük boy domates rendesi
- 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
- Deniz tuzu
- Sarımsaklı yoğurt
- Pul biber, kuru nane, sumak
- Hamur için verilen malzemeleri (peynir hariç) karıştırıp, kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Üzerini mutfak havlusu ile örtüp, en az 1 saat (hamur iki katı olana kadar) mayalanmaya bırakın.
- Bu arada köftelik malzemeleri karıştırıp köftenizi yoğurun.
- 2 yemek kaşığı tereyağında rendelenmiş domatesleri ve 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiberi hafif sulu kalana kadar pişirip tuzunu ekleyin ve kapağını kapatıp sıcak bekletin.
- Mayalanmış olan hamurunuzu 4 eşit parçaya ayırıp merdane ile olabildigince ince açın. Ortadan ikiye kesin.
- Üzerine rendelenmiş olan peynirinizin 1/8 ini serpin, köftenin 1/8 ini de uzunlamasına koyup hamuru rulo şeklinde sarın.
- Ikişer parmak eninde kesip, kıymalı yüzeyler altta ve üstte kalacak şekilde yağlı kağıt serilmis fırın tepsisine aralıklı yerleştirin.
- Ilık fırında 15-20 dakika kadar tepsi mayasının gelmesini bekleyin.
- 350F/ 180C fırında kizarana kadar pişirin.
- Sarımsaklı yoğurt , domates sosu ve baharatlar esliğinde servis yapın.
13 yorum:
Ne güzelsiniz uzaklardaki güzel dostlarım.:) Bazen elimizin altındakilerin kıymetini bilmeyiz ya,yazını okurken aklımdan geçirdim. Sokağa çıksam, 3-5 dakika mesafede en az iki, üç mahalle yufkacısının önünden geçerim.:) Oralarda biraz zor oluyor tabii ki. Şule'den ve Emel'den öğrendiğim kadarıyla bir Türk bakkalınız var ve o her derde deva:)) Onun dışında açma yufka evlerde yapmak zaruri değil mi? Ancak, hepiniz o kadar güzel geleneksel yemekleri yapıyorsunuz ki, hamur açmak falan dert olmaz:) Ellerine sağlık Asumancığım ve tüm tadanlara afiyetler olsun.:) Görüntüsü bile iştah açıcı, lezzetini düşünemiyorum.
Ellerine sağlık , nefis görünüyor :) sevgiler.
Mozerralla li manti. Degisik bir tarif. Sosyeteliginden olsa gerek :) Enfes gorunuyor. Ellerine saglik
bir yapamadım şu mantıyı tadını çok da merak ediyorum.ellerine saglık.
Sevgili Asuman o kadar güzel yapmışsın ki bakmaktan kendimi alamadım. Ellerine sağlık. Afiyet olsun. Çoooooıoköptüm canım..
elinize sağlık tabi hamurla bu mantı daha lezzetli olur biz basite kaçıyoruz :)
Hmmm çok iştah kabartıcı görünüyor fotoğraflar. Katılıyorum sana, mantıyı sevmeyen yoktur herhalde. Ellerine sağlık.
Sevgili Nilgun,
Evet Turk marketimiz var ama bize 45 km. uzaklikta. Bir yufka icin oraya surecegime, kendim acarim inan daha kolay :)
Sevgileeeerrr.
Tesekkurler sevgili Nese.
Sule'cigim malum adi ustunde "sosyete iste" ne bulursa takmis takistirmis :) Saka bir yana peynir bayagi yakisti icine denemen gerek.
Sevgili Eylem, tavsiye ederim deneyin. Bayilacaksiniz.
VuslaT, tesekkurler. Ben de sevgilerimi yolluyorum.
Gunluk yasamim, hazir yufkayla da guzel oluyor, mayali hamurla hazirlananla da... Ikisini de denemeni tavsiye ederim.
Sevgili Deniz, tesekkurler.
eee,kıyma varsa güzel olmaz mı,ellerine sağlık .
Ellerine saglik arkadasim ama sen bana gercek manti yi yapinca bir tel ediver emi:)) afiyet olsun..
Sevgili Mazes tesekkurler.
Dostbahce'm mesaj alinmistir :)
Daha okurken bile sanki tadını hissettim :)
Ki bu arada sabah okuyorum bu yazıyı. :)
Bayılırım mantıya. Bende normal yufkadan yapıyorum bazen. Ellerine sağlık.
Sevgilerimi gönderiyorum...
Yorum Gönder