Bu yaz gezmekten bloğuma fazla zaman ayıramadım ne yazık ki!.. Aslında ben bu
kadar gezenti değilimdir ama bu sene nasıl bir enerjiyse kendim bile şaşırdım bu
işe :) Çok da güzel oldu ama... Bundan sonra 'hayat kısa, gezmek güzel, fırsat buldukça gezmeye devam'
deyip, artık bloğuma ve siz sevgili izleyenlerime dönüyorum.
Uzun bir süredir arşivde bekleyen bir tarifimi buldum, hatta bu akşamki yemek
olarak da birazdan pişirilecek olan bir tarif. Biz patlıcanın her şeklini
sevdiğimiz için bunun için de harika bir lezzet diyeceğim.
Patlıcanları bol yağda hafif kızartarak pişirmek en güzel sonucu veriyor
ama çiğden de yapabilirsiniz (o zaman fırında pişme süresini biraz uzun tutun
). Ya da, dilimlenmiş patlıcanların üzerine fırça ile biraz zeytinyağ sürüp üstten
ısıtılmış fırında hafifçe kızartarak da yapabilirsiniz. Hatta çok az sıvıyağ
konulmuş Teflon tavada da hafif kızartabilirsiniz. Tercih sizin ama yineliyorum
çiğden pişirmektense, kızartarak pişirmek daha lezzetli oluyor.
Malzemeler: (4 kişilik)
- 4-5 adet patlıcan
Üzeri için:
- 2 adet domates
- 2 adet sivri biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 400-500 gr. kuşbaşı kuzu ya da dana eti
- 2 adet domates
- 2 adet sivri biber
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- Karabiber
- Patlıcanları alacalı soyduktan sonra parmak şeklinde doğrayıp, 15 dakika kadar tuzlu suda bekletin. Daha sonra suyunu süzün, yıkayın, kurulayın ve kızgın yağda hafif pembeleşinceye kadar kızartın. Kızaran patlıcanları havlu peçete üzerine çıkartıp fazla yağını alın.
- Kızdırılmış ve çok az sıvıyağ eklenmiş bir tencereye etlerinizi alın. Etler suyunu salıp geri çekince, yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsakları ekleyip biraz kavurun. İnce doğranmış sivri biberleri de ekleyip birkaç dakika daha kavurduktan sonra kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri de ekleyin. Tuzunu ve karabiberini de ilave edip etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Fırın kabına kızaran patlıcanların yarısını döşeyin, üzerine etli harcı yayın, etlerin üzerine kalan patlıcanları döşeyin. Kabuğu soyulup irice doğranmış domatesleri ve biberleri en üste dizin.
- Bir kasede salçaya kaynar su ekleyip, karıştırarak sulandırın. Cok az daha tuz ilave edip, yemeğin üzerine gezdirin (salçalı suyun, üstteki malzemeyle aynı hizada olması gerektiğini göz önünde bulundurarak, gerekiyorsa bir miktar daha kaynar su ilave edebilirsiniz).
- Önceden ısıtılmış 190C-375F fırında 'üzeri açık olarak' üstteki sebzeler kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
4 yorum:
Patlıcanı fırında sevenlerdenim ben. Tam benlik bir tarifmiş bu. Aklımda olsun, deneyeceğim. Ellerine sağlık.
Patlıcan olsun da, nasıl olursa olsun diyenlerdenim:) Oturması, salatası, kızartması hepsi makbulüm:) Olsa da yesek dediklerimden kısacası.:) Ellerinize sağlık. Sevgiler.
Hem patlıcan, hem et, hem fırın lezzetli olmaz mı? Ben benzerini geçenlerde tavukla yapmıştım fena olmamıştı. Ellerinize sağlık.
Muhteşem görünüyor, çok lezzetli. Nefis de olmuştur tadı. Çok canım çektiii :)
Yorum Gönder