Yıllar önce Hintli bir arkadaşım bana öksürük için çok kolay bir karışım
tavsiye etmişti; ’Taze zencefili rendele, çay süzgecine alıp üzerinden biraz
bastırarak suyunu süz, içine aynı miktarda bal ekleyip iyice karıştır ve sabah–akşam 1 yemek kaşığı iç’. Biz her zaman faydasını gördük, şimdi o arkadaş
nerelerdedir bilemem ama her öksürükte biz onu anıyoruz :)
Bu tarifini vereceğim çay ise öksürmeye başlamadan öncesi için. Yani soğuk
algınlığına yakalanmadan önce çay gibi günde bir fincan içebilirseniz. Bünyeyi
kuvvetlendirmek, direncini arttırmak için. Sonuçta içinde limon, zencefil ve bal
gibi harika güçlendiriciler var. İçimi de çok güzel. Ben akşamları işleri
bitirip mutfaktan çıkmadan önce hazırlayıp tv ve çay keyfini birlikte
yapıyorum...
Aynı zamanda araç tutmasına ve mide üşütmelerinden kaynaklanan bulantılara
karşı da çok etkili olduğu söyleniyor.
Bu sene Kanada Kanada’lılığını yapacak gibi, güçlü olmak lazım...
Bu sene Kanada Kanada’lılığını yapacak gibi, güçlü olmak lazım...
Not: Kaynak olarak gösterebilecegim herhangi bir site bulamadım. Bunu
Facebook’ta bir arkadaşım paylaşmıştı ben de not etmişim.
MALZEMELER:
- Küçük boy kavanoz
- Kavanozun yarısını dolduracak kadar taze zencefil (ginger)
- 1 adet dilimlenmiş limon
- Aldığı kadar bal
HAZIRLANIŞI:
- Zencefili yıkayın, kabuklarını soyun ve incecik (jülyen) dilimleyin. Kavanozun altına yerleştirin, üzerine dilimlenmis limonları ilave edin. En son kavanoz dolana kadar balı ekleyin. Kapağını sıkıca kapatın ve buzdolabına kaldırın.
- Kullanırken; Bir fincana 1 dilim limon, birkac zencefil ve 1-2 yemek kaşığı da şurubundan koyun ve üzerine sıcak su ekleyerek karıştırıp, afiyetle için...
Not: Bu çayı sıcak olarak hazırlayabileceğiniz gibi aynı miktardaki karışıma soğuk su ya da soda ekleyerek de hazırlayabilirsiniz.
Karışım buzdolabında 2-3 ay bekleyebilirmiş (ben denemedim).
8 yorum:
bu cayin tam zamani en kisa zamanda deneyecegim anacigimin mendilleride pek yakismis mekani cennet olsun opuldun
Annecigim en az 60-65 yil once bu mendilleri ceyizine islerken nereden bilebilirdi ki gun gelecek kizi bunlari tum dunyaya gosterecek...
Huzur icinde yatsin, cok zevkli ve yetenekli biriydi...
bu sene zencefil çok yaygın kullanılıyor.Marketlerde eskiden tazesi bulunmazdı şimdi heryerde var.ama ben daha hiç denemedim maalesef.
çok yaşa. bu sene yapmamıştım, kuru bir öksürük peydahlandı, yarınki Terra Madre kutlamalarından sonra hemen yapacağım.
bana da lazım,ellerine sağılık,ne kadar ferahlatıcı olacak .
Aslında denenmiş tarifleri not edip saklamalı gün gelip lazım oluveriyor.ben genelde öyle yapıyorum. Zencefilin faydaları saymakla bitmez.dikkat edilmes,i gereken en önemli husus bu tarifleri kullanmadan önce malzemelere alerjinin olup olmadığına bakılarak yapılması..eline sağlık, sevgiler.
iyi bir site teşekkürler
Everything on your blog looks wonderful !
Keep cooking and baking!
:)
Yorum Gönder