Biraz uğraştırıcı ancak
’uğraştığıma değdi’ dedirten bir zeytinyağlı, yıllar içinde deneye deneye ’işte
budur’ dedirten bir tarif...
Lahana sarması yaparken dikkat
etmemiz gereken bazı püf noktaları var. Öncelikle lahanayı seçerken mutlaka
büyük boy seçin ve içinin ’kof’ yani ’boşluklu’ olmasına dikkat edin (
yaprakları daha kolay ayrılacaktır).
Sararken; lahananın yapraklarındaki 'sert damarli kısmını' bıçakla kesin.
Sarmayı pişireceğiniz
tencerenin dibine, 1 adet piyazlık doğranmış kuru soğan, 1/2 demet irice
doğranmış maydanoz, 1 adet kabukları kazınıp irice doğranmış havuc ve
kullanmadığınız yaprakları serin ki daha lezzetli olsun (bunları da
ayrı bir tabakta servis
edebilirsiniz).
Pişme süresi bittikten sonra
kapağı hemen açmayın. Bırakın kendi buharında soğusun.
Son olarak da sarmaların üzerine 1
adet kabukları ile yuvarlak dilimlenmiş limonu dizin ve bir ağırlık
koyun .
Malzemeler:
- 1 orta boy lahana
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
- 3 orta boy soğan (ince piyazlık doğranmış)
- 2 su bardağı pirinç
- 1 Türk kahve fincanı kuş üzümü
- 1 çorba kaşığı dolma baharı
- 2 adet kesme şeker
- 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çorba kaşığı kuru nane
- Deniz tuzu ve karabiber
- Ince kıyılmış maydanoz
- 1/2 limon suyu
- 1 su bardağı kaynar su
- 1 adet piyazlık doğranmış kuru soğan
- 1/2 demet irice doğranmış maydanoz
- 1 adet kabukları kazınıp irice doğranmış havuc
- Kullanmadığınız yapraklar
- 1 su bardağı kaynar su
- Biraz deniz tuzu
- 1/3 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 limon suyu
- 1 adet kabukları ile ince dilimlenmiş limon
2 Lahananın en üst yapraklarını atın, sapını bıçak ile oyarak çıkartın. Kök
kısımlarından keserek, yaprakları tek tek ayırın, yıkayın (ortada kalan kısmını
birkaç gün sonra çorba ya da kapuska yapmak üzere dolaba kaldırın). Yaprakları kaynar suya atıp, çok eritmeden 3 dakika kadar haşlayın (bu süre lahananın cinsine göre biraz değişebilir).
3 Kuş üzümlerini sıcak suya koyup 15 dakika kadar
bekletin.
4 Haşlanan yapraklar süzülürken, pirinci yıkayıp
süzün. Soğanları soyun, yıkayın ve ince ince piyazlık doğrayın.
5 Bir tencereye yağı koyun, fıstıkları hafif
pembeleşene kadar kavurun. Kavrulan fıstıkların üzerine soğanları ekleyerek,
soğanlar iyice yumuşayana kadar kavurun. Pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Son olarak
içine süzdüğünüz kuş üzümünü ekleyerek, 1 su bardağı kaynar suyu, tuzunu ve şekerini ilave
edin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak, pirinçler suyunu çekinceye kadar
biraz pişirin.
6 Pişen iç harcı bir tepsiye yayın. Soğuyunca içine
kıyılmış maydanozu ve baharatları ekleyerek güzelce karıştırın.
7 Lahana yapraklarının düzgün sarılabilmesi için ortadaki damarı bıçak yardımıyla çıkartın.Yırtık ve kalın lahana yapraklarından tencerenin dibi için biraz ayırın.
8 Hazırladığınız yapraklara 1-2 yemek kaşığı harç koyarak sıkıca sarın.
9 Tencerenin dibi için hazırladığınız malzemeyi yapraklar üstte kalacak şekilde döşeyin. Dolmaları sıkıca yanyana dizin, üzerlerine ince dilimlenmiş
limon dilimlerini koyun. En üste ters çevirerek porselen bir tabak ya da dolma taşı kapatın.
10 1 su bardağı kaynamış suya biraz tuz, yarım limon suyu ve 1/3 çay bardağı zeytinyağı ekledikten sonra sarmaların üzerine dökün.
11 Önce orta ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak (ara sıra suyunu kontrol ederek) suyunu çekene kadar pişirin. Dolmalar pişince ocağın altını kapatın, kapağı kapalı olarak oda sıcaklığına gelinceye kadar bekleyin.
12 Servis tabağına alıp, oda sıcaklığında servis edin.
Afiyet Olsun.
9 yorum:
Ellerinize sağlık,nefis olmuş..Çok severiz,sık sık yaparız,ama biz şekerini biraz daha fazla koyarız..
daha tarifi okurken ağzım sulandı...nasılda güzel ve canlı anlatmışsınız....arkadaşlar bana kızıyordu "lahana bile bu kadar iştahı anlatılır mı" diye...anlatılırmış...sevince nasılda güzel anlatılıyor...ellerinize sağlık...
Lahananın en sevdiğim hali. Gerçekten uğraştırıyor ama değiyor doğrusu. Lokum gibi bayılıyorum bu sarmaya..
Harika bir tarfif, ellerine sağlık..
nefissss :) olmuş . kaç zamandır istiyorum annemden yapıcak inşallah
Arnavut cigerim ellerine saglik diyorum..ne zaman yapmaya kalksam lahana ziyan oluyor cok sert burdakiler ayiramiyorum yapraklarini..sen nasil lahana kullaniyorsun?? Yada nereden aliyorsun deyim?? Afiyetler olsun..
Guzel yorumlar icin tesekkurler.
Emel'cigim lahananin ismine bakip sana yazacagim.
Sevgiler,
Asuman
En sevdiğim dolma türlerinden biridir, çok da güzel anlatmışsınız. Ellerinize sağlık.
Arnavut ciğeri bizim için mi sardın bu güzeleriii.ellerinize sağlık. bizde çok severiz kendilerini her fırsatta (pazardan alınan olmalı, markettekiler sarımlık olmuyor zira) sararız.. aaa dur derin dondurucuda bir paket olacaktı hazır aklıma düşürmüşken onu pişireyim. kocaman sevgiler.
salyalarıma hakim olamıyorum!
bayılırım!
(Yunanlılar yumurta &limon terbiyesi de ekliyor)
Yorum Gönder